Hamidiye Zırhlısının gelişi kutlandı

Hamidiye Zırhlısının gelişi kutlandı
27 Şubat 2013 11:28

Osmanlı ve Türk donanmasının önemli savaş gemilerinden Hamidiye Zırhlısı’nın Demre’de Hamidiye Koyu’na gelişinin 100’üncü yıldönümü törenle kutlandı.

 

 

 

Demre Kaymakamlığı ve Antalya Rehberler Odası’nın öncülüğünde düzenlenen etkinliğe Demre Kaymakamı Yusuf İzzet Karaman, Kekova Sahil Güvenlik Bot Komutanı Astsubay Beytullah Yurt, Üçağız Köyü Muhtarı Salih Çan, rehberler, bot personeli ve köylüler katıldı.Yatlarla Üçağız Köyü’nden Hamidiye Koyu’na giden katılımcılar, yat üstünde saygı duruşunda bulundu, İstiklal Marşı okudu.

 

 

 

 

 

Yatlardan, Hamidiye Zırhlısı Komutanı Rauf Orbay ve personelinin anısına denize karanfiller atıldı. Daha sonra Kaymakam Karaman, Kekova Sahil Güvenlik Bot Komutanı Yurt, Üçağız Köyü Muhtarı Salih Çan ve üç rehber karaya çıkarak, 2010 yılında Genel Kurmay Başkanlığı’nca yaptırılan Hamidiye Anıtı’na çelenk koydu.Antalya Rehberler Odası Yönetim Kurulu Üyesi Edip Özgür, Hamidiye zırhlısının 25-26 Şubat 1913 tarihinde Hamidiye Koyu’na demir attığını hatırlattı.

 

 

 

 

Geminin 2 gün burada beklediğini vurgulayan Özgür, Balkan savaşlarının Türk ulusunun kalbinde açtığı yarayı biraz olsun hafifletmek için Akdeniz’de demirlediğini söyledi. Kaymakam Karaman ise, ‘Hamdiye Koyu diye adlandırılan bu bölge, Birinci Dünya Savaşı’nda ve Balkan savaşlarında önemli görev üstlenmiş olan Hamidiye Zırhlısı’nın sığınma yeri. Bu nedenle buraya bu isim verilmiş’ dedi.