Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan, Cemaat yurtlarına karşı 444’lü hat devrede

Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan, Cemaat yurtlarına karşı 444’lü hat devrede
9 Mart 2014 19:21

Hükümetin cemaatin kurumlarına karşı başlattığı savaş dört koldan devam ediyor. Son olarak Gençlik ve Spor Bakanlığı cemaat yurtlarından ayrılmak isteyen öğrenciler için özel bir 444’lü hat devreye soktu.

 

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, üniversite öğrencilerinin bazı şehirlerde özel yurtlarda yaşadıkları sıkıntılarla ilgili “Hiçbir öğrenci mağdur edilmeyecek. Ülke genelinde bazı sıkıntılar bize intikal ediyor. Devlet olarak kendilerine sahip çıkacak güce en üst düzeyde sahibiz” dedi.

 

Bakan Kılıç, TRT Haber’de katıldığı canlı yayında, öğrenci yurtları ve evlerinde öğrencilere bazı konularda baskı yapıldığı iddialarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Bazı özel öğrenci yurtlarında çocukların barınma ve eğitim dışında bir takım faaliyetlere zorlandıklarını üzülerek gördüklerini belirten Kılıç, YURTKUR ve bakanlık olarak devletin gücünün, her zaman ve her şart altında bütün öğrencilere sahip çıkacak noktada olduğunu dile getirdi.

 

Kılıç, gençlerden, kaldıkları yurtlarda herhangi bir şekilde sıkıntı yaşamaları durumunda kendilerini mutlaka haberdar etmelerini istedi.

 

444’lü hat yarın hizmete girecek

 

Bakanlığın ve YURTKUR’un internet sitesinde telefon numaraları ve elektronik posta adreslerinin mevcut olduğunu ifade eden Kılıç, yarından itibaren “444 19 61″ numaralı telefon hattının da 7 gün 24 saat olmak üzere faaliyete gireceğini vurguladı.

 

Kılıç, şu anda “0 312 551 60 00″ numaralı telefon hattının 24 saat aktif olduğuna işaret ederek, [email protected] elektronik posta adresinde de kendilerine ulaşılabileceğini bildirdi.

 

Gençlerin, kendilerini geliştirmek ve hayata hazırlanmak için üniversitelere gittiklerini belirten Kılıç, birçok öğrencinin ailesinin yaşadığı ilin dışındaki bir üniversiteye gitmeleri nedeniyle barınma ihtiyacının ortaya çıktığını anlattı.

 

Düzce’de öğrencilerin yurttan atıldığı iddiası

 

Bakan Kılıç, üniversite öğrencilerinin barınma ihtiyaçlarını karşılamak üzere çalışmaların süratle devam ettiğini dile getirdi. Düzce’de öğrencilerin yurttan atıldığı iddiasına da değinen Kılıç, şöyle konuştu:

 

“Medyada birtakım haberler yer aldı. Düzce’de bir sıkıntı yaşandı. Gecenin geç saatlerinde özel bir yurtta öğrencilerin zorla dışarı çıkarıldığı bilgisi geldi bize. O kardeşlerimiz, şu anda bizim yurtlarımızda misafir öğrenci olarak bulunuyorlar ve kalacaklar. Hiçbir şekilde bir sıkıntı çekmeyecekler. Sivas’ta bazı sıkıntılar yaşandı. Farklı illerimizde de var. O kardeşlerimizin mahremiyetlerini korumak için daha fazla il ismi vermek istemiyorum. Ancak yurt genelinde bazı sıkıntılar bize intikal ediyor. Devlet olarak kendilerine sahip çıkacak güce en üst düzeyde sahibiz. İrademiz de bu noktadadır. Müsterih ve rahat olsunlar. Bize gelsinler, başvursunlar. Ağabeyleri olarak onlara destek vereceğiz. Bu noktada hiçbir şekilde tereddüdümüz yok.”

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın konuyla ilgili açık bir talimatı olduğunu ve bunu da mitinglerde dile getirdiğini anlatan Kılıç, Başbakan Erdoğan’ın “Hiçbir kardeşimiz mağdur olmayacak” dediğini anımsatarak, talimat doğrultusunda hazırlıklar yaptıklarını ve hiçbir öğrencinin mağdur edilmeyeceğini söyledi.

 

Yurt kapasitesi 310 bini aştı

 

Kılıç, AKP’nin 2002’de iktidara geldiğinde toplam yurt kapasitesinin yaklaşık 180 bin olduğunu hatırlatarak, şu anda 310 bini aştıklarını vurguladı.

 

İnşaatı devam eden yurtların da yıl sonu itibarıyla bitmesiyle kapasitenin 10 bin kişi daha artacağına işaret eden Kılıç, “Bunun haricinde, hafta içerisinde çalışmalarını bitirmeyi hedeflediğimiz, ön protokolden kiralama yöntemiyle hayata geçirmeyi düşündüğümüz yurtlarımız var. Bunlar daha önceden harekete geçmiş çalışmalar. Bu noktada şu anda 70 bin civarında kapasitemiz olabilecek gibi görünüyor. Detaylı çalışmalar devam ediyor” şeklinde konuştu.

 

Kılıç, YURTKUR’a bağlı yurtları tüm imkanlarla desteklediklerini ifade ederek, özel yurtların da Milli Eğitim Bakanlığı’nın denetimde olduğunu kaydetti.

 

“Onların ağabeyiyiz, sahip çıkacağız”

 

Milli Eğitim Bakanlığı ile çalışmalarının bulunduğunu belirten Akif Çağatay Kılıç, şöyle devam etti:

 

“Kulağımıza gelen şeyler arasında, öğrencilerin gece geç saatlerde uyandırılıp zorla birtakım faaliyetlere itildikleri var. Hiçbir şekilde eğitim ve öğretimle alakası olmayan faaliyetler. Kara propaganda noktasında çalışmalar var. Hükümetimizin aleyhine birtakım çalışmalar var. Bunun ilerisine de giderek Başbakanımızın şahsına olan birtakım karalama çalışmaları var. Bunlar bizim kulağımıza geliyor. Şu bilinsin ki bize bu bilgiler geliyor, biz bunun farkındayız. Her türlü çalışmamızı yapıp genç kardeşlerimize destek olacağız. Özellikle genç kardeşlerimizin ve ailelerinin şüphesi olmasın. Onlar bize emanettir. Biz onların ağabeyiyiz. Onlara sahip çıkacağız.”

 

Kılıç, kiralamayla ilgili çalışmaların 15 yıllık bir anlaşmayla olacağına dikkati çekerek, yurt anlamında ciddi bir kapasite artışına gittiklerini bildirdi.

 

Odalarda kalacak öğrenci sayısıyla ilgili Başbakan Erdoğan’ın çok açık bir talimatı olduğunu anımsatan Kılıç, 3 kişiyi geçirmemek üzere çalıştıklarını kaydetti.

 

Kılıç, bazı yurtlarda altyapı müsait olmadığı için bu sayıyı aştıklarını ama hızlı bir çalışmayla bunu düşürdüklerini belirterek, şu anda iyi bir noktada bulunduklarını ve daha da ilerleme kaydedeceklerini anlattı.

 

“İhtiyaç olması durumunda, mağdur olan kardeşlerimizin durumlarını düzeltmek için sadece bu öğretim yılının sonuna kadar gerekirse bazı noktalarda kapasite artışını yaparız” ifadelerini kullanan Kılıç, ancak buna ihtiyaç duyacaklarını düşünmediğini dile getirdi.

 

“Gençlerin barınma noktasında sıkıntısı kalmayacak”

 

Yurtlarda konforu artırma çalışmalarının da sürdüğünü ifade eden Bakan Kılıç, “İnanıyorum ki öyle bir noktaya geleceğiz ki artık Türkiye’de hiçbir şekilde genç kardeşlerimizin barınma noktasında bir sıkıntıları kalmayacak. Gençlerimiz bizim için önemli” diye konuştu.

 

Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç, yurtlarda kalan öğrencilerin tamamen gönüllülük esasına dayalı olarak göz, cilt ve ağız sağlığı taramalarından geçirilmesine ilişkin çalışmaların da devam ettiğini sözlerine ekledi.