İliç faciasında bilirkişi raporu çıktı!

İliç faciasında bilirkişi raporu çıktı!
23 Mart 2024 09:13

Erzincan’ın İliç ilçesinde bulunan Çöpler Altın Madeni’nde 13 Şubat tarihinde yaşanan ve 9 kişinin toprağın altında kaldığı maden faciasına yönelik hazırlanan bilirkişi raporunda, gözaltına alındıktan 6 saat sonra serbest bırakılan Anagold Türkiye Müdürü Cengiz Yalçın Demirci’nin de aralarında olduğu yetkililer hakkında “kusursuz” tespiti yapılırken, madende görevli mühendisler “kusurlu” bulundu.

 

Fotoğraf: anagold.com

 

Raporda, Demirci’nin finansla ile ilgili işlerin bildirilmesi ve koordinasyon görevi olduğu ancak teknik olarak yetkisinin bulunmadığı tespiti yapılarak bu nedenle kusurunun olmadığı vurgulandı. T24’ten Cengiz Anıl Bölükbaş’ın haberine göre bunun yanı sıra, aralarında tutuklanan Kanadalı yetkili Iain Ronald Guille ve mühendislerin olduğu 9 kişi hakkında “kusurlu” denildi. Ayrıca raporda, ana yürütücü olan Anagold Madencilik “kasten veya taksirle çevreyi kirletme suçu”ndan asli kusurlu bulunurken, alt işverenler Çiftay A.Ş., Kar-Sa A.Ş., Asil Çöpler A.Ş. ve Asil Keklik A.Ş. hakkında “kusursuz” denildi.

Erzincan’ın İliç ilçesinde bulunan Çöpler Altın Madeni’nde 13 Şubat tarihinde yaşanan ve 9 kişinin 10 milyon metreküp toprağın altında kaldığı maden faciası sonrasında arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Kazanın ardından 9 kişi tutuklanırken, aralarında Anagold Madencilik Türkiye Müdürü Demirci’nin de olduğu 3 kişi serbest bırakıldı. Yaşanan kazanın ardından İliç Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından talep edilen bilirkişi raporu soruşturma dosyasına girdi.

 
Anagold Türkiye Müdürü kusurlu bulunmadı

 
Bilirkişi raporunda, 18 Şubat’ta gözaltına alınan ancak bilirkişi raporunun tamamlanmadığı gerekçesiyle 6 saat sonra yurt dışı yasağı ve adli kontrol şartıyla serbest bırakılan Anagold Türkiye Müdürü Demirci hakkında, “Anagold Madencilik A. Ş’ye ait finansla ile ilgili işlerde üst merciler, SSR üst yöneticiler ve Çalık Holding üst yöneticilerine bildirilmesi ve bununla ilgili koordinasyonu sağladığı, teknik olarak yetkisinin olmadığı tespit edilmiş olup meydana gelen kaza olayında kusurunun olmadığı…” ifadelerine yer verildi.

 

 

“Iain Ronald Guille gerekli önlemleri almadı”

 
Bilirkişi raporunda, Kanadalı şirketin yetkilisi olan Guille’in alt işverenler olan Çiftay A.Ş., Kar-Sa A.Ş., Asil Çöpler A.Ş., Asil Keklikler şirketlerini yeterince denetim ve gözetime tabi tutmadığı tespit edildi. Guille’in maden sahasında en yetkili kişi olarak meydan gelen çatlakların büyük risk olduğu oluşturduğunu bilmesine rağmen bunlar için gerekli önlemlerin almadığı belirtilen raporda, yığın yapılmış liç sahasında oluşan riskleri ön görmesi gerekirken bunu göz ardı ettiği vurgulandı. Raporda, yığın liç kısmındaki radar sistemleri ve jeoteknik ekibinin de personel eksikliği gidermek konusunda yetkili biri olarak gerekli tedbirleri almadığı dile getirilen Guille, çalışanların bu alanda kesinlikle olmaması hususunu göz ardı ettiği, işveren vekili olarak yığın liçinde oluşan çatlaklar hususunda geniş anlamda doğmuş ve doğabilecek tüm tehlikeleri önlemediği, iş yerinde tam anlamı ile geniş bir kontrol mekanizması kurdurmadığı gerekçesiyle asli kusurlu bulundu.