Kılıçdaroğlu uyarmıştı: Deep fake videosu tehlikeyi gözler önüne serdi

Kılıçdaroğlu uyarmıştı: Deep fake videosu tehlikeyi gözler önüne serdi
4 Mayıs 2023 10:26

Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, dün sosyal medyadan yaptığı paylaşımla uyarmıştı. Kılıçdaroğlu’nun bahsettiği deep fake video örnekleri hayrete düşürdü!

 

 

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, seçimlerin yaklaşmasıyla birlikte İletişim Başkanlığı Başkanı Fahrettin Altun ve ekibine uyarıda bulundu. Kılıçdaroğlu, dark web dünyasıyla anlaşmaya çalıştığını iddia ettiği Altun ve ekibini yabancı istihbaratın eline düşebilecekleri konusunda uyarmıştı. Ancak bu uyarı sonrası üst düzey bir CHP’li, gazeteci Murat Yetkin’e siber seçim müdahaleleriyle ilgili önemli istihbaratları olduğunu açıkladı.

Erdoğan’ın İletişim Başkanlığı üzerinden Kılıçdaroğlu’nu Yıpratmaya Çalıştığı İddia Ediliyor

Yetkin’in açıklamasına göre, gelen istihbarat bilgilerine göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, İletişim Başkanlığı üzerinden Kılıçdaroğlu’nun seçim kampanyasını yıpratmak amacıyla deep fake ve Cambridge Analytica benzeri sistemleri birlikte kullanarak sahte video ve ses kayıtları üretmek için düğmeye bastı. Kılıçdaroğlu’nun bahsettiği, Fahrettin Altun’un anlaştığı iddia edilen deep fake videolarına Erdoğan ve Kılıçdaroğlu’nun örnekleri ise hayrete düşürdü.

Kılıçdaroğlu, seçimlerin son 10 gününde yaptığı son uyarıda ise, “Cambridge Analytica’cılık oynamak sizin kapasitenizi aşar çocuklar” ifadelerini kullanarak İletişim Başkanlığına çağrıda bulundu. Seçimler yaklaştıkça gerginlikler de artarken, siber seçim müdahaleleri ve sahte haberlerin önüne geçmek için alınacak önlemler ise büyük önem taşıyor.

 

 

DEEP FAKE NEDİR?

 
Deepfake, yüz fotoğraflarından ve yapay zeka sistemlerinden yararlanarak üretilen, gerçeği ile ayırt edilemeyen sahte videoların oluşturulmasını mümkün kılan bir teknolojidir. Son günlerde sıklıkla gündeme gelen bu teknoloji, konuşan kişinin ses ve yüz ifadelerini kullanarak, herhangi bir videodaki konuşmanın değiştirilmesine olanak tanıyor. Böylece, gerçeği ile ayırt edilemeyen sahte videolar üretmek mümkün hale geliyor.

Deepfake teknolojisi, sinema ve televizyon sektöründe kullanıldığında hatalı diyalogların düzeltilmesine yardımcı olabilecek olsa da, kötü niyetli kişiler tarafından kullanıldığında önemli riskler içeriyor. Özellikle siyasi amaçlarla veya siber saldırılar için kullanılması durumunda, toplumun düşüncelerini yönlendirmek, itibarsızlaştırmak veya manipüle etmek mümkün hale geliyor. Bu nedenle deepfake teknolojisi, giderek artan bir şekilde endişe oluşturan bir konu haline geliyor.