Hedef 360 milletvekili!

Hedef 360 milletvekili!
9 Mart 2023 09:50

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in masadan ayrılma kararını açıklamasının ardından bir süreliğine çalışmalarına ara veren Millet İttifakı, cumhurbaşkanı adaylığı sorununun çözülmesinden sonra milletvekili aday listeleri çalışmalarını gelecek haftadan itibaren hızlandırma kararı aldı.
Güçlendirilmiş parlamenter sistem sözü veren Millet İttifakı, en az Anayasa değişikliği yapacak kadar milletvekili sayısına ulaşmayı hedefliyor. Birgün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre Genel başkan yardımcılarının görev yaptığı komisyonda henüz ittifakı oluşturan siyasi partilere düşecek aday sayısının kararlaştırılmadığı bildirildi.

‘‘En az 360 milletvekili’’ hedefine ulaşmayı sağlayacak birçok senaryoyu ele alacak ittifak temsilcilerinin en çok üzerinde durduğu seçeneğin, üçlü model olduğu ifade edildi. Bu seçeneğe göre, İYİ Parti 81 ilde kendi listeleri ile seçime girecek. Saadet Partisi, DEVA, Gelecek Partisi ve Demokrat Parti ise en çok oy alınabilecek 41 ilde birbirlerinin listelerinden seçimlere katılacak. Dört parti, geri kalan 40 ilde ise seçimlere CHP çatısı altında katılacak.

 

 

BEŞ GRUPLA TEMSİL

 

 

Her seçeneğin hala masada olduğu ve ay sonuna kadar bir karara varılabileceği ifade edilen komisyonda, Saadet Partisi’nin en az 10, DEVA ve Gelecek Partisinin ise 20’şer milletvekili çıkarmasının hedeflendiği iddia edildi. Bu hedeflere ulaşılması durumunda Demokrat Parti ile Saadet’e de milletvekili desteği vererek bir grup daha kurulmasının amaçlandığı öğrenildi. Böylelikle ittifakın TBMM’de beş parti grubu ile temsili sağlanacak.

 

 

BAKANLIKLAR DA SIRADA

 

 

Milletvekili listeleri için mesaisini sürdüren komisyon ayrıca bakanlık paylaşımı için de çalışacak. İttifak liderlerinin vardığı anlaşmaya göre partilerin milletvekili sayılarına göre hesaplamalar yapacak kurmaylar, her partiye bir bakanlık önerdikten sonra kalan bakanlıkları oy ve uzman kadrolara göre bölüştürecek. Partilerden ilk bakanlıklar için resmi taleplerin henüz gelmediği de kaydedildi.

 

 

DESTEK GERİ ÇEVRİLECEK

 

 

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 10 Mart’ta seçim kararı alması durumunda, TBMM gündemindeki tekliflere karşı alınacak tutum da Millet İttifakı gündeminde yer aldı.

6 Nisan’a kadar çalıştırılabileceği ifade edilen TBMM’de vatandaşların acil taleplerine yönelik teklifleri onaylayacak ittifak, AKP’nin başörtüsü hakkındaki Anayasa değişikliği teklifine ise kapıları kapatmaya hazırlanıyor. CHP ve İYİ Parti milletvekillerinin iktidarın destek talebini geri çevireceği kaydedildi. İktidarın teklifte ısrarcı olması beklenmiyor.