Kemal'in askerlerini selamlıyoruz

Kemal'in askerlerini selamlıyoruz
22 Eylül 2012 12:41

Aydınlık Gazetesi’nin bugünkü manşeti oldukça dikkat çekiciydi. Gazete, Balyoz’da çıkan hapis cezalarının ardından ‘Kemal’in askerlerini selamlıyoruz’ manşetini attı.
Balyoz davasında karar açıklandı. 3 komutan 20 yıl hapis cezası alırken 78 kişi 18 yıl, 214 kişi de 16 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 28 kişi de 13 yıl 4 ay hapis cezası aldı. 36 kişi beraat ederken 69 tutuksuz sanık hakkında da yakalama kararı çıkarıldı

Balyoz davasında beklenen karar dün açıklandı. Eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ile eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, “darbeye eksik teşebbüs” suçlamasıyla 20 yıl hapis cezası alırken YAŞ üyesi Orgeneral Bilgin Balanlı, emekli Orgeneral Ergin Saygun ve MHP İstanbul Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan, 18 yıl hapse mahkum edildi.

Mahkeme Heyeti duruşma salonuna girmeden önce kalkanlı jandarmalar kürsünün önünde etten duvar ördü. Buna tepki gösteren sanıklar, “Bu jandarmalar bizden korkularak buraya diziliyorsa bizim önümüzde ordular duramaz”, “Olağan dışı bir şey mi var?”, “Biz terörle mücadeleye ömrümüzü verdik” dedi. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Ömer Diken, “Ben bu şekilde kızacağınızı düşünmedim” diyerek yaklaşık 30 jandarmanın kenara çekilmesini istedi.

‘Savcı ayağa kalkmadı’
Kararın okunacağını açıklayan Diken, salondaki herkesin ayağa kalkmasını istedi. Savcı Hüseyin Kaplan ayağa kalkmayınca sanıklar “İddia makamı da ayağa kalksın” diye bağırdı. Savcı Kaplan’ın ayağa kalkmasıyla Üye Hakim Ali Efendi Peksak kararı okumaya başladı.

Mahkeme Çetin Doğan, Özden Örnek ve Halil İbrahim Fırtına için “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni Cebren İskat veya Vazife Görmekten Men Etmek” iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılmalarına hükmetti. Doğan, Fırtına ve Örnek’in eksik teşebbüs olduğu için müebbet hapis cezasını 20 yıla indirdi.

Org. Balanlı ve 77 kişiye 18 yıl
Mahkeme, Orgeneral Bilgin Balanlı ile Ergin Saygun, Engin Alan, Nejat Bek, Cem Gürdeniz, Süha Tanyeri, Mustafa Korkut Özarslan, Şükrü Sarıışık, Mehmet Otuzbiroğlu, Kadir Sağdıç, Fatih Ilgar, Cem Aziz Çakmak, Ayhan Taş, İzzet Ocak, Süha Tanyeri, Bülent Tunçay, Nuri Ali Karababa, Mustafa Kemal Tutkun, Gürbüz Kaya, Behzat Balta, Halil Kalkanlı, Tuncay Çakan, Hasan Fehmi Canan’ın da aralarında bulunduğu 78 kişiye 18 yıl hapis cezası verdi.

34 kişiye beraat 69 kişiye yakalama
İlkay Nerat, Erdal Akyazan, Bekir Memiş, Ali İhsan Çuhadaroğlu, İkrami Özturan, Mehmet Fikri Karadağ, Turgay Erdağ, Nuri Alacalı, İafak Duruer, Levent Erkek, Dursun Çiçek, Ali Türkşen, Ahmet Zeki Üçok, Onur Uluocak, Ali Sadi Ünsal, Erdem Caner Bener, Can Yıldırım, Kemalettin Yakar ve Ümit Metin’le beraber 214 kişi 16 yıl cezaya çarptırıldı.

Levent Kerim Uça, Ömer Faruk Ağa Yarman’ın da aralarında 28 kişi 13 yıl 4 ay hapis cezası aldı. 34 kişiye beraat edilirken tutuksuz yargılanan 69 kişi hakkında da yakalama kararı çıktı.

‘En değerli madalyamı aldım’

Kararın okunmasının ardından salondaki sanıklar, izleyiciler ve avukatlar hep birlikte İstiklal Marşı’nı okudu. İzleyiciler Türk Bayrağı açarak “Türkiye sizinle gurur duyuyor” dedi. Sanıklar da sandalyelerin üzerine çıkarak yakınlarına dik durmalarını söyledi. Bu sırada bazı sanıklar basın bölümüne yaklaşarak Zaman Gazetesi ve Samanyolu Televizyonu muhabirlerine “Sizin burada ne işiniz var?” dedi ve su şişesi fırlattı. Sanıklar ve avukatlar ilk tepkilerini Aydınlık’a anlattı.

Halil İbrahim Fırtına:
Bu karar Türk Milleti’ne bir ders olsun.

Çetin Doğan: Bu mahkemenin bizi mahkum etmesi bizim için şereftir. Biz öldükçe çoğalırız. Mahkeme kendi hakkında hüküm verdi.Hukuk cinayeti işlediler. Yarın çocuklarının yüzlerine bakamayacaklar. Biz her şeyimizi bu ülkeye verdik. Aydınlık gelecek için ölmeye hazırız. Zindanda oluşumuz dışarıda olmamızdan daha güçlüdür. Davamıza yardımcı olacaktır. Bizdeki kıvılcımı daha da büyütecektir. 50 yıl hizmet ettim. Çok sayıda madalyam var. Ancak bugün aldığım madalya bunların arasında en değerli olanı.

Engin Alan: Mahkeme benim değerimi biliyor. Sabahat Tuncel’e de bu mahkeme ceza verdi. Ama onun cezasını ikiye katlayarak verdi. Bir sürü madalyamız vardı. Birini de mahkeme taktı.
Kadir Sağdıç: Orduya ve ülkeye hainlik. Bu karar bize değil ulusumuza hainliktir. Sessiz duran namuslular iyi düşünsünler.

Cem Gürdeniz: Türkiye’nin bu konjuktürüne yakışan bir karar. Türkiye çöküyor. Ordusuna bu kadar saldıran başka bir ülke yoktur. Deniz Kuvvetleri tamamen çökertilmiştir.
Mustafa Önsel: Türk Ordusu sadece Şırnak’ta, Diyarbakır’da, Bingöl’de değil burda da vuruldu. Vicdansızlar, Ahlaksızlar.

Ali Sadi Ünsal: Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları bu karara ortaklar.

Ali İhsan Çuhadaroğlu: Bu karar değil infazdır. Sahte delillerle insanlara hüküm verilemez.
Ömer Faruk Ağa Yarman: Yanlış karar verdiler.

Avukat Celal Ülgen: Türk hukuk tarihinde kara lekedir. Ben müvekkilimin ceza almasına üzülmüyorum. Türk hukuk tarihine kara leke olmasına üzüldüm ve kahroldum.

Avukat Muammer Küçük:
Zaten baştan beri adil ve doğru bir karar beklemiyorduk. Türkiye’de yargı ve aalet bitmiştir. Hukuk bitmiştir. Söz siyaset kurumundadır. Bu işi siyaset çözecektir.
Avukat Şule Nazlıoğlu Erol: Sıfır delilli bir dosyada Türk Ordusu tekdiren ve teşdiden tasfiye edildi.

CHP Milletvekili Ali Özgündüz: Rezalet. Hukuk katliamı. Burada zulüm yapılmıştır.