Keçeci’den cari açık uyarısı

Keçeci’den cari açık uyarısı
12 Eylül 2013 17:59

Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, 2013 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 3 olarak beklenen ekonomik büyümenin yüzde 4.4 olmasının müjdeli haber olarak verildiğini, ancak bunun cari açıkta artış olacağı sinyalini verdiğini söyledi.

Denizli Sanayi Odası Başkanı Keçeci, yaptığı yazılı açıklamada, TÜİK tarafından açıklanan büyüme rakamları incelendiğinde, büyümenin mal üretiminden çok hizmet üretimi ile ithalattan kaynaklandığına dikkati çekti. Denizli ekonomik yapısının da büyüme trendinde olduğunu belirten Keçeci, ancak bununun yerel bazda incelendiğinde Türkiye’deki büyümeden farklı olduğunu ifade etti. Sanayi kenti olan Denizli’nin imalata dayalı olarak büyüdüğünü vurgulayan Keçeci, “İmalat sanayii milli gelirimizin dörtte birini oluşturmaktadır ve Denizli bu anlamda milli gelire ciddi katkıları olan bir sanayi şehridir. Kapasite kullanım oranlarına baktığımızda bu durum net bir şekilde görülmektedir. Türkiye genelinde yüzde 75 olan kapasite kullanım oranı, Denizli’nin önde gelen sektörleri olan tekstil, giyim eşyaları ve ana metal gibi sektörlerde Türkiye ortalamasının üzerindedir. Denizli’deki kapasite kullanım oranının yüzde 90’ın üzerinde. İstihdam ve enerji tüketiminde gördüğümüz uzun zamandır devam eden artış trendi de bu tespitlerimizi kanıtlar niteliktedir. Denizli, Türkiye geneline örnek gösterilmesi gereken orantılı bir büyüme sergilemektedir” dedi.

Denizli’deki turizm sektöründeki gelişime ve yeni yatırımlara da dikkat çeken Keçeci’nin açıklamasında şu ifadelere yer aldı:

“İmalat sektörü yanında turizme yapılan yatırımlar Denizli’nin büyümesinde etkili rol oynayacak. Denizli’de turizm alanında çok ciddi yatırımlar var. Özellikle Pamukkale – Karahayıt bölgesinde termal sağlık turizmine yönelik yapılan yatırımlar ileride Denizli’nin istihdamına katkı sağlayacağı gibi döviz girdisi artışı ile Denizli ekonomisine de ciddi anlamda katkı sağlayacaktır. Büyüyen Denizlimiz bu yatırımlarla daha da büyüyecektir.”

Keçeci, 2013 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 3 olarak beklenen ekonomik büyümenin yüzde 4.4 olmasının müjdeli haber olarak verildiğini ancak bunun cari açıkta artış olacağı sinyalini verdiğini de kaydetti.