Kadir Gecesi ve fazilet

Kadir Gecesi ve fazilet
11 Ağustos 2012 12:50

Yıl 1976 Ankara da bir Kadir gecesi: Merhum, Tokat Milletvekili (Dinadamı) Feyzullah Değerli, Kayseri senatörü İbrahim Kirazoğlu, Elazığ senatörü Cahit Dalokay, Erzurum senatörü Hilmi Nalbatoğlu, Konya Milletvekili Bahri Dağdaş, ve Kayseri milletvekili Mehmet Yüceler ile Kadir gecesini, Teravih namazından sonra bir evde, Feyzullah Değerli hoca’nın önderliğinde ve Mehmet Yüceler’in de zaman zaman sohbetler yaparak ve böylece Kadir gecesi ibadetlerimizi, sabah namazını kılarak Türk İslam kültürüne göre tamamlamış olduk.

      Feyzullah hoca’dan bizlere (Yüce Türk İslam alemine) miras kalan Kadir gecesinde ki, sohbeti :
      Kadir gecesi Müslümanlar için Ramazanın en mübarek en değerli ve en hayırlı bir gecesidir. Kadir gecesinin Ramazan ayı içinde bulunduğunda şüphe yoktur. Onun için Ramazan ayının diğer aylara göre değeri biraz artmaktadır.
      Kadir gecesi; azamet ve şeref gecesi demektir. Bir adamın başkalarının yanında kadrinin yüce olması, onun yanında değerli bir mevkiye ve değerli bir şerefe sahip olması demektir.
      Kadir : Değer ve kıymet demektir. Kur’an-ı Kerimde başka hiç bir geceye isim verilmemiştir. O halde Kadir gecesi, gecelerin en hayırlısıdır. Cenab-ı Hak :  ”Kadir gecesinin bin aydan daha hayırlı olduğunu…” Beyan buyurmakla onun bütün gecelerden değil, içinde Kadir gecesi bulunmayan bin ayın gecelerinden daha hayırlı olduğunu bildirmiş oluyor. Oruç ayetinde; ”Kur’an-ı Kerimin Ramazan ayı içinde indirilmeye başlandığı..” beyan buyruluyor.Kadir süresinde ise bunun Kadir gecesinde indirildiği anlatılıyor. O halde Kadir gecesi Ramazan ayının içindedir. Zaten böyle olduğunu Peygamberimiz de söylemişlerdir.
      Kur’an-ı Kerim nasıl ve ne zaman inmiştir? İlk emir Peygamberimize ne zaman ve nasıl verilmiştir? Bunları öğrenmemizde fayda vardır.
 
     Kadir gecesi neden bu kadar değerlidir?
     Çünkü; bu Kadir gecesinde Kadir olan ALLAH, Kadri yüce bir Meleği (Cebrail Aleyhisselam) vasıtasıyla Kadri yüce bir kitabı, Kadri yüce Peygambere (Hz. Muhammed A. S. V.) vermeğe başlamıştır. O kitaba sahip, o Peygambere ümmet olan insanlar da bu şereften nasib almışlardır. Onların Kadirleri ve değerleri yücelmiştir.
 
     KADİR  SÜRESİ: Bismillahirrahmanirrahim.
    İnna enzelnahü fi leylet-il  kadr. Vema edrake ma leyletül kadr. Leylet-ül kadri  hayrun min elfi şehrin. Tenezzel-ül melaiketü ver-ruhu fiha bi izni Rabbihim min külli emrin. Selamün hiye hatta matla-ıl fecr.
 
    MANASI : ”Biz Kur’n-ı Kerimi Kadir gecesi gökten dünyaya inzal ettik. Cebrail Aleyhisselam bunu ayet ayet, süre süre Hz. Muhammed’e yirmi üç yılda tebliğ etti. Kadir gecesini; inanarak ve nefsini hesaba çekerek ibadetle geçiren günahları affolunur.”
    
    Kadir süresini 99 kere okuyan’nın, 1- Ummre ve Hac sevabı alır. 2-  Kadir süresini, sabah ve yatsı namazından sonra on bir kere okumayı alışkanlık haline getirin. 3- Cenab-ı Hak nazardan korur. 4- fakirlikten kurtulur. 5- Allah’ü Teala evladını korur. 6- Meleklerin müjdelerine mashar olurlar. Ve Kadir süresinin sevabını saymakla daha bitmeyen bir çok sevabı vardır.
   Not: Kadir süresini bin (1000) defa okuyan kimse semadan Galip Mü’min diye seslenir. Buyrulmuştur.
 
   Önemli Not: Mübarek Ramazan ayı boyunca yaptığımız ibadetler, geçici memnuniyetlilikler gibi olmamalıdır. Türk İslam kültürün de bu ibadetler demirbaştır (Süreklidir). Sağlığımız ve şuurumuz (Aklımız) yerinde olduğu müddetçe, ibadetimizi yapalım.  
 
   HADİS-İ ŞEREİF MEALİ:  Hadis 1-Peygamberimiz S. A. V. ”Faziletine inanarak ve mükafatını umarak Kadir gecesini ihya eden kimsenin geçmiş günahları mağfiret olunur.”
    Hadis 2- ”Kadir gecesinden herkes ve her şey istifade eder. Deniz, göl ve akarsulardaki balıklardan havada uçan kuşlara kadar. Hatta cansız varlıklar (Cemadat) bile. Yanlız şu üç madde hariç :
    1- Ana babaya asi olanlar.  2- Yol kesen şakiler.  Devamlı Şarap (içki) içenler.”  buyurmuşlardır.
 
   KADİR GECESİNDE NASIL DUA EDELİM ?
   Kadir gecesi Duası:  (Allahümme İnneke afüvvün tuhibbul afve fağfu anni.)
   Manası : ”Allah’ım ! Şüphe yok ki sen çok af edersin; af etmeyi seversin . Beni de af eyle.” diye dua et buyurdu.
 
   Ey Yüce Türk İslam alemi !
   Bin aydan daha hayırlıdır Kadir gecesi,
   Gösteriş için değil, samimi olarak eda edene ALLAH verir müjdeyi,
   ALLAH’a Şükürler olsun, Orucun yirmi yedisi,
   Cebab-ı Hak nasip ederse, Türk İslam alemi görür gelecek seneyi. (Numan Aladağ)
 
     Cenab-ı Hak, Yüce Türk İslam alemini, böyle Aziz Mübarek günlerin yüzü suyu hürmetine her türlü kaza, bela, afatlardan korusun dileklerimizle, ALLAH Samimiyetle yaptığınız Dua ve hayırlara ellerinizi boş çevirmesin.
     Cenab-ı ALLAH, Yüce Türk İslam alemini, Yetim hakkı yiyen din tacirleri’nin şerrinden, korusun. AMMİN
    
    Bir espiri : Merhum Kirazoğlu’nun, Feyzullah hocaya espirisi (Şakası): Yahu hoca! Sohbetinde değerli kelimesini çok kullandın, soyadın Değerli’dir ondamı?
 
     Vatan Şehitlerini, T. C. nin kurucusu M. K. ATATÜRK’ü, nesli tükenmiş Müslümanları, Kirazoğlu, Değerli, Dalokay, Dağdaş, Yüceler ve Nalbatoğlu’nu Rahmetle, Gazileri Minnetle anar. Hastalara acil şifalar dileriz.
 
     Bu vesile ile, Akçakale de, Hak’kın Rahmetine Kavuşan AYHAN ailesinin kıymetli evladı, Hüseyin AYHAN’ı da Rahmetle anar, Ahyan ailesinin acılarını paylaşırız.  (İnna lillahi ve inna ileyhi raciune.) ALLAH Rahmet eylesin.
 
     Kaynakça:
     Dualar: Mustafa Tombalak. Trakya yağ san. A.Ş. kültür yayını 1990
     Kadir gecesi Sohbeti: Feyzullah Değerli  ve  Mehmet  Yüceler
     Numan Aladağ’ın Not: Defteri


Yazarın Son Yazıları:
Aziz Atam, ruhun şad mekanın cennet olsun
‘CUMHURİYET’, bizi biz yapan ortak değerimizdir
Hicri yılbaşında huzur ve bereket bizimle olsun