Hileli ihaleye karşı durdu başına gelmedik kalmadı

Hileli ihaleye karşı durdu başına gelmedik kalmadı
22 Aralık 2014 09:20

17 – 25 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet Soruşturması kapsamında ortaya çıkan ses kayıtlarında halka küfrettiği ileri sürülen işadamı Mehmet Cengiz’in aldığı bir ihalede yüzde 133’lük maliyet artışına itiraz eden CHP Bingöl İl Başkanı Kurban, zor günler yaşıyor.

 

 

Yolsuzluk ve rüşvet operasyonu kapsamında ortaya çıkan tapelerde halka küfrettiği ileri sürülen Cengiz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz, Palu-Genç-Muş demiryolları yapım ihalesinin almasının ardından yüzde 133’lük maliyet artışıyla “ikmal inşaatı işleri” ihalesini almak istemesine itiraz eden CHP Bingöl İl Başkanı Mustafa Kurban’ın başına gelmeyen kalmadı. İşyerine kapatılan Kurban, “Yolsuzlukla mücadelenin bedeli budur” dedi.

 

 

Elektrik Piyasası Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanuna Plan Bütçe Komisyonu’nda eklenen düzenlemeyle, Kamu İhale Kanunu ve diğer ihale mevzuatı tümüyle by-pas edilerek, “İçinden demiryolu geçen barajlarda demiryolu güzergâhının değiştirilmesi işinin baraj projesini üstlenen firmaya yaptırılması, bedelinin de devlet tarafından üstlenilmesi” kararlaştırıldı. Yasaya konulan bu özel hükümden yararlanmak için sadece Cengiz İnşaat ve Özaltın İnşaat’ın içinde yer aldığı konsorsiyum başvurmuştu. Bingöl’deki Murat Nehri üzerine Kale 1, Kale2, Beyhan1 ve Beyhan 2 isimlerinde dört adet hidroelektrik santral (HES) yapımı üstlenen ve 25 Aralık 2013 tarihinde yürütülen yolsuzluk ve rüşvet operasyonu şüphelisi Mehmet Cengiz’e ait Cengiz İnşaat 2011 yılında barajların inşaat alanlarında bulunan 114 km’lik Palu-Genç-Muş demiryolunun baraj alanı dışına çıkarılma ihalesini Özaltın İnşaat Tic. ve San. A. Ş, Samsung C&T Corporation ortaklığı aldı. Kısa süre sonra TCDD Palu – Genç – Muş Ovası Demiryolu Deplase (Taşıma) Projesi maliyetinin yükseltilmesini istedi. Bu aşamada toplam yatırım tutarı 700 milyon lira olan projenin maliyeti yüzde 133 arttı. Şimdi projenin “ikmal inşaatı işleri” ihaleye açıldı. İhaleye başvuran firmalar arasında Cengiz İnşaat da bulunuyor.

 

 

‘Hile yapıldı’

 

 

CHP Bingöl İl Başkanı Mustafa Kurban ihalelerde hile yapıldığını belirterek, suç duyurusunda bulundu. Kurban yaptığı açıklamada, “HES Projesi dahilinde demiryolu güzergahı değişim giderlerinin barajı yapım işini üstlenen yapımcı firmalar tarafından yapılması gerekir. Giderler hazineden karşılanmıştır. Türkiye’de üç bin HES Barajı Lisansı’nı alan firmalar yap, işlet, devret yöntemi ile Göl Sahası’nda kalan kamu, özel kurum ve şahısların tüm giderlerini karşılamak ile yükümlü iken bu firmalara tanınan ayrıcalık hangi hukukla yapılmaktadır” dedi. Savcılığı suç duyurusunda bulunduktan sonra başına gelmeyenin kalmadığını söyleyen Kurban “30 işçinin çalıştığı yirmi yıllık işletmem hukuk hiçe sayılarak bir günde kapatıldı. Milli Savunma Bakanlığı arazisinde kiracı olarak yürüttüğümüz faaliyetler 20 yıl normal iken bu olaydan sonra bir gecede tehlikeli olduk . AKP iktidarının ülkeyi getirdiği vahim sonucun bir göstergesidir. Yolsuzlukla mücadelenin bedeli budur” diye konuştu.

 

 

Kaynak: Cumhuriyet / Hazal Ocak