İsrail Askerleri Gemilere Çıktı

İsrail Askerleri Gemilere Çıktı
4 Kasım 2011 19:28

İsrail ordusu, Türkiye’den hareket ederek Gazze’ye gelen filoya müdahale etti, askerlerin çıktığı gemilerin Aşhod limanına çekildiği açıklandı.

İsrail ordusu, Türkiye’den hareket ederek Gazze’ye gelen filoya müdahale etti, askerlerin çıktığı gemilerin Aşhod limanına çekildiği açıklandı. 


 
 

Fethiye’den hareket eden filonun, Gazze’ye yaklaşık 80 kilometre mesafe kala iki İsrail savaş gemisi tarafından yakın takibe alındığı ve kısa süre sonra da teknedeki aktivistlerle irtibata geçildiği bildirildi.

 

İsrail ordu sözcüsü Avital Leibovich, Gazze’ye yardım götüren gemilerin İsrail’in Aşhod limanına götürülmesinin ardından aktivistlerin gözaltına alınacağını bildirdi.

 

Leibovich açıklamasında, “Bir başka İsrail’in deniz güvenliği ablukasını kırma girişimi daha başarısız oldu” dedi.

 

Kanada bandıralı Tahrir ve İrlanda bandıralı Saorise tekneleri, 27 aktivist ve yüklü miktarda tıbbi yardım malzemesi taşıyor.

 

 

Olaydan sonra, Gazze’ye giden aktivistleri organize eden sivil toplum kuruluşlardan İHH’nın yetkilisi Hüseyin Oruç bir açıklama yaptı.

 

Gemide herhangi bir çatışma yaşanmadığını anlatan Oruç, “İsrail Mavi Marmara’da olduğu gibi insanlık dışı saldırılara devam etmedi. Bundan önce giden gemilere de saldırmadı. Gemileri durdurdu ve kontrol altına almaya çalıştı. Gemilerle iki saattir pazarlık halindeydiler. Gemilerin geri dönmeleri, Mısır’a gitmeleri isteniyor. Ancak geminin içindeki aktivistler bunu kabul etmediler. Tek hedeflerinin Gazze olduğunu söylediler. Bu uzun pazarlık olduktan sonra İsrail askerleri gemiye çıktı.” şeklinde konuştu.

 

 

İlaç taşıyorlar

2 Kasım günü Fethiye’den yola çıkan filonun hedefi, Gazze’ye ilaç götürmekti.
“Tahrir” adlı Kanada gemisi ile “Saoirse” adlı İrlanda gemisi 5 ayrı ülkeden 27 aktivist ile 30 bin dolarlık ilaç taşıyor.

Gemilerin sessiz sedasız yola çıkmasının sebebinin, daha önce Gazze’ye yardım götürmeye çalışan gemilere İsrail tarafından müdahale edilmesi olarak belirtilmişti.

 

milliyet