İZBAN grevi dördüncü gününde

İZBAN grevi dördüncü gününde
11 Kasım 2016 15:54

Türkiye’nin en büyük ve gelişmiş şehirlerinde dört gündür ulaşım aksıyor. İzmir’de İZBAN işçilerinin başlattığı grev dördüncü gününde. Grevin başlamasından sonra işçi ve işveren arasında uzlaşma işareti yok. İki taraf da geri adım atmıyor. İZBAN çalışanlarının bağlı olduğu Demiryol-İş Sendikası temsilcileri, greve başladıktan sonra işverenin kendileri ile herhangi bir temas sağlamadığını bildirdi. Vatandaş ise tarafların uzlaşamamasından dolayı mağdur.

 

 

 

 

Gökmen Ulu / Sözcü

 

 

TCDD ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ortak iştiraki olan İZBAN A.Ş. çalışanlarının Salı günü başlattığı grev dördüncü gününe girdi. Aliağa-Torbalı hattında sefer yapan İZBAN trenlerinin durması ile birlikte kentteki ulaşım yoğunluğu ve aksaklıkları devam ediyor. İZBAN’ın devre dışı kalması ile birlikte otobüs durakları ve vapur iskelelerinde yoğunluk yaşanıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, otobüs ve vapur ulaşımında ek seferler koyarak sıkıntıyı hafifletmeye çalışıyor.

 

 

 

GÜNDE 300 BİN YOLCU TAŞIYOR

 

 

İZBAN A.Ş. TCDD ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ortak iştiraki. Kuruluşta 304’ü sendikalı işçi, 36’sı sendikasız yönetici olmak üzere toplam 340 kişi çalışıyor. 304 işçi; tekniker, makinist, teknisyen, trafik kontrol, istasyon operatörlüğü, muhasebe, vezne ve gişe görevlerini yapıyor. İZBAN trenleri Aliağa-Torbalı hattında günde 300 bin yolcu taşıyor.

 
UZLAŞAMANIN NEDENLERİ

 

 

304 İZBAN A.Ş. işçisinin bağlı olduğu Demiryoli-İş Sendikası, en düşün maaşı alan gişe çalışanlarının taban ücretinin brüt 1900 TL olmasını istiyor. TCDD ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yarı yarıya ortak olduğu İZBAN A.Ş. yönetimi ise grev öncesinde taban ücret için 1825 TL teklifinde bulunmuştu. Maaş skalasında farklılıklar göze çarpıyor. Örneğin, 2010 yılında işe giren tekniker brüt 2056 TL ücret alırken, 2016 yılında işe başlayan ve aynı statüde aynı işi yapan tekniker 1647 TL ücret alıyor. Sendika, eşit işe eşit ücret talep ediyor. İşveren ise bu yaklaşıma sahip değil. Sendika tekniker ücretinin 2400 TL’ye yükseltilmesini isterken, işverenin son teklifi ise 2250 TL. Maaşların yanısıra ikramiye ücretinde de anlaşma sağlanamamıştı. İşçiler 70 gün olan ikramiyenin 95 güne çıkarılmasını isterken, işveren 75 gün teklifi yapmıştı.

 

 

 

BAŞKANDAN “YOLA ERKEN ÇIKIN” ÇAĞRISI

 

 

 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yüzde 15’lik zammın iyinin de üstünde olduğunu söyleyerek, bu oranın üzerine çıkmayacaklarını ifade etmişti. Kocaoğlu, trafikteki tıkanıklıkları aşmak ve yoğunluğu azaltmak için İzmirliler’e “Yola erken çıkın” çağrısında bulunmuştu.

 
OHAL’DE İZİN VERİLEN İLK EYLEM

 

 

 

İZBAN A.Ş’nin yüzde 50 hissesine sahip TCDD’nin krize ilişkin sessiz kalması dikkat çekiyor. Dikkat çeken bir başka nokta ise bu grevin, İzmir’de, OHAL sürecinde izin verilen ilk ve tek eylem olması.