Gazilerin sorunları Meclis'te

Gazilerin sorunları Meclis'te
16 Ekim 2012 14:41

CHP Gaziler Günü’nün resmi tatil ilan edilmesi ile, Gaziler arasındaki farklı uygulamaları ve Gazilerin sorunlarını TBMM’nin gündemine taşıdı.

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu’nun Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu konuyla ilgili soru önergesi şöyle;

 

“Türkiye’nin güvenliği, bağımsızlığı ve özgürlüğü için fedakarlık yapan Gazilerimizin toplumsal ve ekonomik durumlarının iyileştirilmesi TBMM’nin ve kamuoyunun üzerinde dikkatle durduğu konulardan birisidir.

 

Gazilerimizin toplumsal ve ekonomik durumlarının iyileştirilmesi için yapılan bazı düzenlemeler vardır. Fakat bu düzenlemeler, Gazilerimizin taleplerini karşılamaktan ve bu konudaki yapısal sıkıntıları aşmaktan ne yazık ki uzaktır.

 

Gazilerimizin sorunlarına ilişkin olarak yaptığım araştırmalarda Gaziliğin tanımından, Gazilerimiz arasında ayrımcılığa yol açan uygulamalara kadar uzanan ve her geçen gün yeni mağduriyetler üreten karmaşık bir yapıyla karşılaştım.

 

Bu karmaşık yapı, muharip Gazilere ek olarak, Gazilerimizi ‘terörle mücadele gazileri’ ve ‘vazife malûlü gaziler’ olmak üzere ikiye ayırmakta ve Gazilerimizin haklarını bu ayrım üzerinden, farklı yasal mevzuatlarla düzenlemektedir. Bu durum Gazilerimiz arasında eşitsizlikler yaratmakta ve vicdanları kanatmaktadır. Özellikle vazife malûlü Gazilerimizin yaşadığı mağduriyet endişe verici boyutlardadır. Toplumumuz bu soruna sosyal devlet ve eşitlik anlayışıyla bir çözüm bulunmasını istemektedir.

 

Bu durumda yanıtlanması istenen sorular şunlardır:

1) Sadece resmi törenlerde hatırlanmaktan şikayetçi olan Muharip Gazilerimiz 19 Eylül Gaziler Günü’nün resmi tatil olmasını talep etmektedirler. Bu yönde bir çalışmanız var mıdır?

2) Gazilik tanımının net olmadığına ve bu durumun Gazilerimizin sayısının net olarak tespiti ve hakları bağlamında sorunlara yol açtığına yönelik beyanlar vardır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Milli Savunma Bakanlığı’nın Gazilerimizin sayısına ilişkin farklı açıklamaları mevcuttur. Gaziliğin tanımına ilişkin farklılıkları ortadan kaldırmaya yönelik bir çalışmanız var mıdır?

3) 5434 sayılı Emekli Sandığı Yasası’na tabi olan vazife malûlü Gazilerimizle, 3713 ve 2330 sayılı yasalara tabi olan terörle mücadele malûlü Gazilerimizin arasında sahip oldukları haklar bakımından farklılıklar mevcuttur. Örneğin, vazife malûlü Gazilerimiz kira yardımı almazlar, maaşları daha düşüktür, çocuklarının okullarda kontenjan ve burs hakkı yoktur ve iş hakları yoktur. Bu eşitsiz durumu düzeltmek için Bakanlığınızın yaptığı çalışmalar var mıdır? Varsa bunlar nelerdir?

4) Vazife malûlü polislere tanınan faizsiz konut kredisi hakkının vazife malûlü askerlere tanınmadığı doğru mudur? Doğruysa bu durumun gerekçesi nedir?

5) “Operasyon sırasında bir asker kendini ayağından vurursa terörle mücadele gazisi oluyor. Fakat, ben kendi birliğimin içinde eğitim sırasında bir kaza kurşunuyla yaralanırsam vazife malûlü oluyorum.” ifadesi hakkında ne düşünüyorsunuz?

6) Afyon’daki cephanelik patlamasında şehit olan askerlerimizin aileleri Terörle Mücadele Şehitlerimizin aileleriyle aynı haklara mı sahiptir? Aynı patlamada yaralanan askerlerimiz vazife malûlü gazi midir?

7) Rütbeli bir asker terör malûlü olduğunda maaşı emsal maaş üzerinden devam etmekte ve ünvanı yükselmektedir. Fakat, aynı rütbeli asker, askerlik görevini yaparken bir kaza geçirirse vazife malûlü olmakta ve emsal maaş alamamaktadır. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

8) Muharip gaziler, terörle mücadele gazileri ve vazife malûlü gazilerin hakları arasındaki farklılıklar, sosyal devlet ilkesi ve eşitlik anlayışıyla bağdaşmakta mıdır? “