Gözetim altında tutulan kadınlara çıplak arama yapıldı mı?

Gözetim altında tutulan kadınlara çıplak arama yapıldı mı?
19 Eylül 2013 10:47

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, İçişleri Bakanı Muammer Güler’e, “Gözaltı veya gözetim altında tutulan kadınlara çıplak arama yapılmış mıdır?” diye sordu.

 

Tanrıkulu, İçişleri Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde, Hatay’da gerçekleştirilen protesto eylemleri sırasında öldürülen Ahmet Atakan için 11 Ağustos’ta İstanbul Kadıköy-Moda’da gerçekleştirilen gösterilerde gözaltına alınan kadınların taciz edildiği bilgisinin basına yansıdığını belirterek şöyle dedi:

 

“Gözaltı veya gözetim altında tutulan kadınlara çıplak arama yapılmış mıdır? Bunun hukukî dayanağı nedir?

Gözaltında çıplak arama, insan onurunu zedeleyen, ayrıca tacizi gerekçelendiren bir uygulamadır. Bu uygulama keyfi olarak mı yoksa sizden giden emirle mi yapılmaktadır?

Gözaltına alınan her yurttaş çıplak aramaya tabi tutulmakta mıdır? Bu uygulama kadınlara özellikle mi yapılmaktadır?

Gözaltı sırasında tacize uğradığını ifade eden yurttaşların şikâyetlerini değerlendiriyor musunuz?

Gezi olaylarından bu yana kaç kolluk mensubu hakkında gözaltında taciz, işkence ve kötü muameleden ötürü adli ve idari soruşturma açılmıştır?

Gezi olayları sırasında ‘orantısız güç’ kullandığı gerekçesiyle sorumlu kolluk mensuplarının soruşturulup cezalandırılacağına dair hükümetten gelen açıklamalar vardı. Bu konuda herhangi bir adım atıldı mı? Kaç kolluk mensubu hakkında idari ve adli soruşturma açıldı; bunlar nasıl neticelendi?”