Kendi kendimizi tanıma zarureti

Kendi kendimizi tanıma zarureti
24 Eylül 2012 11:28

Yıl 1988 Pakistan Lahor şehri: 1986 yılı Mart ayında İstanbul Tarabya otelinde uluslararası İslama çağrı cemiyeti’nin önderliğinde, Kur’an-ı Kerim tefsiri konulu sempozyum düzenlendi.
Sempozyum’a, Emekli vali Hayri Güler, Prof. Dr. C. Sencer İmer ve Numan Aladağ beraber Ankaradan bu sempozyuma iştirak ettik. Sempozyuma iştirak eden Pakistan’nın yargıtay başkanı Muhammed Tagi Osmani ile tanışmak nasip oldu ve anne tarafının Afgan Türk’ü olduğunu söyledi. Üç günlük beraberliğimizde, her konuda müşterek hareket ettik. Sempozyumun bitiminden sonra vedalaştığımız da, israrla mutlaka sizleri Pakistana bekliyorum diyerek ayrıldık. Pakistana gitmek iki yıl sonra nasip oldu. 13 günlük ziyaretimin üç günü Tagi bey ile birlikte geçti. Vedalaşmak için müsade istedim ve bana israrla mutlaka Lahora gitmelisin orada Türk asıllı işadamı ve bilimadamı çoktur, git oradaki soydaşlarınla tanış. Lahorda ikamet eden Dr. Abdulbasir Feyhun bey’e gönderdi. Numan, Dr.  maddi ve manevi her konuda sana yardımcı olacaktır. Lahorda ki 6 günlük ziyaretim esnasında Lahorda ikamet eden Türkler, her akşam ekonomik, tıp, tarım, Kur’an-ı Kerim tefsiri, Hadis-i Şerif, hukuk, teknik vs. gibi herkes kendi ilgi alanında bigi birikimini paylaşıp sohbetler düzenleniyordu. Dr. Abdulbasir Pakistan ve Afganistan da ki, uzun ömürlü kişiler üzerinde yaptığı bir araştırmayı, sohbet olarak bizlerle paylaştı. Ve sohbette edindiğim notları, Yüce Türk İslam alemi ile paylaşmak nasip olacaktır.
 
       Dr. Abdulbasir Feyhun soydaşımızın sohbeti:
          ”İnsan hayal ettiği müddetçe yaşar” demişler, ne kadar doğru bir sözdür. İlkokul çocuğu düşünün. Mutlaka bisikleti hayal etmektedir. Rüyalarına girer. Ve bir gün bisikleti oluverir ”pat” diye. Üç dört gün uçar sevincinden, ama bir haftaya kalmaz cazibesini kaybeder bisiklet. Çocuk bu defa başka bir şeyi hayal eder. Hayal gücü (kendi mesleğinde üretici olmak) olduğu müddetçe uzun ömürlüsünüz demektir.   
         1- Uzun yaşayanların genellikle zayıf insanlardır.
        2  Uzun yaşayan insanlar arasında zararlı maddeleri hiçbir zaman kullandıkları miktarın üzerine çıkmamışlardır.
        3- İleri yaşlara varmış kimseler çok az gıda ile yetinirler. Aldıkları kalori miktarı 1100 – 1300 arasıdır.
        4- Uzun ömürlü insanların iradesini güçlendirerek, üzüntü’den(Stres) uzak kalmayı başarabildikleri ve özgür yaşama sahip oldukları modern tıp tarafından da kanıtlanmıştır.
        5- Evlilik bazı istisnalar haricinde uzun yaşamda faydalıdır. Düzenli faaliyetlerin uzun ömür üzerindeki etkisi olumludur.
        6- Yaşı ilerlemiş insanların faal durumda olmaları ve bedenen faaliyet gerektiren işleri açık havada çalışmaları sayesindedir.
        7- Temiz havalı ve oksijen bakımından zengin olan yerlerde yaşayan ve bol oksijen alan insanlarda infarktus (Bir dokunun besleyici damarının tıkanmasıyla dolaşımın durması sonucu dokunun kaybı olur) nisbetinin ve infarktus geçirenlerde ölüm nisbetinin azlığı göze çarpacak derecede farklıdır.
        8- Uzun ömürde soyaçekimin rölü belirgindir. Bazı ırklar ve aileler uzun yaşama şansına sahiptirler. Bunların Kromozomlarında uzun yaştan bir faktörden çok, ömrü kısaltan faktörleri önleyici bir özelliğin bulunduğu zannedilmektedir.
       9- İleri yaşa gelmiş olanların bulundukları bölgelerde itibar (Saygı ve sevgi) gördükleri ve toplumda dışlanmadıklarını hissettikleri bir bulgu olarak tesbit edilmiştir. Bu bulgu modern tıp tarafından da onaylanmıştır. Bir insanın, erken emekli olması demek; ömrünü kısaltmak demektir.
       10 İleri yaşa gelmiş olanlar nisbetinin fazla olduğu şu üç bölgenin de dağlık ve medeniyetten ve onun getirdiği konfordan uzak bölgeler olduğu görülmektedir.
       11- Uzun ömürlü olmanın en önemli noktalarından biri de kabız olmamak ve hergün aynı saatte büyük abdest yapılmalıdır.
       12- Uzun ömür için, stresten kurtulmanın üç etkili yolu: 1- Tıbbi çözüm.  2- İnsanın strese yolaçacak faaliyetleri kendi kendine çözme yoludur. 3- Dini inancın insanın ruhsal yaşamındaki olumlu etkisi bilinen bir husustur.
       13- Dr. Abdulbasir Feyhun’nun yaptığı araştırma ve incelemeler sonucunda bedenen faal bir yaşantının ve her gün yapılan egzersizlerin (Beş vakit namaz) uzun yaşamada en önemli faktör olduğu kanaatine varmış ve bunu kendi özel yaşamında uygulamaya başlamıştır.
 
      YÜZYIL YAŞAMA PROGRAMI:
      Uzun yaşayan insanların yaşamları incelendiğinde %90’nın da her şeyin aşırılıklarından uzak durmaları ve ömür boyu belli bir proğramı ugulamalarıdır. Sabah ezan okunur okunmaz kalkıp sabah namazını kılanlarda uzun ömülülük daha fazladır. Temizlikte en önemli yeri cilt temizliği tutar: Saç ve cildinizi sabun yerine, kimyasal orjinli temizlik maddeleri ile temizlerseniz vücudunuzu durulamak için üç kat daha fazla su tüketmiş olacaksınız. Sabun mu, petrol orjinli temizlik maddeleri mi? Takdir sizindir. Deri, vücut ile çevrenin ilk temas noktasıdır. Birçok sinir uçları ile çevredeki soğukluk, sıcaklık gibi duyguları beyine ileterek vücudun yeni ortama uymasını sağlar.
 
      Kuluz elbette, hatalarımız vardır. Zira mükemmellik, kusursuzluk yanlız ve yanlız ALLAH’a mahsustur. Bu yönden olan kusurlarımızı bağışlayıcı Cenab-ı Hak’tan dilemekteyiz. Cenab-ı ALLAH, Büyük Türk Milletini huzur ve sağlık’tan mahrum etmeyen kullarından eylesin dileklerimizle, ALLAH’ın Şifa-i Şerifi ve Başarısı üzerinize olsun.
      
      Vatan Şehitlerini, T.C.’nin kurucusu M. K. ATATÜRK’ü ve nesli tükenmiş müslümanları Rahmetle, Gazileri Minnetle anar. Hastalara Şifa-i Şerifler dileriz.
 
   HADİS-İ ŞERİFLER:
   ”Bir millet kalplerindekilerini değiştirmedikçe ALLAH onlara karşı muamelesini değiştirmez.”
   ”Sizin hayırlınız ahiretini dünyası ve dünyasını da ahireti için terketmeyendir”
   ”Kim bir zalime yardım ederse, ALLAH o zalimi, ona musallat eder.”      
   ”Bir gün adaletle muamelede bulunmak, altmış yıllık ibadetten üstündür. (K. II, s. 113.)
   ÖZDEYİŞLER:
   1- Tesadüfen sağlıklı olamazsınız. (Numan Aladağ)
   2- Sigarayı bırakmak isteyen bir çare bulacak, bırakmak istemeyen de sigara ona bir çare bulacak. (Numan Aladağ)
   3- Çözülemeyecek hiçbir problem yoktur. Büyük Türk Milleti olarak, yeter ki bencil ve anlık düşünce sahibi olmayalım. (Numan Aladağ)
   4- Hayatınızın gerçek öğretmeni, tecrübeler olamaz. Gerçek öğretmen kendinizsiniz.  (Numan Aladağ)
   5- Hastalık olmadan, neyi  tedavi edeceksiniz? (Numan Aladağ)
   6- Hatalar, keşfin giriş kapılarıdır. (James Joyce)
 
    Hadis-i Şerif kaynakçası: Abdulbaki Gölpınarlı Okat yayınevi Kasım 1964
   Hüsnü Dikeçligil  Çoruh yayınevi Mayıs 1965
    Numan Aladağ’ın, yurtdışı gezi ve kaynak kişilerle sohbet notları.


Yazarın Son Yazıları:
Aziz Atam, ruhun şad mekanın cennet olsun
‘CUMHURİYET’, bizi biz yapan ortak değerimizdir
Hicri yılbaşında huzur ve bereket bizimle olsun