İstanbul Las Vegas'ı Solladı

İstanbul Las Vegas'ı Solladı
15 Aralık 2011 11:15

Aylin LÖLE Akşam Gazetesi

En çok düğün İstanbul’da yapıldı, Vegas’ı bile geride bıraktı. Dugun.com sitesinin araştırmasına göre dünyanın en çok düğün yapılan şehri 166 bin düğünle İstanbul oldu. İstanbul’u, 114 bin düğünle ABD’nin Las Vegas şehri izledi. Sonuçlara göre, Türkiye’de yılda yaklaşık 600 bin çift evlenirken, evlenme yaşı ortalamasının kadınlarda 24, erkeklerde ise 27 olduğu ortaya çıkıyor. Düğünlere katılan ortalama davetli sayısının 240 kişi olarak hesaplandığı araştırmada, bir düğüne ortalama 25 bin TL’nin harcandığı Türkiye’deki düğün pazarının hacminin ise 30 milyar TL tutarında olduğu ortaya çıktı.

İstanbul’da yılda 90 bin nikahın kıyıldığını hatırlatan Akay Gelinlik Yöneticisi Ermiya Akay, senede 120 bin kişinin düğün alışverişi için geldiğini söyledi.  Düğün alışverişi için beyaz eşya ve mobilya hariç ortalama 10-30 bin TL harcandığını ifade eden Akay, ‘Düğün alışverişlerinin en önemli harcama kalemi ise çeyiz ve gelinlik oluyor’ dedi. Türkiye’de yılda 600 bin düğün olduğunu, bunların yarıya yakınını ‘kiralık’ gelinlik kullandığını belirten Akay, yaklaşık 300 bin adet gelinlik satıldığını söyledi. Gelinlik fiyatlarının da tıpkı ‘tek taş’ gibi farklılık gösterdiğini vurgulayan Akay, ‘Satın almalara baktığımızda en ağırlık skalanın bin 500-3 bin TL arası olduğunu görüyoruz’ diye konuştu. Sadece Anadolu’dan değil Ortadoğu ve Balkanlar’dan da ağırlıklı olmak üzere İstanbul’a ‘gelinlik alışverişi’ için yoğun bir talep gösterildiğini belirten Akay, şöyle devam etti: ‘Ortadoğu ülkelerinin yanı sıra İran, Yunanistan ve eski Balkan ülkelerinden İstanbul’a gelinlik almak için geliyorlar. Bu talep her sene biraz daha artıyor. Çünkü artık Türkiye’nin tasarım gücü çok iyi. İstanbul sadece gelinlik de değil her anlamda marka bir şehir.’

Evlilik temalı AVM’nin aylık ziyaretçisi: 150 bin

KUYUMCUKENT Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Merim, ‘Evlilik konseptli alışveriş merkezi’ olan Wedding World Kuyumcukent’i ayda ortalama 150 bin kişi ziyaret ettiğini söyledi. Merim, içinde 500 kişi kapasiteli nikah salonu da olan Wedding World Kuyumcukent’in şu anda açık olan 139 mağaza ve açılacak 32 yeni mağaza ile gelinlikten, damatlığa, kuyumculardan çeyize kadar alışveriş imkanı tanıdıklarını vurguladı.

100 bin kişi ‘balayı’na gidip 800 euro harcıyor

PRONTO Tour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran, Türkiye’de evlenen 600 bin kişiden yaklaşık 100 bininin tur acentelerinden yurtiçi ve yurtdışı balayı paketi aldığını öngördüğünü söyledi. Bu sayının içinde yurtdışını tercih edenlerin oranının yüzde 5-10 olduğunu belirten Onaran, ‘Artık İstanbul’daki 5 yıldızlı oteller, düğün sahiplerine yurtdışı balayı turu hediye ediyor. Bu da yurtdışına giden sayısını gün geçtikte artırıyor. Yurtdışında hem balayı hem nikahı yapmak isteyenlerin favori adresi ise Roma. Bu yüzden Roma Büyükelçiliği yoğun talep yüzünden gün vermekte sıkıntı yaşıyor’ dedi. Ortalama bir haftalık yurtdışı tur paketinin maliyetinin 500-650 euro civarında olduğunu anlatan Onaran, balayı çiftlerinde bu rakamın 800-900 euroya çıktığını ifade etti.

Michael 25 bin dolar Mehmet ise 25 bin TL düğün masrafı yapıyor

l ABD’de yılda 2.2 milyon, Türkiye’de ise 600 bin kişi evleniyor.

l İstanbul’da yılda 166 bin, Las Vegas’ta ise 114 bin düğün yapılıyor.

l ABD’de pazar büyüklüğü 140 milyar doları bulurken, bu rakam Türkiye’de 30 milyar TL seviyesinde…

l Türkiye’de düğüne ortalama 240 kişi davet edilirken, ABD’de bu rakam 150’yle sınırlı kalıyor. 

l ABD’de ortalama düğün maliyeti 25 bin dolar olurken, Türkiye’de ise bu rakam 25 bin TL olarak gerçekleşiyor.

Düğünlerin % 40’ını yabancı yapıyor, mutfak tercihi değişiyor
THE Marmara Esma Sultan Satış Müdürü Duygu Demir, son dönemde gerçekleştirdikleri düğün davetlerinin yüzde 40’ının yabancı düğünler olduğunu söyledi. Demir, ‘Özellikle Lübnan, Azerbaycan, ABD, Rusya, Yunanistan, Kanada, Almanya, İsviçre, İngiltere’den çiftler Boğaz’da evlenmeyi tercih ediyor. Avrupa ve Amerikalılar Türk mutfağını, Azeriler ve İranlılar ise kendi yemeklerini istiyor’ dedi.

Altının % 55’i düğünde takılıyor

KOÇAK Gold Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Koçak, Türkiye’de altın ve mücevher pazarının 5.5-6 milyar dolar olduğunu bu rakamın yüzde 65’ini İstanbul’un oluşturduğunu söyledi. Düğün kaynaklı alışverişlerin bu pazarın yüzde 55’ini meydana getirdiğini söyleyen Koçak, düğünlerde en çok tercih edilen pırlanta ürünlerin ise fiyatının 750-3 bin TL arasında değiştiğini söyledi.

 

Aylin LÖLE   Akşam Gazetesi