Forbes: Türkiye, Yunaistan’a karşı hava gücü üstünlüğünü kaybedebilir

Forbes: Türkiye, Yunaistan’a karşı hava gücü üstünlüğünü kaybedebilir
28 Mayıs 2022 11:26

Forbes, ABD’nin Türkiye’nin F-16 talebini geri çevirmesi durumunda teknolojik hava üstünlüğünün Yunanistan’a geçebileceğini öne sürdü. Yazıda, Türkiye’nin Rusya’dan ileri S-400 hava savunma füze sistemi satın alması sebebiyle F-35 savaş uçağı programından çıkarılması ve 2019’da bu jetleri satın almasının yasaklanmasından bu yana hava gücünün geleceği hakkında soru işaretleri oluştuğu ifadelerine yer verildi.

 

 

Amerikan merkezli iş dünyası ve ekonomi dergisi Forbes, ABD’nin Türkiye’nin F-16 talebini geri çevirmesi durumunda teknolojik hava üstünlüğünün Yunanistan’a geçebileceğini iddia etti.

Euronews’te yer alan habere göre, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in ABD’ye yaptığı ziyaret sırasında Washington’un Atina’ya F-35 savaş uçakları satmasını, öte yandan Ankara’nın F-16 savaş uçaklarını modernleştirme ve yeni savaş uçakları satın alma projesini engellenmesi için ‘yoğun lobi’ yaptığını AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Artık benim için Miçotakis diye biri yok” ifadesiyle buna sert tepki gösterdiğini hatırlatan dergi, Erdoğan’ın tepkisinin sürpriz olmadığı değerlendirmesinde bulundu.

Paul Iddon tarafından kaleme alınan yazıda, Türkiye’nin Rusya’dan ileri S-400 hava savunma füze sistemi satın alması sebebiyle F-35 savaş uçağı programından çıkarılması ve 2019’da bu jetleri satın almasının yasaklanmasından bu yana hava gücünün geleceği hakkında soru işaretleri oluştuğu ifade edildi.

 

F-16’ların uzun süredir Türkiye’nin hava gücünün omurgası olduğu, ancak özellikle Block 30 modellerinin giderek daha fazla eskidiği kaydedilen yazıda, Türkiye’nin bu durumu bildiği için Ekim 2021’de F-16’ların en son ve en ileri modeli olan Block 70/72’lerden 40 adet talep ettiği ve bunun yanı sıra varolan jetleri için piyasa değeri yaklaşık 6 milyar doları bulan 80 adet yenileme kiti istediği hatırlatıldı ve yavaş yavaş yenileyene kadar Türkiye’nin F-16’larını bu anlaşmalarla önümüzdeki on yıl için operasyonel ve güncel tutmasının esas olduğu belirtildi.

Yazıda “Miçotakis’in Washington’ı anlaşmanın reddedilmesi için ikna çabalarının başarılı olursa, Türkiye on yılın sonunda Batılı komşularının çok daha ileri savaş uçaklarına üstünlüğü kaptırarak elindeki F-16’larla kalabilir” ifadesi kullanıldı. Yazıda, “Yunanistan ocak ayında altı Rafale uçağını teslim aldı. 2020’nin sonunda hava filosuna 8-24 adet F-35 katarak Ege Denizi’ndeki güç dengesini daha önce görülmemiş bir şekilde değiştirebilir” ifadeleri kullanıldı.