Kılıçdaroğlu’ndan tüzük kurultayı girişimine karşı tüzük değişikliği kozu

Kılıçdaroğlu’ndan tüzük kurultayı girişimine karşı tüzük değişikliği kozu
10 Haziran 2023 10:09

Kılıçdaroğlu’nun yeni MYK’sıyla yaptığı ilk toplantıda, kurultay takviminin açıklanmasının yanı sıra, “tüzük değişikliği” için komisyon oluşturulması kararı da alındı.

 

 

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, MYK sonrasında yaptığı açıklamada, parti örgütünün taleplerini dikkate alarak, tüzük komisyonu kurulmasına karar verildiğini belirterek, 38. Olağan Kurultay’da parti yönetimi seçiminin yanı sıra, tüzük değişikliklerinin de yapılacağı anlamına geliyor.

 

 

CHP’nin yeni MYK üyesi Eren Erdem de yaptığı ilk açıklamada tüzük değişikliklerinden birisinin, “ittifaklar” nedeniyle son seçimde uygulanmayan adayların ön seçimle belirlenmesi olacağını açıkladı.

Parti yönetiminin tüzük değişikliğini gündemine almasının altında ise kongre takviminin başlaması nedeniyle artık bir seçimli olağanüstü kurultay yapılamayacak olması gösteriliyor.

 

 

MYK’da alınan tüzük değişikliği kararının, parti içi muhalefetin, “tüzük kurultayı” için imza toplama girişimine karşı bir hamle olduğu yorumu yapılıyor.

Seçimlerin ardından CHP’de “Demokrasi ve Adalet Hareketi” adı altında örgütlenen bazı eski il başkanlarının olağanüstü tüzük kurultayı için imza toplamak için harekete geçtiği kamuoyuna yansımıştı.

 

 

CHP tüzüğüne göre olağanüstü tüzük kurultayı delegelerin beşte birinin imzasıyla mümkün.

Bu da en az 271 delegenin tüzük kurultayı çağrısı yapması anlamına geliyor.