O golf arabası da ne öyle, Obama’nın sana ne dediği ortada

O golf arabası da ne öyle, Obama’nın sana ne dediği ortada
16 Kasım 2015 08:00

Aşağıda hemen Paris’e geçeceğim ama Antalya’daki G20 zirvesinin konusu Paris etrafında şekillendi ve Tayyip Erdoğan garip bir şekilde Binali Yıldırım’ın sürdüğü bir golf arabası ile dolanıyordu bu sabah Belek’de.

 

 

Safile USUL H&H YORUM

 

Bu hava herhalde, az önce açıklama yapıldığı üzere, Obama Tayyip Erdoğan’a en onur kırıcı biçimde, “Sınırındaki IŞİD geçişlerini nasıl durduracaksın” dediği için olamaz herhalde.
Heyyy, dünya senin sınırda IŞİD’e at oynatığını biliyor, golf arabası ile komik komik dolanma bari ortalarda.
Tabii, Obama’nın Amerikası da eğer Esad yıkılsın diye olanca radikali ve ölüm makinası terminatörleri beslememiş olsaydı seninle beraber, sen bugün Belek’de değil golf arabası ile dolaşmak, Belek’e gidecek halde bile olamazdın.
Dua et ki, pis iş ortağın ABD idi.
Paris diyordum, evet…
Buna dair bazı notlarım olacak, şöyle ki…
1-IŞİD’in terör potansiyeli bilinenden çok daha büyük; son yaklaşık 5 senede IŞİD bayağı iyi beslenmiş ve çok insan kaynağı ve silahlı güç oluşturmuş, bu potansiyelin eritilmesi zaman alır; yani dünya, Avrupa ve de biz akut tehlike altındayız.
2-Önceki gün Paris’e saldıran ölüm makinelerinden bir tanesi 85 doğumlu Fransız vatandaşı ve bir göçmen ailesine mensup. Son yıllarda başı kriminal olaylardan dolayı Fransız polisi ile belaya girmiş. Yani suça meyilli bir kriminal iken, Fransız devletine olan intikam hissini IŞİD’e girerek gidermeyi düşünmüş (bilgiler bugünkü Avrupa basınından)
3-Diğer ölüm makinası saldırganlar hakkında basına bilgi verilmediği belli, ki, saldırganların en az bir tanesi kaçmış ve takipte, dolayısı ile Fransız polisi bilgi vermiyor bu konuda haklı olarak ancak ölüm makinalarından bir tanesinin en azından Suriye’den geldiği yönünde Avrupa basınından haberler var
4-Fransa IŞİD için iyi bir insan kaynağı çünkü Fransa’da çok zayıf bir sosyal devlet, eşitlikçi psikoloji açısından çok kötü bir eğitim sistemi, çok fazla gettolaşmış fakir göçmen mahallesi ve çok fazla genç göçmen nüfusu var. IŞİD belası ilk belirgince ortaya çıktıktan sonra Avrupa kaynaklı açıklanan bir raporda IŞİD’in Avrupa ülkeleri içinde Fransa’dan diğer AB ülkelerinden kat be kat fazla terörist kazandığı anlatılıyordu. Bunun dışında bir de, Fransa çok ihmalkar ve planlanmamış bir göçmen politikasına sahip, hem bilhassa Paris’de olağanüstü yoğun bir göçmen nüfusu var hem de bu olayı nasıl yöneteceğine hiç kafa yormamış olduğu zaten yıllardır bilinen bir husus. Bizim de bu olaydan çıkarmamız gereken ders şu ki, Suriye’den gelen göçmen olayını önümüzdeki yıllarda iyi yönetmek zorundayız, ki, bunun en önemli ayağı da Suriye rejimine stabilite sağlanmasına destek olarak Türkiye’ye gelmiş göçmenleri onlara Suriye’de iyi şartlar sağlayarak geri yollamak
5-Paris bilhassa da Ocak’daki Charlie Hebdo katlimanından sonra Fransız devleti tarafından aslında iyi korunuyor ama cuma akşamı olanlar Paris’in Saint Dennis gibi göçmen popülasyonun nerdeyse yüzde 80 olduğu ve teröristlerin kolayca lojistik destek bulacağı bir bölgeye yakın alanlarda oldu. Bunun dışında hem Saint Dennis hem de diğer bölgelerdeki saldırı yapılan bar ve restoranlar normalde bu tür terör saldırıların hedefi olmazlar çünkü çok sivil ve herhangi bir politik anlam için temsili olmayan yerler. Ancak IŞİD, Paris iyi korunduğu için korumasız sivil ve alelade bölgeleri hedef almış görünüyor; bir de tabii bu gözü dönmüş katil güruhunun zihniyetindeki, “kafir”e uyacak şekilde barlar ve restoranlar hedef alınmış.

 

 

6-Hollande’ın verdiği siyasal tepkiye dikkat edin. Derhal sınırların kapanması ve olağanüstü hal gündeme geldi. Cumratesi sabahı gerçi biraz daha sakinleştiler ve sınırların tamamen kapatılmasından vazgeçtiler ama şurasını iyi biliyorum ki, tüm Avrupa devletleri terör ve ülke güvenliği konusunda olağanüstü hassastır ve gerektiğinde tüm sınırları kapatmaktan geri durmazlar. Ki, bizim de IŞİD konusu ile nasıl başedebileceğimiz henüz asla belli değil.
7-Şunu da söylemeden edemem; birçok AB ülkesi Türk Silahlı Kuvvetleri’nin başını yemeye çalışırken aslında nasıl bir coğrafyada nasıl anlamlı bir gücü yok etmeye çalıştıklarının farkında değildi. Ya TSK olmasaydı hiç, haliniz daha da nice olurdu?

 

 

Safile USUL Twitter

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Eski camlar bardak oldu
Özel-İmamoğlu-Yavaş ekseni
Rüzgar yeniden kırmızı ve toprak esiyor