‘Gül’ün dinlendiği kesinleşti’

‘Gül’ün dinlendiği kesinleşti’
6 Ekim 2014 09:28

Yolsuzluklara ilişkin ses kayıtları için ‘Montaj olduklarını hissettim’ açıklamasıyla dikkat çeken Bilim Bakanı Fikri Işık, 11’inci Cumhurbaşkanı Gül’ün dinlendiğinin kesinleştiğini söyledi.

 

 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün dinlendiği iddialarının kesinleştiğini ve konunun savcılığa iletildiğini söyledi.

 

 

SORUŞTURMA YÜRÜTÜLÜYOR

 
Kriptolu telefonlara sahip olan devletin üst düzey yetkililerinin dinlenmesiyle ilgili konuşan Işık 11 Cumhurbaşkanı Gül’ün de dinlendiğinin tespit edildiğini belirtti. Işık konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: “Şu anda Cumhuriyet savcılığı ciddi bir soruşturmayı yürütüyor. İnanıyorum ki kimin suçu varsa tek tek ortaya çıkartılır ve suçlular gereken cezayı alır. Bir ülkenin en üst düzey yetkililerinin, devletin sunduğu imkanlar kullanılarak dinlenmesi, alenen bir casusluk ve vatana ihanettir. Bir daha ülkede hiç kimse ama hiç kimse, hiçbir gerekçeyle devletin üst düzeyini dinlemeye cesaret dahi edemeyecek. Bu açıdan da biz kriptolu telefonların güvenlik mekanizmalarını çok dikkatle kurgulayarak oluşturmaya çalışıyoruz.”

 

 

Kriptolu telefon yazılım güncelleme çalışmalarının son noktaya geldiğini bildiren Işık, önemli bir aksilik olmazsa kriptolu telefonların yılbaşından önce devletin üst düzey yetkililerine teslim edileceğini ifade etti.

 

 

‘ANCAK BİR ÖRGÜT BAŞARABİLİR’

 
Kriptolu telefonun ancak kriptoyu yazan ve sertifikayı oluşturanın birlikte hareket etmesi ve bir dinleme mekanizmasıyla entegre olması durumunda dinlenebileceğini anlatan Işık, şöyle konuştu: “Paralel yapının, ülkemizin ulusal çıkarlarına yönelik tehdidinin en somutlaştığı alanlardan biri, kriptolu telefonların dinlenmesi. Bunu ancak tamamen örgütlü bir yapı başarabilir. Bazıları ‘örgüt nerede?’ falan diyor, örgüt burada. Eğer örgüt olmasaydı, kriptolu telefonlar dinlenemezdi.”

 

 

Işık, kriptolu telefonların kimlere ve kaç kişiye dağıtılacağının, Milli Güvenlik Kurulu’nun (MGK) yetkisinde olduğunu ve MGK’nın talebine göre telefon üretip, teslim edeceklerini ifade etti.

 

 

GÜL NE DEMİŞTİ?

 
Abdullah Gül, o dönemde Başbakan olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Cumhurbaşkanı’nı da dinlemişler” iddiasına karşılık Mart 2014’te yaptığı bir açıklamada “Benim dinlenmiş olmam ihtimal dışı diyemem” ifadelerini kullanmıştı. Gül başka bir açıklamasında ise “Benim makamım ve odalarımla ilgili böyle bir şey söz konusu değil. Onlarla ilgili günlük çok düzenli tedbirler alınır. Ama bazı ortam dinlemelerinin olduğunu doğrusu Sayın Başbakan bana da söyledi” demişti.

 

 

Kaynak: Birgün