İzmit’te 25. deprem kayıt istasyonu açıldı

İzmit’te 25. deprem kayıt istasyonu açıldı
16 Ağustos 2013 13:23

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sismolojik İzleme Ve Deprem Eğitim Merkezi’nde 25. deprem kayıt istasyonunu törenle açtı.

 

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zekeriya Özak kayıt istasyonlarından alınan verilerin sismolojik izleme merkezinde takip edildiğini söyledi.
Seka Park alanında açılan Sismolojik İzleme ve Deprem Eğitim Merkezi’nde kurulan 25. deprem kayıt istasyonu açılış törenine Kocaeli Vali Yardımcısı Ali Sözen, AK Parti Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zekeriya Özak, İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Gökmen Mengüç ve vatandaşlar katıldı.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zekeriya Özak 25. deprem kayıt istasyonu ile deprem risklerinin takip edildiğini söyleyerek konuşmasına söyle devam etti.
Sismolojik İzleme Ve Deprem Eğitim Merkezi iki bölümden oluşuyor. Sismolojik izleme merkeziyle deprem riskleri takip edilirken, bilgilendirme merkezinde depremin zararlarından korunma konusunda uygulamalı eğitim veriliyor. 3 boyutlu simülasyon ile vatandaşlar depremi bire bir yaşarak önemli tecrübeler edinebiliyor. Ayrıca Dünya Birleşik Şehirler ve Yerel Yönetimler Birliği tarafından Çin’in Guangzhou kentinde düzenlenen Uluslararası Kentsel Yenilik Yarışmasına dünyadan 153 şehir katılmıştı.Bu proje dalında 255 proje içinde birinci oldu. Kamu, sivil toplum örgütleri ve vatandaşlarca beraber yürütülmesi, sürekli uygulanmakta olması, yenilikçi bir anlayışla hazırlanması ve depremin etkilediği her yerel yönetime örnek olması projenin birinci olmasında etken oldu. diye konuştu.
Depreme herzaman hazırlı olunması gerektiğini söyleyen Zekeriya Özak Marmara depreminde devlet hazır değildi. Deprem olduktan bir kaç gün sonra çalışmalar başlatıldı. 20 bine yakın insan vefat etti depremde. Kazanılan ise bilinçlenme oldu. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak kaçak yapılaşmayı önlemek amacıyla uydu takip sistemi çalışmalar yapıyoruz. Ayrıca depreme dayanıklı sağlam yapılar yaptık. Kent konut 7 bin civarında konut insaa etti. Konutlar tamamlandığında ise yaklaşık 10 bin konut güvenilir sağlam bir şekilde kentimize kazandırılacak.
Açılışa katılanlar daha sonra 3 boyutlu deprem simülasyonuna girip depremi birebir yaşadılar.