İlk hedef yoksullukla mücadele!

İlk hedef yoksullukla mücadele!
13 Mayıs 2023 09:23

Millet İttifakı’nın ekonomi kurmaylarından Selin Sayek Böke, sosyal devlet vurgusuyla birinci önceliğin yoksulluğun önlenmesi olacağını belirtti. Böke “Yeni düzeni kurduğumuzda vatandaşın kur şoklarından korunma ihtiyacı olmayacak” diye konuştu.

 

 

AKP’li yıllarda muhalefet ilk kez kazanmaya bu kadar yakın bir seçim dönemi geçiriyor. Olası Millet İttifakı iktidarının ekonomi kurmayları arasında yer alacak isimlerden olan CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, BirGün’ün sorularını yanıtladı. Böke, enkazı kaldırırken titizlikle çalışmak gerektiğini ve yoksullaşmayla mücadeleyi temel alan bir ekonomi programını öncelediklerini belirtti. Böke, bugünün tüm sosyal destek programlarını tek çatı altında toplayacaklarını ve sadece bundan bile büyük bir tasarrufun ortaya çıkacağını belirtti.

 

Para, maliye, kur, finansal piyasalar açısından çözülmesi gereken çok sorun var. Bunları nasıl çözmeyi düşünüyorsunuz ve nereden başlayacaksınız?

 

 

Birkaç ay öncesine kadar bu cümleyi böyle kurmuyorduk. Ama artık “Hakikaten bir enkaz devralacağız” diyoruz. Çünkü zaten çok kötü gidiyordu işler. İktidarın kurmuş olduğu düzenin neden olduğu ağır bir yıkım vardı. O yıkım, pervasızlaşan kötü yönetim ve yanlışta ısrar eden, halkın ihtiyaçlarına yanıt vermeyen ve ekonomik gerçeklikten kopuk politikalarda ısrar sonucunda şimdi öyle bir hale geldi ki gözümü kapattığımda şöyle canlandırıyorum, ‘Bir yün yumağı var. Bunun içerisinde birbirine dolanmış düğümler var.’ Bu düğümleri açmamız gerekecek.

Dolayısıyla o enkazı kaldırırken de çok titiz çalışmak gerekecek. Bu birinci tarafı.

 

 

Bugün bu iktidarın yaratmış olduğu yıkımın en ağır sonucu derin bir yoksullaşma. Bir kere bu yoksullaşmayı ortadan kaldırmamız gerekiyor. Çünkü bu iktidarın kurmuş olduğu düzen bir kader filan değildi. İktidarın siyasi tercihlerle şekillendirdiği politikaların sonucunu yaşıyoruz. Ve tercihleri üretimden değil ranttan yana oldu. Halkın zenginleşmesinden yana değil bir avuç yandaşın zenginleşmesinden yana oldu.

Türkiye ekonomisinin dünya ile rekabet edeceği nitelikli üretimden, istihdamdan yana değil, ülkeyi ucuz emek gücü deposuna çevirip bir sömürü düzeni dayatmaktan yana oldu. Şimdi iktidarın bu tercihlerini ortadan kaldıracağımızı söylüyoruz.

 

 

Zaten birinci çözeceğimiz mesele yoksullaşma meselesi olacak çünkü o tercihler bu yoksullaşmaya yol açtı. Kamunun kaynaklarını nereye kullanacağınıza dair bir tercih… Aynı zamanda ağır bir enflasyon yükü bırakıldı vatandaşın omzuna. Enflasyon ve hayat pahalılığı geçim sıkıntısı doğurdu. O yüzden doğru maliye politikasıyla hem orta sınıfı hem dar gelirliyi ve yoksulu koruyan, kollayan bir çerçeve tarif ediyoruz. Aynı zamanda bunu da besleyecek şekilde o enflasyon canavarını ortadan kaldıracak politika çerçevesine ihtiyacımız var. Bunlar birbirleri ile tamamlayıcı şeyler. Biz bunları birbirinden ayrı görmüyoruz. Esasında enflasyonu kontrol altına almak bir toplumdaki gelir adaletinin tesisi için de en önemli şeydir. Verimlilik odaklı bir kalkınma ve sürdürülebilir bir büyüme için de zorunluluktur. Biz bunu bütüncül gören bir yerden yola koyulacağız.

Bunu özellikle vurguluyorum çünkü salt finansal istikrar modeline dayanan bir makro çerçeve ile gelmeyeceğiz. Sadece para politikasını düzelterek bu işleri kotarmak üzere gelmeyeceğiz. Para politikasını destekleyen, sosyal politikayı önceleyen bir verimli kalkınma ve yeni üretim dönüşümü, bunu tamamlayan makro ihtiyati tedbirler. Bunların bütün olarak ele alınması gerekliliği aşikâr. Yün yumağı çözülecek.