Hükümet deve kuşu pozisyonu aldı

Hükümet deve kuşu pozisyonu aldı
1 Kasım 2012 18:38

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Başbakan’ın yalnızca 1 kişinin ölüm orucunda olduğu yönündeki beyanları gerçeği yansıtmamaktadır. Hükümet açlık grevi eylemleri karşısında ‘deve kuşu pozisyonu’ almıştır” dedi.

CHP Cezaevi Komisyonu üyeleri Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Muğla Milletvekili Nurettin Demir, İstanbul Milletvekili Melda Onur ve Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı dün Bolu F tipi ve Kandıra 1 ve 2 nolu F tipi cezaevlerine yaptıkları ziyarete ilişkin TBMM’de basın toplantısı düzenledi.

51. gününde olan eylemleri başından beri takip ettiklerini ve bu amaçla 6 farklı hapishanede 50’den fazla eylemciyle görüştüklerini ifade eden Ağbaba, “İlk ziyaretimizi, 19 Ekim 2012 tarihinde Sincan 1 ve 2 Nolu F tipi Cezaevleri ile, Sincan Kadın Kapalı Cezaevine gerçekleştirdik. Son olarak da 31 Ekim 2012 tarihinde Kandıra 1 ve 2 Nolu F Tipi Cezaevleri ile Bolu F Tipi Cezaevinde açlık grevi eylemini sürdüren mahpuslarla görüştük” dedi.
“Bir yanda insan hayatının söz konusu olduğu bir durum var, diğer yanda siyasi taleplerle yola çıkılmış bir eylem ve bu eylemle alakalı yoğun bir bilgi kirliliği var” diyen Ağbaba, “En büyük bilgi kirliği kaynağı da başta Başbakan olmak üzere hükümet üyeleridir. Başbakan’ın yalnızca 1 kişinin ölüm orucunda olduğu yönündeki beyanları da gerçeği yansıtmamaktadır. İnsan canı ve bedeni hiçbir şeyin pazarlık konusu olamaz” diye konuştu.

Hükümetin açlık grevi eylemleri karşısında “deve kuşu pozisyonu” aldığını iddia eden Ağbaba, “Bu yanlıştır. Bu yanlışın bedeli genç hayatlar olmamalıdır. Bu eylem tarzı da, bu eylemi görmezden gelen zihniyet de sorgulanmaya muhtaçtır. Bu sorunun çözülmesi için atılacak ilk adım ise gerçekçi olmak ve kirli bilgiden kurtulmaktır. İnsan canı ve bedeni hiçbir pazarlığın konusu edilemez. Biz CHP olarak adı, sıfatı, cezası ne olursa olsun herkese hukukun eşit şekilde uygulanmasını savunuyoruz” diye kaydetti.
 
-“AÇLIK GREVİ EYLEMCİLERİNİN ‘YİYİP İÇTİKLERİ’ YÖNÜNDE BİR BULGUYA RASTLANMAMIŞTIR”-

 
Görüşülen 28 kişiden 11’inin tutuklu, 17’sinin ise hükümlü olduğunu belirten Ağbaba, şöyle dedi:
“20 ila 47 yaş arasında bulunan 28 kişinin yaş ortalaması 33’tür. En fazla kilo kaybı 18 kilo gram, en az kilo kaybı 6 kilo gram ve ortalama kilo kaybı 10 kilo gramdır. Dikkat çeken unsur sadece kilo kaybı değildir; pek çok eylemcide çeşitli rahatsızlıklar ortaya çıkmaya başlamıştır. Heyetimiz tarafından yapılan inceleme ve görüşmeler sonucunda ziyaret edilen açlık grevi eylemcilerinin ‘yiyip içtikleri’ yönünde bir bulguya rastlanmamıştır. Özelikle bazı eylemcilerin aşırı kilo kaybetmeleri ve bazı rahatsızlıkların baş göstermesi eylemciler açısından kritik günlere işaret etmektedir. Can kayıplarının muhtemel olduğu günlere doğru ilerken, yetersiz beslenmeden dolayı kalıcı hastalıklar da ortaya çıkabilir. Bu açıdan eyleme ciddiyet ve sorumluluk bilinciyle yaklaşılması, olayın insani boyutunun göz ardı edilmemesi gerekmektedir.”