Keryy, Türkiye'ye gelmeden önce Almanya'da

Keryy, Türkiye'ye gelmeden önce Almanya'da
27 Şubat 2013 10:30

Türkiye’ye Cuma günü gelmesi beklenen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’in, İngiltere’de başlattığı Avrupa ve Ortadoğu turu kapsamında Almanya’nın başkenti Berlin’e giderek, Başbakan Angela Merkel ve Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ile görüştü.

 

 

 

Dışişleri Bakanı John Kerry, Merkel ile yaptığı görüştükten sonra ortak basın toplantısına katıldı. Almanya’nın Avrupa’da mükemmel  liderlik rolü üstlendiğini anlatan Kerry, iki ülke arasındaki ilişkilerin ekonomik ve siyasi konuları kapsadığını, ABD ve Almanya?nın dünyadaki en güçlü ve dinamik ittifaklarından birisini oluşturduğunu söyledi. Kerry, Almanya’nın ABD’nin en güçlü müttefiklerinden biri olduğunu ve Merkel döneminde de  transatlantik ilişkilerinin yeni ivme kazandığını, Almanya’nın AB ile ABD arasındaki ilişkilerde lokomotif rolünü üstlendiğini belirtti.

 

 

Almanya Başbakanı Merkel ise, iki ülkenin uluslararası alanda ortak ödevleri de paylaştıklarını,  Afganistan, Suriye ve Ortadoğu barış sürecinde aynı çizgide olduklarını ifade etti. Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ile 3 saate yakın toplantı yapan ABD Dışişleri Bakanının serbest ticaret anlaşması ve Suriye’deki son durumu ağırlıklı görüştükleri  açıkladı. Westerwelle, serbest ticaret anlaşmasını her iki tarafın da çıkarına olduğunu,  anlaşmayla son derece geniş bir ekonomik alan yaratılabileceğini anlaşma için önümüzdeki yaz aylarında masaya oturabileceklerini söyledi.

 

 

 

Kerry, serbest ticaret önerisine çok olumlu yaklaştıklarını ve en kısa sürede görüşmelere  başlamayı beklediklerini bildirdi.

 

PATRIOTLAR İÇİN TEŞEKKÜR

 

İki bakan Perşembe günü Roma’da yapılacak ?Suriye Dostları’ toplantısına büyük önem verdiklerini açıklarken Kerry, Suriye’deki çatışmalar konusunda Almanya’nın Türkiye’ye Nato kapsamında konuşlandırılan Patriot füze sistemine askeri birliklerle destek vermesini çok önemli bir katkı olarak niteledi.