İsrail Uçakları Suriye'yi Vurdu

İsrail Uçakları Suriye'yi Vurdu
31 Ocak 2013 10:26

İsrail uçaklarının Suriye’yi vurmasının ardından ABD ve Rusya karşı karşıya geldi.

 

 

 

ABD’li yetkililer, İsrail uçaklarının, Suriye’den Lübnan’daki Hizbullah militanlarına uçak savar füzesi taşıdığı gerekçesiyle bir konvoya hava saldırısı düzenlediğini bildirirken Rusya olayın Suriye sınırları içerisinde gerçekleşmesini kabul edilemez olarak açıkladı.

 

 

Suriye resmi haber ajansı SANA, dün akşam yayınladığı haberde, İsrail uçaklarının sabah saatlerinde Suriye hava sahasını ihlal ederek Şam kırsalındaki Cemraya Araştırma Tesisini vurduğu duyurulmuştu.

ABD’li yetkililer, araştırma tesisinin değil, askeri bir konvoyun hedef alındığını savundu.

Operasyonla ilgili konuşma yetkisi olmadığı için isminin açıklanmasını istemeyen yetkililer, araçlarda Hizbullah örgütüne teslim edilmek üzere gelişmiş uçak savar silahlarının bulunduğunu öne sürdü.

Suriye Ordusu’ndan yapılan açıklamada ise, “Lübnan’a silah taşıyan bir konvoyun” hedef alındığı yönündeki iddiaların gerçek olmadığı belirtildi.

 

 

 

RUSYA: KABUL EDİLEMEZ


Rusya Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in Suriye’ye yönelik hava saldırısı gerçekleştirmesinin Birleşmiş Milletler Anlaşması’nın çok açık bir ihlali olduğu uyarısında bulundu.

Şam yakınlarında bir araştırma merkezine İsrail Hava Kuvvetleri’nin saldırı gerçekleştirdiği yönündeki haberlerden endişe duyduklarını kaydeden Bakanlık açıklamasında, “Eğer iddialar doğru ise bağımsız bir ülkeye yönelik bu saldırı, açıkça BM Anlaşması’nın ihlali anlamına gelir. Bunun arkasındaki gerekçe ne olursa olsun, kabul edilemez…” ifadelerini kullandı.

 

 

Suriye’de şiddetin her türlüsüne karşı olduklarını ifade eden Bakanlık, 30 Haziran 2012’de sağlanan Cenevre Mutabakatı temelinde Pan-Suriye diyalogunun oluşturulmasını ve her türlü dış askeri müdahalenin engellenmesini bir kez daha istedi.

Suriye devlet televizyonu İsrail uçaklarının Şam yakınında bulunan askeri inceleme ve araştırma merkezine bir saldırı gerçekleştirdiğini ifade etmiş, olayda iki kişinin yaşamını yitirdiğini ve bazı kişilerin de yaralandığını açıklamıştı.