İslam İşbirliği Teşkilatı Kahire'de

İslam İşbirliği Teşkilatı Kahire'de
6 Şubat 2013 17:00

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) liderler toplantısı Mısır’ın başkenti Kahire’de başladı.

 

 

Dönem başkanlığını yürüten Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile İİT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu yaptı. Zirveye, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Dışişleri Bakanı Ahmet Davuğlu katılıyor. KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’da gözlemci olarak katılıyor. Zirvenin yapıldığı otel ile havalimanı arasındaki ana caddeye yerleştirilen bilbordlarda Cumhurbaşkanı Abdulllah Gül’ün fotoğrafları “Sayın Cumhurbaşkanım Mısır’a hoş geldiniz” yazısı ile yer aldı.

 

 

 

 

Cumhurbaşkanı Adullah Gül’ün zirve de bir konuşması bekleniyor. Gül, Yarın Kahire temaslarında Mursi ile ikili ve heyetler arası arası görüşmelerde bulunacak. Ardından ortak basın toplantısı düzenleyecek. Zirvenin en önemli konuğu 34 yıldır ilk defa cumhurbaşkanı düzeyinde Mısır’a gelen İran lideri Ahmedinejad oldu. Ahmedinejad’ın Tahrir Meydanı’nı ziyaret edeceği ifade edildi.

 

 

Zirve esnasında Türkiye, İran ve Mısır Dışişleri Bakanları arasında Suriye krizi ile ilgili “üçlü” bir toplantının yapılacağı doğrulandı. Zirveye katılan İran heyeti üyelerinden Muhammed Mehdi Zada, Türkiye, İran ve Mısır Dışişleri Bakanları arasında Suriye konusunda bir toplantı yapılacağı bildirildi. Zada ayrıca, Toplantıya Suudi Arabistan’ın da katılması için bu ülke ile siyasi temasların yapıldığını belirtti.

 

 

Genel Sekreter Eklemeddin İhsanoğlu, Afganistan ve Sudan konusunda da İİT’in yapıcı rolünün devam edeceğine, Irak konusunda endişelerinin sürdüğünü ifadeyle, bu ülke siyasi ve dini liderleri halklarının menfaatlerini en iyi şekilde gözeten bir tutuma yönelmeye davet etti.