Gül ve Erdoğan siyam ikizi gibi

Gül ve Erdoğan siyam ikizi gibi
1 Kasım 2012 18:40

CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, 29 Ekim’deki izinsiz yürüyüşte alandaki barikatları “milletin” kaldırdığını belirterek, Başbakan Erdoğan ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül arasındaki “çift başlılık” polemiği iddialarına ilişkin ise “siyam ikizleri” örneği verdi. Koç, “Aynı genetik yapıdan gelen, aynı gövdeyi paylaşan iki ayrı baş şeklinde ortaya çıkar. Bunların genetik kodlamaları aynıdır. Paylaştıkları organların tasnifine göre ömürleri de oldukça kısa olur” dedi.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında parti genel merkezinde toplandı. Koç, toplantı devam ederken yaptığı basın toplantısında, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’ndaki izinsiz yürüyüşün ardından yapılan tartışmalara değindi. Kılıçdaroğlu’nun bu gösterileri “provoke ettiği” yönündeki yorumlara yanıt veren Koç, “Sayın Genel Başkanın toplantıya katılma gerekçesi bu toplantının ile Başbakan talimatıyla Valilik aracılığıyla yasaklanması kararından sonra verilmiş bir tavırdır” dedi. Çeşitli engellere rağmen Ulus Meydanı’na toplanan 100 binlerce kişinin oluşturulan polis barikatlarını, üzerlerine sıkılan tazyikli suları ve gaz bombalarını bertaraf ederek bu kutlamayı yaptıklarını söyleyen Koç, Başbakan Erdoğan’ın yaşanan tablodan rahatsız olduğunu ileri sürdü.

Başbakan Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün sözlerinin ardından polemik konusu olan alandaki barikatların kaldırılması konusunda ise Koç, aslında tam bir komedi yaşandığını ifade ederek, “O barikatları ne Sayın Başbakan kaldırabildi ne Sayın Cumhurbaşkanı’nın Valilere dönük mahcup sözleri kaldırabildi. O barikatları millet kaldırdı o gün kararlı olan, elinde bayrağıyla oraya ne büyük bayramını kutlamaya gelen millet kaldırdı” diye konuştu. Başbakan’a bazı sorular yönelten Koç, “Bu kutlamaya katılan hangi dernekler, sivil toplum kuruluşları, sendikalar ve ya hangi siyasi partiler illegal olarak değerlendirebilir? Kimdir bu katılan illegal örgütler? Sayın Başbakanın kafasındaki illegal kavramı nedir? Kolu kırılan, beş kaburgası kırılan Hasibe Teyze mi bir illegal örgütün temsilcisidir. Sayın Başbakan’ın kafasında PKK ile perde arkasında yaptığı, illegal terör örgütü temsilcileriyle devleti buluşturan görüşmeler yaptığından herhalde illegal kavramını Sayın Başbakan karıştırıyor. Sayın Başbakan’ın illegal boyutta illegal boyutta kimlerle halvet olduğunu Türk milleti çok iyi biliyor, gördü” diye konuştu.
 
-BAYRAK TARTIŞMASI-
 
Başbakan’ın Hakkâri mitingini hatırlatarak Türk Bayrağı demagojisine de girdiğini söyleyen Koç, Başbakan’ın bu konuda yaralı ve açmazda olduğu savundu. Koç, “Sayın Başbakan sen 10 yıldır bu ülkeyi yönetiyorsun. Türkiye Cumhuriyeti’nin 81 ilinden bir tanesi olan Hakkâri’de bir bayram günü İçişleri Bakanı’nın köşe kapmaca oynadığı manzarayı ne çabuk unuttun. Geçen bayram İçişleri Bakanı’nın Hakkâri sokaklarında slalom yaptığı görüntüleri biz unutmadık. Bayraktan bahseden Sayın Başbakan, aç partinin il binasını Hakkâri’de, koy bayrağı partinin gönlerine seni biz alkışlayalım. Bayrak demagojisine giren Başbakana çok iyi hatırlatmak gerekir ki Hakkâri’deki bir PKK’lı cenazesi geçerken senin yönetimindeki Hükümetin uzantıları o güzergâh üzerindeki Türk bayraklarını indirin talimatını verdi mi vermedi mi? Bunu da unutmadık. Bayrak konusunda Sayın Başbakan yaralıdır, açmazdadır” diye konuştu. Koç, “Sayın Başbakan’ın yüreği gücü varsa bu tür demagojilere gireceği yerde yola mayın döşeyen, pusu kuran adam kaçıran, can alan, yol kesen teröristle uğraş, görevini yap. Rahatsızlar, sıkıntılılar, gerginler bunlar çok açık belli oluyor. O koltuklarda rahat oturamıyorlar bunu görüyorlar” ifadelerini kullandı.
 
-“BAŞBAKAN’IN ŞİŞEN EGOSU KENDİSİNİ ZORLUYOR”-
 
Koç, demokrasiyi işletmenin kolay olmadığını söylerken, demokraside yargının, özerk üniversitelerin, medyanın siyaseten yandaşlaştırılmasının demokratik rejimi yozlaştırılacağını ve sistemi yok oluşa götüreceğini ifade etti. Bugün 10 yıllık AKP iktidarında da Türkiye’nin tam da bu noktaya sürüklendiğini savunan Koç, “Başbakan’ın hırsı aklının önünde gitmektedir. Başbakan’ın şişen egosu kendisini zorlamaktadır. Siyasette girdiğinden beri kazanamadığı demokrat hamurunun, kin ve nefret üzerine kurduğu kişilik yapısının bugün iktidarı taşıdığı noktada son derece önemlidir” diye konuştu. Şimdi de anayasa görüşmelerinde Başkanlık sisteminin tartışmaya açıldığını belirten Koç, “Bu egosu şişen Başbakanla bir başkanlık sistemine giden Türkiye manzarasını bir düşünün” ifadelerini kullandı.
 
-“CEZAEVİNDEKİ HER YURTTAŞIN HAYATINDAN HÜKÜMET SORUMLUDUR”-
 

Koç, sürmekte olan açlık grevleri konusunda ise 1996 ve 2000 yıllarında da Türkiye’de benzer süreçlerin yaşandığını belirterek, ancak o günkü taleplerle bugünküler arasında farklılar olduğunu söyledi. Koç, “Açlık grevinde olan ister tutuklu olsun, ister hükümlü olsun cezaevindeki her yurttaşın hayatından hükümet sorumludur” dedi. Koç, insan hayatının hiçbir konuya pazarlık yapılmaması düşüncesinde olduklarını vurgulayarak, “Bu işin bir an önce sağduyuyla çözümlenmesi önerimizi tekrarlıyorum” dedi.
Koç, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlarken, açlık grevleri konusunda CHP’nin bir girişiminin olup olmayacağı konusunda ise CHP olarak kendilerinin icra organı olmadığını belirterek, hükümetin sorumluluğunu hatırlattı.
Koç, BDP’li milletvekilleri hakkındaki fezlekeyle ilgili bir soru üzerine de CHP’nin kürsü dokunulmazlığı dışındaki her türlü dokunulmazlığın milletvekilli koruma zırhı içinde olmaması görüşlerinin geçerli olduğunu söyledi.
 
-“BAŞBAKAN, CUMHURBAŞKANI SİYAM İKİZİ GİBİ”-
 
Koç, Başbakan Erdoğan ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül arasındaki “çift başlılık” polemiği iddialarına ilişkin ise, kendisinin tıp doktoru olduğunu hatırlatarak, “siyam ikizleri” örneği verdi. Koç, “Aynı genetik yapıdan gelen, aynı gövdeyi paylaşan iki ayrı baş şeklinde ortaya çıkar. Bunların genetik kodlamaları aynıdır. Paylaştıkları organların tasnifine göre ömürleri de oldukça kısa olur. Siyam ikizi örneği herhalde tarif ediyor, bazı şeyleri” dedi.
 
“-CHP 10 KASIM’DA ÜZERİNE DÜŞENİ YAPACAK”-
 
Koç, 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü’nde bazı sivil toplum örgütlerince yapılacak etkinliğe CHP’nin katılıp katılmayacağının sorulması üzerine ise, CHP’nin diğer milli bayramlarda olduğunu gibi 10 Kasım’da da tüm örgütleriyle ve o günün duyarlılığını taşıyan tüm yurttaşların katılımıyla, kendi üzerine düşen görevi yapacağını kaydetti.
 
-“SALICI İLE GÜNDEM DÜŞÜRMEYE ÇALIŞIYORLAR”-

 
Koç, CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı’nın tartışma yaratan sözlerinin ardından görevden alınması konusunun MYK’nın gündemine gelip gelmediğinin sorulması üzerine ise, CHP’nin darbelere karşı tutumunu açıkça ortaya konduğunu söyledi. Koç, bu tartışmalarla gündemin düşürülmeye çalışıldığını savunarak, “Ulus’ta yaşanan o görüntüler, o yasakçı, baskıcı zihniyet, elinde bayrak olana atılan tekme, kaburgası kırılan Hasibe teyzenin görüntüleri, bütün bunlar unutulacak, İstanbul İl Başkanı ile gündemi düşürmeye çalışacaksınız. Bunlar kabul edilecek şeyler değiller” dedi.