Hatalı Teşhis ve Tedavi İddialarında Arabuluculuk

Hatalı Teşhis ve Tedavi İddialarında Arabuluculuk
27 Ocak 2024 00:14

Hekimlerin teşhis ve tedavi sürecini yürütürken tıbbın gerek ve kurallarına aykırı hareket etmeleri ve bu suretle hastanın zarara uğraması malpraktis olarak tanımlanmaktadır. Malpraktis nedeniyle maddi ve manevi zarara uğrayan hasta ve bazı durumlarda hasta yakınları hekim ve hastaneye karşı tazminat davası açabilmektedir. Ancak bu davalar öncesinde arabulucuya başvurmak zorunlu hale getirilmiştir.

 

Dava Öncesi Arabuluculuk Zorunlu

 

2020 yılı itibariyle tüketici işlemlerinden doğan davalar ülkemizde zorunlu dava şartı arabuluculuğa tabidir. Hekim ile hasta arasındaki ilişki de hukukumuzda tüketici işlemi olarak kabul edildiğinden, malpraktis davaları öncesinde arabulucuya başvuru zorunludur. Adliyedeki arabuluculuk bürosuna yapılan başvuru sonrasında atanan resmi arabulucu tarafları bir araya getirerek uyuşmazlık konusunda anlaşmaları için arabuluculuk süreci yürütür. Yasal olarak 4 hafta içerisinde sürecin tamamlanması gerekmektedir.

 

Arabuluculuk süreci gizli olduğundan bu süreçteki telif ve beyanların üçüncü şahıslara açıklanması yasaktır. Gizlilik sayesinde taraflar rahatça uyuşmazlıkla ilgili müzakere edebilmekte ve her iki tarafın da yararına olabilecek bir ortak noktada buluşulması amaçlanmaktadır. Sürecin gizli olması hekim ve sağlık kuruluşunun itibarının korunması, olayın kamuya yansıyıp olumsuz bir algıya neden olmasının önüne geçilmesi bakımından da önem arz etmektedir.

 

Arabulucu Huzurunda Anlaşma

 

Tarafların anlaşma sağlaması halinde arabulucu tarafından anlaşma belgesi hazırlanır ve taraflarca imzalanan bu belge kanunen mahkeme ilamı hükmünde belge olarak vasıflandırılmaktadır. Böylece uyuşmazlık kesin olarak çözüme kavuşmakta, taraflar uzun süren yargılama süreçlerinden kurtularak aralarındaki ihtilafı sona erdirebilmektedir. Anlaşma sağlanamaması halinde ise bu durum tutanak altına alınarak başvurucu tarafında dava açma yolu açılmaktadır.

 

Tarafların anlaşma sağlayamaması halinde arabuluculuk ücreti arabuluculuk asgari ücret tarifesine göre belirlenen 2 saatlik ücret olarak Savcılık tarafından ödenmektedir. Açılan davada haksız çıkan taraf arabuluculuk ücretini ödemekle yükümlü kılınmaktadır. Tarafların anlaşması halinde ise yine tarifedeki oranlar üzerinden ücretin yarısı hizmeti sunan konumunda bulunan hekim/hastane tarafından, diğer yarısı ise yine saatlik ücret üzerinden Savcılık tarafından ödenmektedir; tüketici konumunda bulunan hastadan herhangi bir arabuluculuk ücreti talep edilememektedir.

 

Arabuluculuk süreci resmi sicile kayıtlı uzman arabulucular tarafından yürütülmektedir. Sağlık hukuku uyuşmazlıklarında arabuluculuk yapmak için öncelikle sağlık hukuku uzman arabuluculuk eğitimi almak gerekmektedir. Böylece sağlık davaları özelinde ihtisaslaşmış arabulucular vasıtasıyla süreçler yürütülmekte ve uyuşmazlıkların anlaşma ile neticelenmesi ihtimali daha da artmış bulunmaktadır.