Hannover TGB'den parasız eğitim eylemi

Hannover TGB'den parasız eğitim eylemi
5 Aralık 2012 15:43

Hannovar TGB üyeleri, Almanya’da ki üniversite harçlarını ve okul masraflarını protesto etti.

 

 

Almanya’da lise eğitimini tamamlayan (Abitur), yani üniversitede okumaya hak kazanmış birçok öğrenci, zaman kaybetmeden üniversitelere başvuruda bulunur. Herhangi bir üniversiteden kabul geldiği andan itibaren, okumak istediği üniversite için genelde 3 hafta içinde öğrencinin 740 – 850 Euro arası bir miktar ödemesi gerekmektedir. Bu miktar sadece 1 dönem (6 ay) için ödenen üniversite harcıdır. Bir öğrencinin okul masrafları sadece harçlar ile sınırlı değildir. Bunların yanında kitap, defter, kalem, fotokopi, okuldan istenen malzemeler vb. harcamalar bulunmaktadır. Sadece kitapların hepsini almak isteyen bir öğrenci yaklaşık 200 Euro’ya yakın bir bedel ödemektedir. Bu sebeplerden dolayı birçok öğrenci okula ya hiç başlamıyor ve meslek eğitimi almayı tercih ediyor ya da 2. dönemden itibaren okulunu bırakıyor. Okuyan öğrencilerin birçoğu ise üniversite harçları bir yana yaşamak için ihtiyaçları olan evinin kirası ve gıda gibi birçok gideri de eğitim sırasında çalışarak karışılıyor. Okuldan artan zamanını çalışarak harcayan genç nesil, kendisini birçok sosyal aktiviteden uzak tutmak zorunda bırakılıyor.
 
 
 
 
 

Bütün bu nedenlerden dolayı, 22 Kasım 2012 Perşembe günü farklı gençlik kuruluşları, siyasi partiler ve birçok sendika “Eğitim grevi 2012″ yürüyüşünü gerçekleştirdiler. Yerel gazete HAZ’a (Hannoversche Allgemeine Zeitung) göre bu soğuk günde gerçekleşen yürüyüşe 1500’e yakın genç katıldı. İlkeleri arasında ücretsiz eğitimi de savunan TGB Hannover, bu yürüyüşte şu sloganlar atıldı: “Fakir misin? O zaman cahil kal. Harçlar kaldırılsın!” ve “Bankalara değil, eğitime yatırım yapın”

 

Yürüyüş sırasında birçok öğrenci ile iletişime geçen TGB, Atatürk’ün ve Cumhuriyet Devrimlerinin sadece Türkiye için değil, bütün dünya ve özellikle “Felsefecilerin ülkesi” olan Almanya için de ne kadar önemli olduğunu açıkladı. Emekçinin ve öğrencinin hakkını savunan TGB’nin antiemperyalist duruşu, yürüyüş boyunca büyük dikkat çekti.

 

TGB Hannover, bu mücadeleyi bir üst seviyeye taşımaya, parasız eğitim hakkının tanınması için demokratik çalışmalarımızı büyük özenle ve kararlılıkla artarak yürütmeye devam edeceklerini açıkladı.