Fransa Başbakanlarının dinlenmesi daha başlangıç

Fransa Başbakanlarının dinlenmesi daha başlangıç
26 Haziran 2015 11:00

ABD’nin Fransa’nın üç Cumhurbaşkanı’nı 2006-2012 arasında dinlediğini ortaya koyan belgeleri yayınlayan WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange, ‘Bu daha başlangıç. Çok daha önemli siyasi suçları olacak belgeler yayınlayacağız’ dedi.

 

 

ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) son 3 Fransa cumhurbaşkanını dinlediğinin ortaya çıkması Fransa’nın bir numaralı gündem maddesi oldu. Skandalın ortaya çıkmasının ardından Fransa ile ABD arasındaki ilişkiler gerilmiş gibi görünürken, durumu ortaya çıkaran WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange ABD’nin yurt dışında, özellikle de Avrupa’da yaptığı casusluk faaliyetlerini de yakın gelecekte ortaya çıkaracaklarını açıkladı. Londra’daki Ekvador elçiliğinde 3 yıldır sığınmacı olarak yaşayan Assange, Fransız TF1 kanalına verdiği demeçte, Fransa’nın dinlenmesine ilişkin belgelerin ‘henüz serinin başlangıcı olduğunu’, yakın zamanda açıklanacak casusluk faaliyetlerinin siyasi açıdan çok daha önemli olduğunu söyledi. Washington’ın Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve selefleri Nicolas Sarkozy ile Jacques Chirac’ı dinleyerek ‘tek kelimeyle hileye başvurduğunu’ vurgulayan Assange, Fransa’yı başını kuma gömmeye, ‘lider gibi davranmaya’ ve ABD’ye karşı hukuki süreç başlatmaya çağırdı.

 

‘Dinlemese şaşardım’

 

Rus Haber Ajansı Sputnik’e konuşan eski CIA yetkilisi Larry Johnson, Hollande’ın ABD tarafından dinlenmesine şaşırmaması gerektiğini söyledi ve ekledi: “Hollande bir an bile bu dinleme faaliyetlerine dâhil olmadığını düşünmüşse, endişe verici derecede saf demektir. NSA asıl dinlememiş olsa şaşırırdım.” ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, izleme faaliyetlerinin Hollande’a yönelik olmadığını tekrar etse de ‘ulusal güvenliği tehdit eden durumlarda yabancı devletleri hedef alabileceklerini’ hatırlattı.

 

Snowden’a sığınma hakkı verelim

 

Bazı Fransız vekiller, NSA’ya ait gizli belgeleri sızdırdığı için aranan ve 2 yıldır geçici sığınma hakkı aldığı Rusya’da yaşayan eski NSA analisti Edward Snowden’a siyasi iltica hakkı verilmesini talep etti. Avrupa Parlamentosu üyelerinden Jean-Luc Melenchon da bu ifşaat karşısında Snowden’ın ülkeye alınmasının yanı sıra Washington’la şu anda müzakere edilen Transpasifik Ortaklığı (TTP) gibi tartışmalı serbest ticaret anlaşmalarının yeniden gözden geçirilmesini istedi.

 

Elinden düşmüyor

 

WikiLeaks belgelerini yayınlayan Fransız Liberation gazetesi Fransa Cumhurbaşkanı Hollande’ın cep telefonu bağımlısı olduğunu ve ABD tarafından dinlenen akıllı telefonunu hiç elinden düşürmediğini yazdı.

 

Kaynak: Cumhuriyet