Fransa’da olağanüstü hal 3 aya uzatıldı

Fransa’da olağanüstü hal 3 aya uzatıldı
20 Kasım 2015 21:55

129 kişinin hayatını kaybettiği Paris saldırılarının ardından olağanüstü hal ilan edilen Fransa’da parlamento, sürenin 3 aya uzatılması için hükümete yetki verdi.

 

Olağanüstü hal döneminde güvenlik güçleri normal şartlardakinden daha geniş gözaltı ve baskın yetkilerine sahip oluyor.

 

Parlamento’dan geçen karar aynı zamanda emniyet güçlerine araç aramaları ve trafik kontrolleri konusunda da yenti serbestisi tanıyor.

 

Olağanüstü hal döneminde Fransız emniyeti gerekli gördüğü zaman aralıklarında belirledikleri noktalarda trafiği durdurabilecek, üst araması yapabilecek.

 

Parlamento’daki oylama, Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) üstlendiği Paris saldırılarından tam bir hafta sonra gerçekleşti.

 

Fransa’nın önde gelen sanatçıları, tüm Fransa halkını bir hafta önce saldırıların gerçekleştiği dakikada mum yakıp ışıkları açmaya ve müzik çalmaya davet etti.

 

Şarkıcı Charles Aznavour ve eski Kültür Bakanı Jack Lang, “Paris saldırıları her dinden ve ırktan insanın tek ses olmasını sağlamalı” çağrısını yaptı.

 

Paris’te kalabalıklar geçen haftaki saldırıların gerçekleştiği Stade de France ve Bataclan konser salonunun önünde toplandı.

 

BBC Türkçe