Karaborsaya düşen Remdesivir ilacı Meclis gündeminde!

Karaborsaya düşen Remdesivir ilacı Meclis gündeminde!
15 Kasım 2020 10:35

Covid-19 pandemisinin etkisini artırarak devam ettiği bugünlerde salgına karşı mucize ilaç olarak pazarlanan ancak Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan Covid-19 Tedavi Rehberi’nde bulunmayan remdesivir karaborsaya düştü.

 

 

Konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP Ankara milletvekili Levent Gök, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.

 

 

Gök, şunları kaydetti:

 

 

Covid-19 pandemisinin etkisini artırarak devam ettiği bugünlerde salgına karşı mucize ilaç olarak pazarlanan ancak Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan Covid-19 Tedavi Rehberi’nde bulunmayan remdesivir karaborsaya düşmüştür. Vaka ve ağır hasta sayılarında meydana gelen artışlardan ötürü sözü geçen ilacın fiyatı sürekli artmakta, kutu başına fiyat 20 bin liraya kadar yükselmektedir. Uzmanlar remdesivir ilacının Sağlık Bakanlığı Covid-19 Rehberine acilen alınması gerektiğini ifade etmekte, maddi gücü yetersiz olan hastaların ilaca erişiminin mümkün olmadığının altını çizmektedirler. 10 Kasım 2020 tarihinde Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan günlük koronavirüs tablosuna göre Türkiye’de sayıları 3 bini geçen ağır hasta sayısı dikkate alındığında orta-ağır şiddetli vakalarda erken kullanıma başlandığında olumlu etki yaratan ilaca ihtiyaç duyan bütün hastaların ulaşabilmesi için gerekli düzenlemelerin yapılarak acilen hayata geçirilmesi gerekmektedir.

 
Bu bilgiler ışığında:

 
1. Covid-19 salgını boyunca Türkiye genelinde satılan remdesivir ilacı miktarını ve bu satışlardan elde edilen toplam gelirleri açıklar mısınız?
2. Covid-19 salgını boyunca tedavisinde remdesivir kullanılan kaç hastaya sözü geçen ilaç ücretsiz olarak sağlanmıştır?
3. Covid-19 tedavisinde remdesivir kullanılan hasta sayısını ve sözü geçen hastaların vefat oranlarını açıklar mısınız?
4. Yeni tip koronavirüs pandemisi süresince Covid-19 tedavisi için gerekli ilaç ve tıbbi malzemeleri ücret karşılığı edinen hasta sayısını ve satın alınan ürünler için yapılan ödemelerin toplam tutarını açıklar mısınız?
5. Remdesivir ilacının Covid-19 Tedavi Rehberine eklenmesi düşünülmekte midir?
6. Orta-ağır Covid-19 vakalarında hayati öneme sahip remdesivir ilacının fahiş fiyatlar ile karaborsada satılmasının önüne geçmek için hangi çalışmalar yürütülmektedir?