İş görüşmesinde nasıl konuşmalıyız?

İş görüşmesinde nasıl konuşmalıyız?
29 Ocak 2021 12:15

Çoğumuz en çok iş görüşmesinden korkuyoruz. Aslında bu korku tamamen boşuna olacaktır. Sonuçta, bir işverene en iyi niteliklerinizi göstermenin en iyi yolu mülakattır. Görüşme, bir çalışanı kontrol etmenin, örneğin sorgulama veya test etmekten çok daha esnek bir görüşme şeklinde gerçekleşecektir. Bu esnekliği kendi yararınıza kullanmalısınız.

 

 

Ancak çoğu aday için görüşme korkusu yaygındır. Bunun en büyük nedenlerinden birisi ise görüşmeye gittiğinizde kapının arkasında sizi nelerin beklediğini tam olarak bilemiyor olmanız, gerçekten de insanı korkutabilecek boyutlara ulaşabilir. Fakat çoğu durumda, sadece belirli bir işi yapma yeteneğinizi bilmek isteyecek, sizi bekleyen kibar ve arkadaş canlısı bir kişi olacaktır.

İş görüşmesine başlamadan önce endişeliyseniz, kendinizi az çok dengeli bir duruma getirmeye çalışın. Gücünüzü ve sinirlerinizi korumak için kesinlikle buna ihtiyacınız var. Korku asla iç karartıcı olmamalıdır. Sonuçta sürekli kaygı yaşanması, hayatımıza çeşitli kısıtlamalar getirir, depresyon hissine neden olur, kendimize olan inancımızı yok eder. Bunun sonucunda ise işverenin gözünde, hiçbir şeye inanmayan kasvetli ve dertli bir çalışan olarak görünmek durumunda kalırsınız. O zaman kimsenin ilgisini çekmeniz pek olası değildir.

Potansiyel hataları çok ciddiye almayın. Çünkü her görüşmede olduğu gibi iş görüşmesinde de küçükte olsa hatalar yapmanız kaçınılmazdırlar. Yaptığınız hataları çok ciddiye almayın. Başarısız ve başarılı görüşmelerin ortalama oranının 20’ye 1 olduğunu unutmayın (başarılı, daha sonra size bir iş teklif edileceği bir görüşmedir). Bu kesinlikle normal bir şekilde karşılanmalıdır. Katılacağınız 20 mülakattan sadece bir başarılı iş teklifi alabileceğiniz gerçeğine kendinizi hazırlayın ve 20 görüşmeye ne kadar erken ulaşırsanız, başarınıza o kadar çabuk ulaşırsınız.

 

 

Kaygınızı azaltmanın en iyi yollarından biri mülakata iyi hazırlanmanızdır. Başvuracağınız şirket hakkında daha fazla bilgi edinin. Arkadaşlarınızla birkaç egzersiz seansı yapın. Kötü ve sinirli işveren rolünü oynamalarına izin verin ve bu süreçte sinirlerinize hakim olun. En olası sorulara önceden cevaplarınızı hazırlayın.

Bazen, “dün gece ne yaptın?” gibi beklenmedik ve görünüşte zararsız sorularla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu nedenle, yaşam tarzınızı ve zamanınızı nasıl geçirdiğinizi bilmek isteyebilirler.

Özellikle kurnaz işverenlerin bazı tuzak soruları vardır. Birden fazla mülakatı geçen, hazırlıklı ve tecrübeli adayların en sık sorulan sorular için her zaman hazırlıklı olduklarını çok iyi bilirler. Bu nedenle, size farklı sorular yöneltebilirler. Örneğin, “Önceki işinizden neden ayrıldınız?” gibi bir soru ile karşılaşabilirsiniz ya da “Eski işyerinizde oraya dönmeyi kabul etmeniz için neyin değişmesi gerekiyor?” tarzında bir soruda yöneltilebilir. Bu soru, önceki pozisyonunuzdan ayrılmanız için beyan edilen nedenleri değil, gerçekleri bulmanızı sağlar. Kendinizi benzer tuzaklara hazırlamalısınız.

 

 

Tüm yanıtlarınızın stratejisinin, mümkün olduğunca aradığınız işe ve bununla başa çıkma yeteneğinize odaklanması önemlidir. Bu durumda görüşmede hangi sorularla karşılaşmanız gerektiği önemli değildir ama onlara cevap verirken, ne kadar harika bir çalışan olduğunuzu anlamalarına yardımcı olabilecek şekilde cümleler kurmanız oldukça önemlidir.

Güçlü yönleriniz sorulursa, önerilen işle neyin doğrudan ilgili olduğu hakkında konuşun. Zayıf yönler sorulduğunda, sadece güçlü yönlerinizin devamı olan, yine işle ilgili olan eksikliklerden (örneğin, çok çalışmaya alışkınsınız, iş sürecindeki ayrıntılara çok fazla dikkat ettiğinizden endişeleniyorsunuz vb.) bahsedin.

Geçmişte başa çıkamadığınız bir şey veya biyografinizdeki özellikle hoş olmayan bazı bölümler (işten çıkarılma, mahkumiyet, akademik başarısızlık) sorulursa, tüm bunlardan çıkardığınız derslerden bahsetmeye başlayabilirsiniz. Bu olumsuz durumların aslında işe yaradığını, yolunuzdaki engelleri ve kendi eksikliklerinizi aşmayı öğrendiğinizi, bugün kendinizi daha zor işler için hazır hissettiğinizi söyleyin.

Cevapları hazırlarken konuşma tarzınıza dikkat ettiğinizden emin olun. Kendi değerini bilen deneyimli bir profesyonel gibi sakin ve kendinden emin bir şekilde konuşmalısınız. Kararsız bir kişi izlenimi oluşturmamak için belli belirsiz ifadeler kullanmaktan kaçınmalısınız. Ayrıca söylediklerinizden emin ve bunlar için tam kararı bir duruş sergileyerek konuşmalarınıza devam etmelisiniz.

 

 

CV hazırlarken dikkat edin

 

İş görüşmelerinde aslında sizin için en önemi olan nokta, hazırlamış olduğunuz CV olacaktır. CV ile ilgili hazırlık yaparken oldukça dikkatli olmalı ve bu konuda mutlaka profesyonel destek almalısınız. Aksi takdirde hem kendinizi iyi bir şekilde ifade edememiş olacak hem de çok kolay bir şekilde sahip olabileceğiniz bir iş başvurusundan ret cevabı alabileceksiniz. Bunun için CVMaker adresinden profesyonel yardım talep etmeyi ihmal etmemelisiniz.

 

 

Provalara önem verin

 

 

Mülakatlara katılmadan önce prova yapmak, oldukça önemli ve bir o kadar da gereklidir. Bunun için özellikle bir arkadaşınızdan yardım alarak soru cevaplar şeklinde mülakatlar yapabilirsiniz. Bu sayede üzerinizde oluşan ilk acemilik durumunu da atmış olursunuz.

Yardım alabileceğiniz bir arkadaşınız yoksa o zaman ses kaydı ya da video kaydı olarak çalışmalarınızı denetleyebilirsiniz. Bu denetleme sayesinde iyi bir prova yapmış olacak ve bu sayede daha hazır bir halde mülakata katılmış olursunuz

 

 

Soru sormaktan çekinmeyin

 

Şimdiye kadar sadece işveren tarafından sorulacak sorular üzerinde duruldu. Ancak her iş görüşmesi her zaman bir diyalogdur. Bu sırada işverene sorular sormaktan korkmayın. Öncelikle, işi gerçekten almak istiyorsanız, ilerideki işin doğası hakkında gerçekten daha fazla bilgi sahibi olmanız gerekir. İkinci olarak, doğru formüle edilmiş sorular, yetkinliğinize tanıklık edecektir ve bu iş almak istediğinizi işverene göstermiş olur. İşe alımınızı destekleyen sorular sormaya çalışın. Mülakat sırasında soracağınız soruları önceden düşünün.

Muhatabınızın cevaplarını dikkatlice dinleyin ve bununla doğrudan ilgili olan mesleki veya yaşam deneyiminizden herhangi bir şeyden bahsettiğinizden emin olun.

Kesinlikle mülakat sırasında ücret ile ilgili konulara girmeyin. Bu aslında işi, tamamen maddi gelir sağlamak için istediğinizi anlamalarına neden olacaktır. Sorularınızın ve cevaplarınızın odak noktası, size ne kadar ödeme alacağınız değil, firma için neler yapabileceğiniz olmalıdır.