Gazze'de ateşkes sağlandı

Gazze'de ateşkes sağlandı
21 Kasım 2012 22:44

Gazze’den 8 gündür süren saldırıların ardından ateşkes sağlandı. Açıklama ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve Mısır Dışişleri Bakanı Kamel Amr tarafından yapıldı.
 
Anlaşmaya göre, ‘İsrail, Hamas yönetimindeki Gazze Şeridi’ne yönelik havadan ve karadan yürüttüğü saldırılarını durduracak; Filistinli gruplar, İsrail’e yönelik roket atışlarını sona erdirecek; İsrail kontrolünde bulunan Gazze sınırı, 24 saat sonra insan ve mal geçişine açılacak.
 

Anlaşma saat 21.00’den itibaren yürürlüğe girdi.
 
Ortak düzenlenen basın toplantısında konuşan Clinton, “ABD, İsrail’le Filistinli gruplar arasındaki ateşkesi, füze saldırılarının ve şiddetin sona ermesini memnuniyetle karşılıyor. Bölge halkları, korku duymaksızın yaşamayı hak ediyor. Mısır’a bölgesel liderliğinden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.
 
 
AMR: TÜRKİYE DE KATKI SAĞLADI
 
Amr ise sürece Katar, Türkiye ve BM’nin de katkı sağladığını belirtti ve “Bu çabalar ateşin kesilmesi, son günlerde yaşanan kan dökümüne bir son verilmesi yönünde bir uzlaşıyla sonuçlandı” diye konuştu.
 
İSRAİL DOĞRULADI
 
Açıklama İsrail tarafından da doğrulandı. Ancak yapılan açıklamada Hamas’ın ateşkes için öne sürdüğü şartlardan biri olan ‘ambargo’nun kalkmayacağı belirtildi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise “Ateşkes çökerse tepkimiz daha sert olur” diyerek yine gözdağı verdi.
 
OBAMA’DAN MURSİ VE NETANYAHU’YA TEŞEKKÜR
 

Öte yandan ABD Başkanı Barack Obama Mısır Cumhurbaşkanı Mursi ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile telefon görüşmesi yaptı.Mursi’ye sürdürülebilir bir ateşkese varılmasına dönük çabaları ve ateşkes teklifi üzerindeki müzakerelerde gösterdiği kişisel liderlikten dolayı teşekkür eden Obama, Netanyahu’yu da Mısır’ın ateşkes önerisini kabul etmesinden dolayı takdir etti.