İşte Gökçek'in köstebeği

İşte Gökçek'in köstebeği
22 Haziran 2012 15:01

Metro inşaatı nedeniyle Köstebek adı verilen araç Ankara’yı delik deşik etti. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in öve öve bitiremediği köstebeklerle yapılması öngörülen, ancak yıllardır bir metre bile ray konulamayan araçlar, metro ağını yapmak yerine adeta yıktı.

Ankara’nın göbeğinde akıllara durgunluk veren bir kaza yaşandı. Ankara’da Hava Kuvvetleri Komutanlığı önündeki metro inşaatında göçük meydana geldi. Kaldırımda yürürken 25 metrelik çukura düşen bir kişi, kurtarılmaya çalışılıyor.

Kaza sonrası ortaya bir takım sorular atıldı.  Kentin kilit konumunda olan ve Bakanlıklar, Başbakanlık, Genelkurmay ve TBMM binasının da olduğu Kızılay’ın altını delik deşik eden bu iş makinalarının ve inşaatın yeterince denetlenmediği de iddia edildi. Halkın Habercisi olarak hala kamuoyuna bir açıklama yapmayan, Ulaştirma Bakanlığı ve Ankara Büyükşehir Belediyesi yetkililerine soruyoruz.

Bir vatandaşın yaşamına neden olan bu kazadan kim sorumludur?

Halkın can ve mal güvenliğinden kim sorumludur? “Köstebek” adı verilen bu iş makinalarının kullanımına ilişkin denetimler kim ya da kimler tarafından yapılmıştır?

Yapıldıysa hangi tarihte yapılmıştır?

Halen metro inşaatlarında bu iş makineleri kullanılmakta mıdır?

GÖKÇEK’İN KÖSTEBEĞİNİN ÖZELLİKLERİ

Halk arasında “köstebek” adı verilen diğer adıyla TBM adlı tünel delme makinesi, 85 metre boyunda ve 450 ton ağırlığında dev bir makine olarak metro inşaatında ilk defa kullanılıyor. Tünele döşenen raylar üzerinde hareket eden TBM Makinesi 5,9 metre çapında olup, sertlik ayırt etmeden her türlü toprak yapısında çalışabilme özelliklerine sahip…

Günde ortalama 20 metre hızla ilerleyen TBM makinesi, delme ve beton işini tamamen bitirmiş olarak tünelden çıkar. Tünel içinde 7 teknik personel tarafından çalıştırılan köstebeğin ortalama ekonomik çalışma süresi 20 kilometre olmasına karşılık, başlık üzerinde bulunan 72 adet kırıcı disklerin ve rulmanların değiştirilmesi ve gerekli bakımı ile 100 kilometreye kadar çıkabilir.