Kanal İstanbul için hazırlanan çevre düzeni planı yargıya taşındı

Kanal İstanbul için hazırlanan çevre düzeni planı yargıya taşındı
30 Eylül 2020 08:30

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Kanal İstanbul için hazırlanan Çevre Düzeni Planı’nı yargıya taşıdı. İstanbul İdare Mahkemesi’ne açılan davada, söz konusu planın afet riskini daha da artırdığına dikkat çekildi ve “Dava konusu plan değişikliği depremin yanı sıra, tsunami riski de barındırmakta” ifadelerine yer verildi.

 

 

TMMOB ile TMMOB’ye bağlı 14 meslek odası ‘mega proje’ için 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda değişiklik yapan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na karşı dava açtı. İstanbul İdare Mahkemesi’ne sunulan dava dilekçesinde, ‘yürütmenin durdurulması’ ve ‘plan değişikliğinin iptali’ talep edildi.

 

Plan değişikliği yetki yönünden hukuka aykırı

 
BirGün’den Uğur Şahin imzalı habere göre, dilekçede plan değişikliğinin ‘yetki yönünden’ hukuka aykırı olduğunun altı çizildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, söz konusu planı yapma ve onama yetkisinin hukuken bulunmadığı da şöyle vurgulandı:

“Dava konusu plan değişikliğinin hukuki dayanağı 6306 Sayılı Kanun’dur. Bakanlığa rezerv yapı alanlarında her tür plan yapma yetkisini tanımlamışsa da, Bakanlığa ‘plan onaylama’ yetkisi verilmemiştir. Bu kapsamda, 6306 sayılı Kanun gereğince, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, dava konusu alanda plan onaylama yetkisinin bulunmadığı açıktır.”