Karadeniz kalkanı, artık Antalya Demre'de böyle üretiliyor

Karadeniz kalkanı, artık Antalya Demre'de böyle üretiliyor
13 Nisan 2013 04:30

Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretim ve Eğitim Enstitüsü, balık çeşitlerini geliştirmek ve su ürünleri endüstrisini desteklemek amacıyla ‘Karadeniz Kalkanı’ olarak bilinen ‘kalkan’ balığının Akdeniz’de de üretilip yetiştirilmesini sağlamak amacıyla proje başlattı.

 

 

 

Türkiye ile Japonya arasında 2007 yılında yapılan işbirliği çerçevesinde balık çeşitlerini geliştirmek ve su ürünleri endüstrisini desteklemek amacıyla kalkan balığının Akdeniz’de de üretilip yetiştirilmesini sağlamak için başlatılan proje, 2010 yılında sona erdi. Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı’nın destek verdiği projenin ardından Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretim ve Eğitim Enstitüsü, bu kez Trabzon Sümela Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü’nün desteğiyle ‘kalkan’ balığı yetiştirilmesi için proje geliştirdi. Soğuk ve serin sularda yetişen kalkan balığı, Antalya’nın Demre İlçesi’nde yetiştirilmeye çalışılıyor.

 

 

 

ÖZEL HAVUZLARDA YETİŞTİRİLİYOR

Proje kapsamında Trabzon Sümela Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü’nden getirilen her biri 15 ile 20 gram ağırlığındaki 13 bin ‘kalkan’ yavrusu, Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretim ve Eğitim Enstitüsü’nde özel bakım havuzlarına bırakıldı. Genelde sıcaklığın 18 derecenin altında olduğu soğuk sularda yaşayan kalkan balığı, su sıcaklığı 13 ile 20 derece arasında değişen havuzlarda besleniyor.

 

 

 

 

ÇİFTLİKLERE VERİLECEK

Beş kişilik bir ekip tarafından yürütülen ‘kalkan balığı yetiştiriciliği’ projesinde, yavruların 18 ile 22 ay arasında 1 kilogramın üstüne çıkması hedefleniyor. Proje boyunca, kalkan yavruları özel kültür yemlerle besleniyor. Uzmanlar bu dönem içinde kalkan yetiştiriciliği üzerine araştırmalar yapacak. Burada yetiştirilen 5 bin yavru belirli bir ağırlığın üzerine çıktıktan sonra kalkan üretiminin yaygınlaştırılması amacıyla Milas bölgesindeki özel balık üretimin çiftliklerine verilecek.

 

Balıkların gelişimlerini dikkatli takip eden uzmanlar, boylama yaparak aynı boy ve ağırlıktaki kalkan yavrularını tek bir havuza topluyor. Bu yollara büyük balıkların, küçük balıklara zarar vermesinin önüne geçiliyor.

 

 

 

KALKAN KARADENİZ’DEN AKDENİZ’E GELECEK

Akdeniz Su ürünleri Araştırma Üretim ve Eğitim Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Yılmaz Emre, Karadeniz’e özgü bir tür olan kalkan balığını, Akdeniz koşullarında yetiştirmek için çalışma yaptıklarını kaydetti. Doç. Dr. Emre, “Böylece Karadeniz kalkanı Akdeniz Bölgesi’nde yaygın olarak sofralarımıza gelecek” dedi.

 

 

AKDENİZ’DE YAŞAMIYOR

 

 

Doç. Dr. Emre, projenin geçen ocak ayında başlatıldığını anlattı. Doç. Dr. Emre, “Kalkan balıkları su sıcaklığı 18 derecenin üzerine çıktığında ölür. Yaşamaları için su sıcaklığının 18 derecenin altında olması gerekiyor. Bu nedenle kalkan balıkları Akdeniz’de yaşamıyor. Biz Beymelek Dalyanı’nın hemen yanındaki Acısu Göleti’nden su alarak tesislerimizde balıkların yaşaması için uygun yaşam alanı oluşturuyoruz. Bölgedeki çiftliklere yavru vererek balıkçılığın gelişmesine katkı koyacağız” diye konuştu.