‘Hekim hatalarına Hanefî mezhebi açısından bakış’ tezini üniversite kabul etti

‘Hekim hatalarına Hanefî mezhebi açısından bakış’ tezini üniversite kabul etti
7 Mart 2020 09:28

Marmara Üniversitesi İslam Hukuku Bilim Dalı’nda “Hekim Hatalarının Hanefî Mezhebi Açısından Değerlendirilmesi’ başlıklı tezin, danışman tarafından kabul edildiği ortaya çıktı.

 

 
Birgün’den Mustafa Kömüş’ün haberine göre; Marmara Üniversitesi İslam Hukuku Bilim Dalı’nda Ş.A. tarafından yazılan ‘Hekim Hatalarının Hanefî Mezhebi Açısından Değerlendirilmesi’ başlıklı tezin danışman tarafından kabul edildiği ortaya çıktı. Tez YÖK’ün tez merkezine yüklendi.

Tezin özet kısmında şu ifadeler kullanıldı: “Günümüzde olduğu gibi geçmişte de sık sık rastlanan ve hukuki sorumluluk açısından eserlerde yer verilen hekim hataları konusunun ele alındığı bu çalışma, iki ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, hekim hataları konusu modern hukukta ele alındığı şekliyle ele alınmış, hekim hatalarının nedenleri ve sonuçları hakkında ayrıntılı biçimde inceleme yapmak suretiyle hekimin sorumluluklarından bahsedilmiştir. Tezin ana bölümünü oluşturan ikinci bölümde ise hekim hataları konusu İslam hukuku açısından değerlendirilmiş, çalışmanın sınırları gereği araştırma yapılırken özellikle Hanefi mezhebine ait fıkıh eserleri esas alınmıştır.”

 

 

TEZDE HACAMATÇILAR DA YER ALDI

 
Tezde hacamatçılara da tezde yer verildi. Fıkıh eserlerinde bu kişilerin sağlık personeli olarak kabul edildiği ifade edildi. Tezde “Haccâmın, hastanın emriyle müdahalesini mu’tad üzere yaptığı takdirde tedavi sonucunda hasta ölse bile sorumlu olmayacağı zira elinden geleni yaptıktan sonra hastanın ölüp ölmemesinin onun gücü dahilinde bir şey olmadığı dile getirilmiştir” dendi.

Tezin sonuç metninde ise şu ifadeler kullanıldı: “İslam hukukunda hekimin elinden gelen gayreti sarf ettiği ve hukuka uygunluk şartlarını yerine getirdiği müddetçe, tıbbi müdahale ölümle sonuçlansa bile hekim bundan sorumlu tutulmamaktadır. Bununla birlikte elinden gelen gayreti ve özeni göstermemesi veya engelleyebileceği harici bir zarara engel olmaması sebebiyle meydana gelen zararlardan ise sorumlu tutulmaktadır.”