Kabak ve şifası

Kabak ve şifası
4 Kasım 2012 11:26

Ey Yüce Türk İslam alemi ! Yazımızın konusu kabak ve şifası olacaktır.

     
Ocak- 2006 Libya’nın başkenti Tripoli: Tripoli’nin Batısında ki, bir köyde ikamet eden Türk asıllı soydaşlarımızı zıyaret esnasında ki, gezi notlarım:
      Ziyaret ettiğim köylerde, fanatikçe kabak yemeleri dikkatimi çekti! Soydaşlarımızdan edindiğim bilgileri, Cenab-ı Hak nasip ederse, Yüce Türk İslam alemi ile paylaşacağız.
 
      KABAK VE ŞİFASI:  
      Enes (R.A.) Hazretlerinden rivayet edilmiştir; Peygamberimiz (S.A.V.) buyurmuşlardır ki; ”Kabak dimağı geliştirir, zekayı arttırır.”
      Ey Yüce Türk İslam alemi ! Kabağın en kıymetlisi helvacı kabağıdır. Şanlıurfa’nın yemeklik su kabağı da besleyici, kıymetl bir kabak cinsidir. Mutlaka deneyin. Helvacı kabağı çekirdeğini tahta havanda ezip, bal ile tüketirseniz öksürüğü şifaya kavuşturur. Kabak suyunu çıkarıp bal ile tadlandırılıp içerseniz, heyecandan mütevellit baş ağrısını, sara (Epilepsi), grip-nezleden kaynaklanan baş ağrılarını keser. Helvacı kabağını reçel yapıp yiyerseniz, vücudunuz sağlığını muhafaza eder, kanı çoğaltır. Kabak pişirilip suyu süzülüp bal ile tadlandırılırsa, kabızlığı giderir. Kabak tatlısı harareti ve uykusuzluğu giderir. Helvacı kabağını ekmek fırınında pişirip hurma ile yenirse, kilo almak isteyenler için en doğal kilo alma reçetesidir. Helvacı kabağı çekirdeğini kurutup ezin, en müzmin yaraların üzerine serpilirse yarayı taze et ile kapatıp şifaya kavuşturur. Prostat sorunlarını da giderir. Ayrıca mesane  
iltihabını temizler. Bol idrar söktürür ve idrar tutukluğunu giderir. Kabağı süt ile haşlayıp, süzüp bal ile tadlandırıp içilirse öksürüğü söktürür. Göğsü yumuşatır. Kalp zafiyeti olanlar şeker yerine bal ile tadlandırılmış kabak tatlısını sık sık yemelidirler. Yaz aylarında da kabağın yemeğini yiyiniz. Kabak tüketim kültürü düzenli uygulanırsa, tansiyonu düşürür ve kalp yorgunluğunu ortadan kaldırır. Bağırsak iltihabını ve hemoroidin (basurun) iyileşmesini hızlandırır. Bol A vitamini içermesi sayesinde yaraların iyileştirmesini hızlandırır.
 
     Tripoli’nin batısında ki, çiftliğinde ikamet eden Soydaşımız, Dr. Abdurrahim den öneriler:
    Mideyi tıka basa doldurursak, mide yaşlanır. Şeker ihtiva eden gıdalardan uzak durmalıyız, çay kahve vs. gibi sıcak içecekleri hurma ile içerseniz, hastahanelere müracat etmeniz azalır. Sabah namazını kılan insan, Kur’an okumayı biliyorsa 10 – 15 sayfa Kur’an okusun, bilmeyenler ise kitap okuyup, ondan sonra doğal besinlerle kahvaltısını yaparak gününe başlasın. Sabah kalktığımızda beynimiz enerjiye ihtiyaç duyuyor. Gün içinde alacağımız gıdaları planlayarak alırsak ve üç ana öğün, üç ara öğüne bölmeliyiz ki, az ve sık beslenelim. Özellikle Türk yemek kültürü, insanı erken yaşlandırır. Sofralarda en az 4 – 5  çeşit yemek, salata ve tatlı bulunmaktadır bu çeşit fazlalıklar da, midemizi tıka basa doldurmaya sebep olup, sağlığımıza ve erken yaşlanmamıza sebep oluyor. Açlığımızı lif (Posalı) oranı yüksek gıdalar yiyerek gidermeliyiz. Kahvaltınızı çay ve kahve yerine, taze sıkılmış mevsimsel meyvesuyu ve bal ile tadlandırılmış sıcak sütle yapmayı alışkanlık haline getirin ki, erken yaşlanmayasınız.
   
    Numan Aladağ’dan, fırında Şanlıurfa’nın su kabağı dolması tarifi:
    MALZEME: 1-  5 – 7 kiloluk Şanlıurfa yemeklik su kabağı. 2-  500 gram pirinç. 3-  500 gram kuzu eti. 4- Bir çay bardağı Zeytinyağı. 5-  10 Diş sarmısak. 6- 200 gram havuç. 7- 600 gram domates. 8- 100 gram taze Zencefil. 9-  2- 3 Adet taze Şanlıurfa isotu. 10-  250 gram kuru soğan.
 
    HAZIRLANIŞI:
    Havuç, pirinç ve kuzu eti’nin ön (Yarı) pişirmesini yapın. Sebzeleri yıkayıp doğrayın, yemeklik su kabağını sap kısmından 10 santim kesip çekirdeklerini ayıklayıp, içini yarım çay bardağı Zeytinyağı ile sıvayın, domatesleri yuvarlak kesip kabağın dibini kapatacak şekilde dizin, Zencefili pul pul kesip birazını domatesin üzerine dizin. Ön pişirilmesi yapılan havuç, et ve pirinci karıştırın, sarmısak soyulup bütün olarak, isot ve soğanı da küp, kalan Zencefili de pul pul doğrayıp pirinç ve ete karıştırın, hazırladığınız malzemeleri kabağa doldurun, üzerini yuvarlak kestiğiniz domatesle örtün geriye kalan yarım çay bardağı Zeytinyağını ilave edip ağzını yağlı pişirme kağıdı ile kapatın. Aluminyum folyoyu ikiye katlayıp kabağa sarıp ekmek fırının da 80-90 dakika pişirip servis edin. Afiyet olsun.
     Yüce Türk İslam alemi ve Dünyanın dördüncü kutsal şehri, fanatik misafirperver Şanlıurfa ve Elazığ halkı, bu lezzetten vazgeçemiyecekleri bir lezzettir. Şanlıurfa ve Elazığ halkı her zaman aynı ekranda aynı şarkıyı söylemiştir. Bu da ruhlarındaki Vatanperverliğin ve fanatik misafirperverliğin kanıtıdır.
      
  ALLAH’a binlerce defa şükürler olsun. Şanlıurfamız bir Zeytin üretim merkezi oluyor. Sofralık Zeytin çeşitlerinin hazırlanması köylüler ve sanayiciler tarafından üretilmemesi de dikkat çekicidir! Elazığ ve Şanlıurfa’mızın halen sanayi toplumu olmaması da ayrı bir dikkat çekicidir! Herkes iyi bilsin ki, sanayi toplumu olmadan kesinlikle sanayi ötesi toplum olunamaz. Çözüm nedir?  Şanlıurfa’nın acilen proje üreten önderlere ihtiyacı vardır. Proje üreten önderler olmadan, sanayileşme’den (Üretim’den)  bahsedebilmemiz mümkün mü? Bencil, anlık düşünce ve tembellik olduğu müddetçe, kesinlikle cehalet ve fakirlikten kurtulamayız. Kişisel sorunları ön planda tutup, toplumsal planları geride tutan önderlerin Vatanperverliğinden bahsedebilirmisiniz?
 
    DİKAT DİKKAT ! ÖNEMLİ NOT:
    1- Kabak tatlısı ve yemeği yenirken ağızda bol tükürükle karıştırıldıktan sonra yutulmalı veya kabak üzerine yemekten sonra 20 dakika sakız çiğneyerek tükürük yutulmalıdır. Bol tükürükle yutulmazsa kabak midede gaz yapar. Gaz da kalbi sıkıştırarak rahatsızlık verir.
    2- Şeker hastalığı sorunu olanlar kabak tatlısını yememelidir. Kabak yemeğini bol bol tüketebilir.
      
   
     Cenab-ı ALLAH, Yüce Türk İslam alemini, toplumasal sorunları ön planda tutan önderlerden mahrum etmesin dileklerimizle, ALLAH’ın huzuru ve bereketi üzerinize olsun.


Yazarın Son Yazıları:
Aziz Atam, ruhun şad mekanın cennet olsun
‘CUMHURİYET’, bizi biz yapan ortak değerimizdir
Hicri yılbaşında huzur ve bereket bizimle olsun