Güvenin en çok azaldığı kurumlar Diyanet İşleri Başkanlığı ve Cumhurbaşkanlığı

Güvenin en çok azaldığı kurumlar Diyanet İşleri Başkanlığı ve Cumhurbaşkanlığı
26 Nisan 2020 09:15

Tenda Araştırma, 30 büyükşehir ve Zonguldak’ta 21 Nisan-23 Nisan tarihleri arasında yaptığı gündem araştırmasının sonuçlarını yayınladı. CAWI (Computer-assisted web interviewing) yöntemi ile yapılan araştırmaya 2 bin katılımcı katıldı. Amorsnews‘te yer alan haberde; ankette katılanlara, Türkiye’de konavirüse (Covid19) dair alınan önlemler, hükümet ve belediyelerin çalışmaları ile seçimler soruldu.

 

 

“Covid-19 salgını sürecinde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve ekibinin gösterdiği performansı ne derece başarılı buluyorsunuz?” sorusu soruldu. Ankete katılanların yüzde 28’i çok başarılı bulurken, başarılı bulanların oranı ise yüzde 30 oldu. “Ne başarılı ne başarısız” diyenler yüzde 26 olurken, başarısız diyenlerin oranı yüzde 9, çok başarısız diyenlerin oranı da yüzde 4 oldu.

1

11 Nisan’da ani bir kararla ilan edilen sokağa çıkma yasağı da soruldu ankete katılanlara. “Geçtiğimiz hafta geç saatlerde ilan edilen sokağa çıkma yasağı sonrası oluşan kargaşada en büyük sorumluluk sizce kime aittir” diye soruldu.

Ankete katılanların yüzde 51’i Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanı, yüzde 31’i önlem almadan sokağa çıkan vatandaşı, yüzde 18’i de İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu sorumlu tuttu.

Sokağa çıkma yasağından sonra oluşan kargaşada Sağlık Bakanı ve sağlık çalışanlarının bir aylık emeklerinin boşa gittiğini düşünüyor musunuz?” diye soruldu.

Soruya katılımcıların yüzde 79’u evet yanıtı verirken, yüzde 21’i hayır yanıtı verdi.

2

“SOYLU’NUN İSTİFASININ SORUMLUSU CUMHURBAŞKANI”
“Sokağa çıkma yasağı sonrası İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun istifasını ne derece inandırıcı buluyorsunuz?” sorusuna da yanıt arandı.

Katılımcılardan “inandırıcı buluyorum” diyenler yüzde 24, “ne inandırıcı ne değil” diyenler yüzde 19, “inandırıcı bulmuyorum” diyenler ise yüzde 57 olarak belirtildi.

Katılımcılar, Soylu’nun istifasının sorumlusu olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı gösterdiği belirtildi.

3

BELEDİYELERİN ÇALIŞMALARI SORULDU
“Millet İttifakı belediyelerin koronavirüs salgını dönemindeki uygulamaları da soruldu. Belediyelerin ücretsiz maske dağıtımını doğru bulanlar yüzde 91, doğru bulmayanlar yüzde 9, ihtiyaç sahiplerine yardım yapılmasını yüzde 92 doğru olarak değerlendirirken, yüzde 8’i doğru bulmadığını belirtiyor. Su faturalarının 3 ay ertelenmesini doğru bulanların oranı yüzde 91 olurken, doğru bulmayanların oranı da yüzde 9 oldu. Aş evleri kurulması ve ihtiyaç sahiplerine düzenli yemek verilmesini yüzde 92 doğru bulurken, yüzde 8’i doğru bulmuyor. Belediyelerin hükümete yol göstermesini yüzde 80 doğru bulurken, yüzde 20’si yanlış buluyor.

4

HÜKEMETİN UYGULAMALARI SORULDU
Ankette hükümetin süreçteki uygulamaları da soruldu. Belediyelerin yardım hesaplarına bloke konulmasını yüzde 22 doğru bulurken, yüzde 78 yanlış olarak gördüğünü belirtiyor. Vatandaştan İBAN verilerek “Biz bize yeteriz Türkiyem” kampanyasının başlatılmasını yüzde 30 doğru bulurken, yüzde 70 yanlış buluyor. Koronavirüs sürecinde 32 farklı ülkeye yardım gönderilmesini katılımcıların yüzde 45’i doğru bulurken, yüzde 55’i de yanlış olarak gördüğünü belirtiyor.

5

“KISMİ SOKAĞA ÇIKMA YASAĞINI” YANLIŞ BULANLARIN ORANI YÜZDE 65
“Sokağa çıkma yasağının kısmi yapılması” ve “Yardım paketinde ev kredi oranlarının düşürülmesi”ni yüzde 35 doğru bulurken, yüzde 65’i yanlış buluyor. İnfaz düzenlemesi ile çıkarılan şartlı tahliye içinde katılımcıların yüzde 24’ü “doğru”, yüzde 76’sı “Yanlış” dedi.

6

GÜVENİN EN ÇOK AZALDIĞI KURUM DİYANET VE CUMHURBAŞKANLIĞI
“Covid-19 salgını sürecinde aşağıdaki kurumlara güveniniz ne derece değişti?” sorusuna da yanıt verildi. Ankete göre bu süreçte güvenin en çok azaldığı kurum birinci sırada Diyanet İşleri Başkanlığı gelirken, ikinci sırada Cumhurbaşkanlığı oldu. Güvenin en çok arttığı ise belediye başkanları ve Sağlık Bakanlığı oldu.

7

8

4 PARTİ BARAJI GEÇİYOR
Ankette katılımcılara son olarak “Bu Pazar genel seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?” diye soruldu. Katılımcıların yüzde 34.70’i AK Parti, yüzde 22.70’i CHP, yüzde 10.50 MHP, yüzde 9.60 HDP, yüzde 10.80 İYİ Parti, yüzde 0.90 Saadet Partisi, yüzde 1 DEVA Partisi, yüzde 0.60 Gelecek Partisi’ne oy vereceğini belirtti. Oy kullanmam diyenlerin oranı da yüzde 9.20 oldu.

9