‘Kimseye yaşam hakkı tanımıyorlar’

‘Kimseye yaşam hakkı tanımıyorlar’
29 Aralık 2014 09:28

Kahramamaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nde ülkücülerin saldırısına uğrayan Kürt öğrenciler, üniversitede, yurtlarda ve kent merkezinde saldırıya uğradıklarını, dışlandıklarını, baskı gördüklerini anlattı.

 

 

“Şikayet ettik ‘siz kendi kendinizi koruyun’ dediler” diyen öğrenciler, Ülkücü grupların üniversitede terör estirdiğini vurgulayarak “Kendi görüşleri dışında kimseye yaşam hakkı tanımıyorlar. Küpe takıyor diye bir öğrenciyi dövdüler. Hep baskı ile karşılaşıyoruz 3-5 arkadaş yanyana otursak karşımıza 20-30 kişi dikiliyor. Birşey söylesek kavga çıkıyor. Her sınıfın bir reisi var. Fakültelerde kendilerine özel yerleri de var. Yurtları ‘Asena’ dedikleri kız ögrenciler denetliyor. Maraş’tan kaçan kurtuluyor” diyor. Öğrenciler, gözaltına alınan arkadaşlarını savunacak avukat bile bulamadıklarını söylüyor.

 

İktisat Bölümü öğrencisi Yüksel Tekin’in yaklaşık 40 kişilik Ülkücü bir grup tarafından kent merkezinde dövülüp bıçaklanmasının ardından basın açıklaması yapmak isteyen Kürt öğrencilere Ülkücü bir gurubun saldırması sonucu olaylar 2 gün sürmüş, olaylarda 71 Kürt öğrenci gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan öğrenciler serbest bırakılırken, adliye önünde bekleyen öğrencilere neler yaşandığı sorduk. “Can güvenlikleri” olmadığını belirten öğrenciler isimlerinin yazılmasını ve fotoğraflarının çekilmesini istemedi. “Potansiyel suçlu” olarak görüldüklerini belirten öğrenciler “Ülkücüler güçlerini okul yönetiminden alıyor. Yönetim bunlara destek veriyor. Bazı hocalar de derste Kürtler için çok kötü şeyler söylüyor” diyor.

 

Son dönemde sekiz saldırı olduğunu belirten öğrenciler, “Saldırılar hep sınav ya da final döneminde oluyor. Bir de seçime yakın dönemlerde. Saldırılardan hep bizler zarar görüyoruz. Sınavlara giremeyen, finallerde başarılı olamayan 50-60 arkadaşımız okuldan uzaklaştırılıyor” dedi. Kent merkezinde de saldırıya uğradığını ifade eden öğrenciler “dışarda ne oldugu belirsiz, uyuşturucu bagımlısı kişiler var. Şehirde saldırıyı bu kişiler yapıyor. Onları taşeron olarak kullanıyorlar” dedi.

 

Üniversite içindeki baskıların yurtlarda da devam ettiğini söyleyen bir kız öğrenci ise “Bizim oda seçme, arkadaş seçme şansımız da yok. İdare kendisi belirliyor. Odaları zaman zaman sağ görüşlü ‘Asena’ dedikleri kız ögrenciler denetliyor. Her şeyimize karışıyorlar. Çoğu arkadaşlarımız bu baskı nedeniyle evlere geçti. Arkadaşlarımız yatay geçişlerle başka üniversitelere gitmeye uğraşıyor. Maraş’tan kaçan kurtuluyor….”

 

Öğrenciler, gözaltına alınan arkadaşlarını savunacak avukat bile bulamadıklarını, bu nedenle İHD’den ve dışaradan avukatların gelerek arkadaşlarını savunduğunu söyledi..

 

Kaynak: Sermet Çuhadar / Cumhuriyet