Hakim ve savcılar bizi sevmiyor

Hakim ve savcılar bizi sevmiyor
21 Şubat 2013 12:51

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Ahsen Coşar, İzmir’deki Gediz Üniversitesi’nde öğrencilere yaptığı konuşmada, “Hakim ve savcılar bizi sevmiyor. Hakimlere, avukatlık şartı getirilirse bu önyargı yıkılır. Zaten, kürsüden adalet dağıtabilmek için önce aşağıdan adalet istemeyi bilmeli” dedi.

 

 

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Ahsen Coşar ve Başkan Yardımcısı Talay Şenol, Gediz Üniversitesi’ne konuk oldu. Hukuk Fakültesi öğrencilerinin kurduğu Gediz Üniversitesi Hukuk Kulübü’nün daveti üzerine gelen Coşar ve Şenol, gençlerle söyleşi gerçekleştirdi, hem hukuk sistemini hem de hukuk eğitimini masaya yatırdı.

 

 

 

 

 

 

Türkiye’deki 80 bin avukatın temsilcisi olan Ahsen Coşar, yargıdaki ‘sevgi’ sorununa dikkat çekerek, “Hakim ve savcılar, bizi sevmiyor. Avukatlara karşı önyargılılar. Ben hakim çocuğu bir avukatım. Bize nasıl bakıldığını iyi bilirim” ifadelerini kullandı.

Coşar, bu önyargının yıkılması ve yargıya güvenin artması için hakimlere avukatlık yapma şartı getirilmesini isteyerek şunları söyledi:

 

 

 

 

 

“Hakimliğe giden yol kesinlikle avukatlıktan geçmeli. Kürsüden adalet dağıtabilmek için önce aşağıdan adalet istemeyi bilmek; karşındaki davalının, davacının ve tanıkların ne düşündüğünü düşünebilmek gerekli. Eğer hakimlerimiz empati kurarak, kendilerini karşısındakilerin yerine koyabilirse mesleklerinin hakkını daha iyi verir. Böylece bize olan önyargıları da yıkılır. Bunu en iyi İngiltere uyguluyor, başka ülkelerde de örnekleri var. Türkiye de yargıda böyle radikal bir karar alarak, hakimlerin önce avukatlık yapmasını zorunlu kılmalı.”

 

Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı Talay Şenol da hakimlerin avukatlar arasından seçilmesi gerektiğini vurguladı. Şenol, “Adaletin gerçekleşmesinde asıl rolü oynayan avukatlardır. İddia ve savunma ne kadar kaliteliyse, adalet de o denli yerini bulur. Adaletin mutfağı avukatlığı yaşamayanın, önüne gelen yemeği değerlendirmesi zordur” diye konuştu.

 

 

 

‘ÜLKEMİZDE HUKUKÇU SORUNU VAR’

 



Gediz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhammet Özekes, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Ahsen Coşar ve Başkan Yardımcısı Talay Şenol’a plaket vererek teşekkür etti. Prof. Dr. Özekes de hakimliğe avukatlık şartı getirilmesini savunarak, “Ülkemizde hukuk sorunu değil, hukukçu sorunu var. İyi bir hukukçu olabilmek için öncelikle erdemli, bilgili ve tecrübeli avukat olunmalı” dedi.