IŞİD zanlıları Suruç’tan önce davetle emniyete çağrılmış

IŞİD zanlıları Suruç’tan önce davetle emniyete çağrılmış
5 Ağustos 2015 11:34

Türkiye’de son iki haftadır devam eden terör örgütlerine yönelik operasyonlarla ilgili skandal bir bilgi ortaya çıktı. Terör örgütü IŞİD’in üst düzey yöneticisi olduğu iddiasıyla tutuklanan Halis Bayancuk, Suruç’taki katliamdan önce davetiyeyle ifadeye çağrıldı.

 

 

Aynı dosyada şüpheli olan 22 kişinin emniyete davetiyeyle ifade verdiği, daha sonra elini kolunu sallayarak ayrıldıkları öğrenildi. IŞİD’in 20 Temmuz’daki katliamından sonra kamuoyu tepkisini dindirmek için ellerinde bulunan Bayancuk dosyasına sarılan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, davetiyeyle ifadeyi rafa kaldırıp Bayancuk ve diğer diğer şüpheliler hakkında gözaltı kararı çıkardı.

 

 

7 Haziran seçimlerinden sonra kan gölüne dönen Türkiye’de bir yandan terör örgütleri aralıksız eylem düzenlerken diğer yanda emniyet ve savcılık uzun süredir raflarda duran terör dosyalarını işleme koydu. Neredeyse son iki yıldır terör örgütlerine yönelik emniyet birimlerinin geniş çaplı operasyonu olmamasına rağmen, Suruç patlamasının ardından çeşitli illerde IŞİD, PKK, DHKP-C gibi yapılara yönelik operasyonlar düzenlendi. Sadece İstanbul’daki operasyonlarda 45 kişi gözaltına alınırken 7 IŞİD ve 5 PKK’lı tutuklandı. Üstelik söz konusu operasyonlarda tutuklanan isimlerin 7 Haziran’dan sonra yaşanan terör eylemleri ile bir ilgisi bulunmuyor. Söz konusu kişiler daha önce işlediği iddia edilen suçlar nedeniyle tutuklandı.

 

 

Soruşturmaların eski eylemlere istinaden yapılması, operasyonların siyasi direktiflerle dayanarak gerçekleştirildiği izlenimi oluşturuyor. Bu kanaate dair en önemli delil, terör örgütü El Kaide üyeliğinden yargılanıp mahkûm olan Ebu Hanzala kod adlı Halis Bayancuk’un IŞİD operasyonlarında tutuklanması. Savcılığın önündeki Bayancuk dosyasında 30’un üzerinde şüpheli bulunduğu öğrenildi. Dosyadaki isimlerin 22’si Suruç patlamasından önce emniyete davetiye ile çağrıldı. İfadesi alınan şüpheliler emniyet binasından ayrılarak evlerine gitti. Suruç patlaması gerçekleşip 32 kişinin hayatını kaybettiği katliamın IŞİD tarafından yapıldığı açıklanınca kamuoyunun tepkisini dindirmek için IŞİD soruşturmalarında kimlerin tutuklanabileceğinin belirlendiği ileri sürüldü.

 

 

Algı operasyonlarının merkezi haline gelen İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, daha önce ifadesini alıp serbest bırakılmasını istediği Bayancuk dosyasında bu kez gözaltı kararı çıkardı. Bayancuk’un da aralarında bulunduğu 14 kişi, alelacele gözaltına alındı. Ancak soruşturma o kadar aceleye getirildi ki hükümete yakın Star gazetesi daha önce paralel yapı mağduru ilan ettiği Bayancuk’u geçmişteki yayınlarını unutarak gözaltıyla beraber bu defa Türkiye düşmanı olarak tanımladı. Mahkemeye çıkan Bayancuk ile beraber 4 kişi tutuklandı. Üstelik adli kaynaklardan edinilen bilgilere göre Bayancuk’un son dönemde IŞİD terör örgütü yapısından uzaklaştığı, hatta IŞİD’in ölüm listesinde olduğu belirtiliyor. Buna rağmen Bayancuk’un kamuoyunu teskin etmek için IŞİD üyeliği iddiasıyla tutuklandığı ileri sürülüyor.

 

Kaynak: Zaman / Göksel Genç