İtalya'da hükümet kurulamadı

İtalya'da hükümet kurulamadı
29 Mart 2013 09:12

Yaşanan siyasi belirsizlikle piyasaları endişelendiren İtalya’da hükümet kurulamadı.

 

 

 

 

Geçen ay ki seçimlerin ardından Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano tarafından 22 Mart’ta hükümeti kurma görevi verilen Pier Luigi Bersani, siyasi partilerle yaptığı görüşmelerden eli boş döndü. Merkez sol bloğu çatısı altında birleştiren Demokrat Parti’nin (PD) lideri olan Bersani, kendilerinden sonra en çok oyu alan merkez sağ koalisyonu ile Beş Yıldız Hareketi’nden destek göremedi.

 

 

Bunun üzerine Bersani, Cumhurbaşkanı Napolitano’ya hükümeti kuramadığını bildirdi. Cumhurbaşkanıyla görüşmesinin ardından basına açıklama yapan Bersani, “Koşulların kabul edilemez ve zor olduğunu kendisine ilettim. Bu süreç içindeki çalışmalarımın sonuçsuz kaldığını aktardım” dedi.

 

CUMHURBAŞKANI DURUMA EL KOYDU

 

Cumhurbaşkanı Napolitano, İtalya’da siyasi tabloyu daha da karartan bu gelişme üzerine, cuma günü siyasi parti temsilcileriyle yeniden istişareler gerçekleştirecek. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Donato Marra, siyasi kurumlar kanadındaki gelişmeleri tespit etmek için Napolitano’nun bizzat harekete geçtiğini duyurdu. Bersani’nin hükümeti kurma görevinden feragat ettiği öne sürülse de, PD’den yapılan açıklamayla bu iddia yalanlanarak, Bersani’nin de istişarelerde yer alacağı belirtildi.

 

 

 

 

ŞİMDİ NE OLACAK?

Görev süresi Mayıs ayında biteceği için İtalya yasalarına göre bu süre içinde erken genel seçim kararı veremeyecek olan cumhurbaşkanının, hükümeti kurma görevini Senato Başkanı Pietro Grasso’ya verebileceği öne sürülüyor. Halihazırda görev yapan ve bir yılı aşkın bir süre önce Mario Monti liderliğinde geçici olarak kurulan hükümet gibi teknokrat bir kabinenin hayata geçirilmesi de gündemde. Teknokrat hükümet kurulursa İtalya, ilk iş olarak hazırlanacak yeni seçim yasasıyla birlikte erken genel seçime gidebilir.

 

SİYASİ TIKANIKLIK YAŞANDI

 

 

 

 

Partilerle istişareler yapan Bersani, geniş kapsamlı bir koalisyonu reddediyordu. Merkez sağı şemsiyesi altına alan Özgürlükçü Halk Partisi’nin (PDL) lideri Silvio Berlusconi, merkez sol ile koalisyona sıcak bakarken, Bersani buna yanaşmamıştı.

 

 

Seçimlerden 3’üncü parti olarak çıksa da koalisyonsuz, tek başına en çok oy alan siyasi oluşum olan Beş Yıldız Hareketi’nin lideri Eski komedyen Beppe Grillo ise, kendilerine hükümet kurma görevi verilmesinde ısrarlı. Grillo, aksi halde hiçbir hükümete destek vermeyeceklerini belirtiyor. Seçimin asıl galibi olduklarını savunan Grillo, siyasi tıkanıklığın baş aktörü olarak gösteriliyor.