‘Gezi’de hapis cezasına çarptırılan doktorlara destek

‘Gezi’de hapis cezasına çarptırılan doktorlara destek
25 Ekim 2015 13:58

İstanbul Tabip Odası (İTO), Gezi Parkı ana davasında iki asistan doktorun “İbadethaneyi kirletme” suçundan aldığı 10 ay hapis cezası aldığı yer olan Dolmabahçe’deki Bezm-i Alem Valide Sultan Camii önünde basın açıklaması yaptı.

 

 

 

Camii önünde toplanan grup, “Gezi hekimliği yargılanamaz”, “Ayakkabılarımızla değil, önlüklerimizle girdik”, “İyi hekimlik yargılanamaz” pankartları taşıyan grup, “Bu daha başlangıç, mücadeleye devam” sloganları attı. İstanbul Tabip Odası üyelerinin yanı sıra Gezi ana davasında ibadethaneyi kirletmekten 10 ay hapis cezası verilen Yasemin Dokudan ile HDP İstanbul Milletvekili Beyza Üstün de açıklamada hazır bulundu.

 

“EĞER BU ARKADAŞLARIMIZ SUÇLUYSA BİZDE SUÇLUYUZ”

 

Türk Tabipler Birliği 2. Başkanı Raşit Tükel, “Biz hekimler Gezi olaylarında, biz hekimler Suruç’ta, biz hekimler 10 Ekim’de Ankara’da yardıma ihtiyacı olan herkese, her yerde yardım ettik. Yardım etmeye devam edeceğiz. Gezi olayları sırasında dilekçeler verdik. Dedik ki, ‘Bizde aynı tıbbi desteği verdik eğer bu arkadaşlarımız suçluysa bizde suçluyuz’ dedik. Bu arkadaşlarımız onurlu davranmışlardır. Bu arkadaşlarımız mesleklerini yerine getirmişlerdir. Onların her zaman arkasındayız. Onlarla birlikteyiz. Onların yaptığı suç sayılan şeyi yapmaya devam edeceğiz. Çünkü hekimlik değerlerimiz bunu böyle gerektiriyor” dedi.

 

“BU KARAR ER GEÇ AİHM’DEN DÖNECEKTİR”

 

İstanbul Tabip Odası Başkanı Selçuk Erez de yaptığı açıklamada savcılara ve hakimlere seslendiğini ifade ederek, “Hekimler gibi, siz de mesleğe atıldığınız zaman yaptığınız yemine sadık kalın” dedi. Erez, “Vardığınız karar baştan aşağıya yanlış. Uluslararası hukuk kaidelerine göre yanlış. Ve biliyorsunuz ki, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) er geç dönecektir bu karar. Siz müşkül durumda kalacaksınız. Ülkemiz müşkül durumda kalacak” diye konuştu.

 

“BU ÜLKEDE İKİ TANE ZİHNİYET VAR”

 

DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu da yaptığı açıklamada, “Bu ülkede iki tane zihniyet var. Bir tanesi ölüm-katliam ve bunlar üzerinden iktidarını sürdürmeye çalışanlar, diğer tarafta eşitlik, özgürlük, adalet, barış ve insanlık için bu ülkeye sahip çıkanlar…” dedi. Çerkezoğlu, verilen cezaya rağmen bu süreçte sorumluluğu bulunan herkesten hesap soracaklarını da söyledi.

 

‘CAMİDE İÇKİ İÇTİLER’ İFTİRASI BİR KEZ DAHA MAHKUM OLDU

 

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi İncilay Erdoğan ise okuduğu basın açıklamasında şunları söyledi: “Gezi direnişi sırasında yandaş medya tarafından uydurulmuş, bizzat dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da tekrar edilmişti: ‘Dolmabahçe Camii’nde içki içtiler. Elimizde görüntüleri var. Cuma günü yayınlayacağız’ demişti. Aradan 122 Cuma geçmişti. Görüntüler yayınlanmadığı gibi iddianın uydurma olduğu bizzat yandaşlar tarafından itiraf edilmişti. Önemli bir duruşmaydı. Dolmabahçe Bezm-i Alem Valide Sultan Camii’nin güvenlik görevlileri tanık olarak dinlenecekti. Duruşmaya geldiler ve camide içki, sigara içildiğini, herhangi bir şey tüketildiğini görmediklerini, camiye sığınan yaralılara yardım eden doktorların camiye hiçbir zaman zarar vermediklerini anlattılar. ‘Dolmabahçe Camii’nde içki içtiler’ iftirası bir kez daha mahkum oldu. Duruşma haberi basında böyle haber olacaktı. Ama öyle olmadı. Yargılanan herkesin ifadesinin alınmadığı, tamamlanmadığı, tanıkların hepsinin dinlenmediği gerekçesiyle aylardır kararını veremeyen mahkeme, aynı koşullar devam ettiği halde zamanlaması manidardır ki tutumunu değiştirdi ve 243 yurttaşa ceza yağdırdı.”

 

CEZA ALAN DOKTOR: BURADA YAPTIĞIMIZ TEK ŞEY HAYAT KURTARMAYA ÇALIŞMAKTI

 

Mahkemenin ceza verdiği doktorlar arasında yer alan ve basın açıklamasına katılan Adli Tıp Uzmanı Dr. Erenç Yasemin Dokudan da basın mensuplarının sorması üzerine, böyle bir suçlamanın kendisini üzdüğünü belirterek, “Burada yaptığımız tek şey hayat kurtarmaya çalışmaktı” dedi.

 

244 SANIK HAPİS CEZASINA ÇARPTIRILMIŞTI

 

Gezi Parkı ana davasında mahkeme, 255 sanıktan 244’ünü 2 ay 15 gün ile 1 yıl 2 ay 16 gün arasında değişen hapis cezalarına çarptırmıştı. Dolmabahçe’deki Bezm-i Alem Valide Sultan Camisi’ndeki yaralıları tedavi eden asistan doktor Sercan Yüksel ve Yasemin Dokudan’ın da aralarında bulunduğu 4 sanık hakkında “İbadethaneyi kirletme” suçundan 10 ay hapis cezası verilmişti.

 

 

Kaynak: Ümit TÜRK – Özden ATİK / İSTANBUL, (DHA)