Kediler ne güzeldir oysa…

Kediler ne güzeldir oysa…
2 Şubat 2017 10:01

Son günlerde hem bir hayvansever hem de psikiyatri uzmanı olmam dolayısıyla bazı sorulara sıkça muhatap oluyorum.

 

 

 

 

Dr. Semih DİKKATLİ H&H YORUM

 

 

 

Özellikle çeşitli işyerlerinde çalışan, farklı insanlardan sıkça gelen sorular bunlar… Bu insanlar, baktıkları hayvanlara bakmamaları, kapalı alanda bakılanların dışarı atılması konusunda kurum yöneticileri tarafından zorlandıklarını ifade ediyorlar. Bu sorular için bir yazı kaleme alayım derken, elime bir vakıf üniversitesine ait olduğu anlaşılan bir yazı geçti. Bu yazıda da çeşitli dayanaklarla okul içinde bakılan kedilerin dışarı atılması isteniyordu. Bu bir üniversite yönetiminin elinden çıkan uyarı olunca, “artık bu konu hakkında yazmamak olmaz” dedim içimden…

 

 

 

Üniversite yönetiminin dayanaklarını ve cevaplarımı madde madde aşağıda ele almak isterim:

 

 

 

1- İşyerinde baktığımız hayvanlardan insanlara hastalık bulaşır mı?

 

 
– Eğer baktığınız hayvanların aşıları tam ve eksiksiz olarak zamanında yapılıyorsa onlardan insanlara bir hastalık bulaşması söz konusu olamaz. Tabii bu arada insanlardan insanlara bulaşma ihtimali olan yüzlerce hastalık sayılabilir ve üstelik birçoğu için bir aşı da yoktur.Aşılı bir hayvanın birini hastalandırma ihtimali bir sineğin birini hastalandırma ihtimalinden çok çok çok düşüktür. Kediler konusunda bu kadar duyarlı olan patronların ve bazı çalışanların sinekler konusunda da duyarlı olması beklenmelidir. Bu nedenle kedilerden hastalık bulaşıyor, bu işyeri güvenliğini tehdit ediyor diyen patronlarınıza, hem insanlardan hem de sineklerden bulaşan hastalıkları anlatarak onlarla ilgili işyeri güvenliği talebinde bulunabilirsiniz. Yazın içeride en ufak sinek gördüğünüzde iş yeri güvenliğim bozuldu diyerek işi terk edebilirsiniz bu mantıkla… Hepatit gibi birçok bulaşıcı hastalık insanlardan insanlara kesin bulaşırken, aşılı bir kediden insana bir hastalık kesinlikle bulaşmaz. Grip biri varken kaçınız çünkü işyeri güvenliğiniz tehlikeye girmiştir.

 

 

2- Kedilerin kapalı alan içinde rastgele çiş ve kaka yapma ihtimali var mıdır?

 

 
– Kediler çiş ve kaka gibi atıkları konusunda belki de yeryüzünün en dikkatli canlısıdır. Bir odada kapalı kalmadıkları müddetçe içeri çiş-kaka yapmazlar. İçeride kumları varsa kum dışında bir yere yapmazlar. Yaşadıkları alan onlar için çok önemlidir.

 

 

3- Kedilerin birine durup dururken saldırma ihtimali var mı?

 

 
– Böyle bir ihtimal yok denecek kadar azdır. Onlara kötü davranmayan hiç kimseye saldırmazlar. Hele insanlara alışık olanların saldırganlık ihtimali hiç yoktur. Ancak çevremizde bulunan insanların saldırı potansiyeli her zaman vardır, bu durumda insanların da binalara girmemesi uygun olacaktır bir mantık çıkarılabilir.

 

 

4- Bu yazıda kedi korkusu olanlardan da bahsedilmiş ve “kedilerden korkanlar var, o nedenle kedileri bahçeye atın” denilmiştir. Öncelikle özgül fobisi olan insanlar için korku kaynağı her yerde sorundur. Sokaklar kedilerle doludur ve kedi fobisi olan birinin fobisi çok ağırsa sokakta da dolaşması çok güç olur. Bu durumun mutlak tedavisi gerekir hal böyleyse… Bu tedavide de en önemli başarı davranışçı ve bilişsel yöntemlerle sağlanır. Kişi sistematik olarak korku nesnesine alıştırılarak korkusu halledilir. Bu durumda işyerinde bakılan bir kedi, fobisi olan için iyi bir tedavi aracı olabilir.

 

 

Ayrıca, o üniversitede sosyal fobik insanlar kesin vardır ve onlarda en çok insanlardan korkmaktadır. Bu mantıkla bu sosyal fobikinsanların iş güvenliği içinde diğer insanlarıniçeri alınmaması çok uygun bir tavır olacaktır gibi bir mantık oluşturulabilir.

 

 

 

Bunca sevgisizliğin, iletişimsizliğin, vicdansızlığın olduğu bir dünyada hayvanların sevgisi insanların ruh sağlığı üzerinde oldukça olumlu bir sonuç yaratacaktır. Gençler için bu çok önemli bir şeydir. Hele ki öğretmen yetiştiren bir kurumun öğrencilerinin hayvan sevgisiyle yoğrulması onları öğrencilerine karşı daha olumlu kılacaktır. Ayrıca hayvansever öğretmenler böyle öğrenciler yetiştirir. Hayvan sever çocuklar mutlaka insanları da sevecek ve paylaşmayı öğrenecektir.

 

 

 

Stres ve stresin kontrolü içinde evcil bir hayvan bakmanın çok önemli olduğu ortadadır. Bu nedenle yurtdışında birçok işyerinde çalışanlarının hayvan bakması teşvik edilmektedir. Bazı otellerde kedili odalar bulunmaktadır ve daha pahalı odalardır bu odalar…

 

 

 

Kediler güzel yaratıklar, varlıkları bir hediyedir bence… Kedisiz bir ev ve işyeri kalmaması dileğimle…

 

 

 

Kedilerin bakıldıkları işyerlerinden dışarı atılmasına HAYIR…

 

 

Semih DİKKATLİ Twitter

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
İçimdeki çocuğun bayramı
Herkes birine zorba…
Kara Kutu… Hadi yüzleşelim…