IŞİD 10 bin militanla Bağdat’ın kapılarında

IŞİD 10 bin militanla Bağdat’ın kapılarında
13 Ekim 2014 08:00

Suriye’de Kobani’yi ele geçirmek için bir aydır YPG ile savaşan IŞİD, ABD’nin hava saldırılarına rağmen Irak’ta da ilerliyor. 10 bine yakın IŞİD militanı başkent Bağdat’a dayandı. Ramadi ve Kara Taba kentleriyle Bağdat’ın Şii semtlerine bombalı saldırı düzenleyen IŞİD’in 170’den fazla kişiyi öldürdüğü de gelen bilgiler arasında.

 

 

ABD bombardımanına rağmen IŞİD’in ilerlemeye devam ettiği Irak, birbiri ardında bombalı saldırılarla cehenneme döndü. Eyalet yetkililerinin birkaç gün içinde tümüyle IŞİD’in eline geçeceği uyarısı yapıp ABD kara birlikle-rinin imdada yetişmesi çağrısı yaptığı Enbar’da, dün Emniyet Müdürü Ahmed Saddak Duley-mi öldürüldü. Duleymi Ramadi kentinin Burişe bölgesinde polisleri teftiş ederken, yol kenarına yerleştirilen bombanın infilak etmesi çok sayıda ölü-yaralıya yol açarken, Ramadi’de ikinci bir emre kadar sokağa çıkma yasağı emri verildi.

 

 

ALMAN, SUUDİ, TÜRK BOMBACILAR

 

 

Diyala eyaletinin kuzeyinde, Irak hükümetinin kontrolünde, nüfusunu Kürtlerin oluşturduğu Kara Taba kentinde, Celal Talabani liderliğindeki Kürdistan Yurtsever Birliği’nin (KYB) parti binasına ve peşmergelerin emniyet merkezlerine bombalı araçlarla üç saldırı düzenlendi. Al Jazeera’ya göre 70, Reuters’e göre 28 kişi öldü, 100 kişi yaralandı. IŞİD intihar saldırılarının sorumluluğunu üstlenip üç yabancı bombacı kullandığını duyurdu: Bir Almanya, bir Suudi Arabistan ve bir Türkiye vatandaşı. Diyala’nın başkenti Bakuba’da da pazar yerinde patlayan iki bomba altı sivili öldürdü, 10’unu yaraladı.

 

 

BAĞDAT’TA 45 ÖLÜ

 

 

Önceki gece başkent Bağdat’ın Şii semtlerinde dört bombalı saldırı düzenlendi. En az 45 kişi öldü, 100’den fazlası yaralandı. İlk patlamanın vurduğu Bağdat’ ın kuzeyinde, Tarmiyah ile Mishahda kentleri arasındaki bölgede haziranda IŞİD’le çatışmalar yaşanmıştı.

 

 

IŞİD, Bağdat Havaalanı’na 13 km mesafedeki Ebu Garip bölgesine kadar ilerleyip çatışmalara girerek Irak’ın başkentine sokuldu. Telegraph gazetesine konuşan Irak hükümetinden üst düzey yetkililer, 10 bin IŞİD militanının Bağdat’ın kapılarında dayandığını ve başkente saldırmaya hazır durumda olduğunu iddia etti. IŞİD’in toplam militan sayısı 30-50 bin arasında tahmin ediliyor.

 

 

KUŞATMA BASKISI

 

 

Ebu Garip’teki çatışmalar Bağdat halkı üzerinde kuşatma altında olduğuna hissini artırıyor. Uzmanlara göre, IŞİD’in, ABD’li askeri danışmanlar eşliğinde Irak hükümetine bağlı 60 bin asker ve milisin savunduğu başkenti ele geçirmesi zor gözükse de, kuşatma ve bombalı saldırılarla Irak hükümeti ve ordusuna halkın güvenini tümden yok etmesi kuvvetle muhtemel. Pentagon kökenli RAND Corporationuzmanı Richard Brennan, ‘’Bu aşamada IŞİD Bağdat’ın kontrolünü ele geçiremez, ama başkentte hayatı o kadar çekilmez hale getirebilir ki, hükümetin meşruiyeti tehlikeye girer’’ dedi.

 

 

YEŞİL BÖLGEYE 29 KM

 

 

IŞİD ve müttefiki Sünni örgütlerin nihai hedefi Bağdat’ı almak. Bunun için Kaide’nin Irak’taki ilk liderlerinden Ebu Musab Zerkavi döneminde uygulanmaya çalışılan ‘Bağdat Kemeri’ kuşatmasına benzer bir plana başvuruyorlar. Enbar eyaleti ile başkent Bağdat arasındaki ‘Bağdat Kemeri’ denilen bölgede, IŞİD son dönemde önemli ilerlemeler kaydetti. Geçen hafta IŞİD’in Hit ve Kubaysa kentlerini ele geçirmesiyle Irak askerleri yine sırra kadem bastı. Oradan da militanlar, ABD’nin esirlere işkence ettiği hapishanenin bulunduğu Ebu Garip’e dayandı. Ebu Garip, Bağdat’ta elçilikler ve bakanlıkların bulunduğu sıkı koruma altındaki Yeşil Bölge’ye sadece 29 km mesafede.

 

Kaynak: Taraf