‘Gözümüz gibi bakmamız gereken bir yeri talancı bir zihniyetle tahrip ediyorsunuz’

‘Gözümüz gibi bakmamız gereken bir yeri talancı bir zihniyetle tahrip ediyorsunuz’
19 Ekim 2021 16:50

Çanakkale’de bulunan tarihi Assos Antik Kenti’nde ıslah çalışmasına ilişkin ihaleyi kazanan ‘Dynamics Engineering’ adlı şirket tarafından yürütülen proje adeta katliam niteliğinde. İş makineleriyle alanda yapılan çalışmada hem doğal peyzaj hem de tarih yok ediliyor. Projenin bir an önce durdurulması gerektiğine vurgu yapan yaşam savunucuları da mücadelelerini sürdürüyor.

 

 

Birgün’den Yaren Çolak’ın haberine göre Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Assos Dostları ve Kazdağları Ekoloji Platformu’nun çağrısıyla bir araya gelen yaşam savunucuları tarafından dün Behramkale köyünde Aristo heykeli önünde gerçekleştirilen basın açıklamasıyla konuya dikkat çekildi. Açıklamada, “2600 yıldan bu yana varlığını sürdüren Assos Antik Kenti’nde, antik limanın yamaçlarında, milyonlarca yıl önce oluşmuş ve eşsiz özelliğinden dolayı doğal sit ilan edilmiş bir doğa harikası alan sahip olduğu tarihi varlıklarla birlikte yok ediliyor” denilerek iş makinalarıyla yürütülen projeye tepki gösterildi.

 

 

ISLAH MI YOKSA TALAN MI?

 

 

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesinde yer alan ve 1’inci derece arkeolojik ve doğal sit alanı olduğu hatırlatılan bölgede yapılan çalışmanın bilime aykırı olduğu söylendi: “İğneyle kuyu kazılması gereken, gözümüz gibi bakmamız gereken bir yere görgüsüzce, saygısızca, hoyratça ya da kim bilir hangi gözü doymaz, rantçı, talancı bir zihniyetle dozerler soktunuz, patlayıcılarla tahrip ediyorsunuz.”

 

 

BİLİME AYKIRI

 

 

Ayvacık Cumhuriyet Savcılığı’na seslenilen açıklamada, “Can güvenliği gerekçesi ile yapılmak zorunda olan “Kaya Islahı” bilimsel yollarla, işin uzmanlarına danışılarak, hem doğal ve arkeolojik dokuya zarar vermeden, hem de bölge köylüleri ve turizm emekçileri mağdur edilmeden, kış sezonları kullanılarak yapılabilirdi. Yamaçtaki riskli kayalar çelik perdelerle engellenebilirdi. Ülkemizin imzacısı olduğu birçok uluslararası sözleşmelere ve koruma kararlarına de aykırı olarak yapılan bu kötülüğü asla unutmayacağız” denildi.

 

 

NE OLMUŞTU?

 

 

Assos Antik Kenti, yola ve tesislerin üstüne kayaların düşmesi nedeniyle AFAD’ın hazırladığı rapor doğrultusunda ziyarete kapatılmış, Ayvacık Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından 26 Mart 2021’de “Ayvacık İlçesi Assos Kaya Islahı Yapım İşi” ihale edilmişti. Ulaşıma kapatılan tarihi kente, ihaleyi kazanan firmanın iş makinaları girmiş, tehlike oluşturan kayaların ortadan kaldırılması için 500 gün sürecek bir çalışma başlatılmıştı. Yapılan çalışmalardan ilk görüntüler, büyük tepki çekti ve yaşam savunucularından “Bir ıslah değil, katliam” sesleri yükseldi. Yurttaşlar tahribata karşı Ayvacık Kaymakamlığı’na dilekçe verdi, ayrıca Ayvacık Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.