Fareler ve insanlara sansür

Fareler ve insanlara sansür
2 Ocak 2013 10:03

Steinbeck’in ünlü ‘Fareler ve İnsanlar’ kitabının bazı bölümleri, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü Kitapları İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu tarafından sakıncalı bulundu.

Birgün gazetesinin haberine göre İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü Kitapları İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu,  “ahlaki olmayan bölümler içerdiği” gerekçesiyle, Milli Eğitim Bakanlığı’nın liselerde okutulması için önerdiği 100 Temel Eser arasında yer alan John Steinbeck’in ünlü ‘Fareler ve İnsanlar’ adlı kitabının bazı bölümlerini sakıncalı buldu.

Kitabı sayfa sayfa “gayri ahlaki” incelemeye tabi tutan komisyonun inceleme raporunda:

“100 Temel eser dünya edebiyatı listesinde bulunan yazarı John Steinbeck olan ‘Fareler ve insanlar’ kitabının İnkılap kitapevinden basılan (sayfa 69-7073) bazı bölümlerin öğrencilerin eğitimine uygun olmayan bölümlerin olduğu ilgili dilekçe ile bildirilmiştir. Müdürlüğümüzce aynı kitabın çeşitli yayınevleri de incelendiğinde Sel Yayıncılık (63-64 sayfaları), Varlık Yayınları (42-43-45 sayfaları), Remzi Yayınevi 856-57-60-61) sayfalarında da eğitime uygun olmayan bölümlerin olduğu yapılan incelemede tespit edilmiştir” denildi.

Eğitim Sen,  ‘Fareler ve insanlar’ kitabının İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğünce yasaklanmak istenmesine, kararı bilimsellikten uzak bularak tepki gösterdi.

Eğitim Sen 1 Nolu Şube Başkanı rehber öğretmen Abdullah Tunalı, çocukluktan çıkmış, yetişkinleşme sürecine girmiş lise öğrencilerinin bu kitabı okumasında pedagojik olarak hiç bir sakınca görmediğini ifade etti.


Tunalı, Birgün’e yaptığı değerlendirmede şöyle dedi:

“Yıllardır öğrencilerin okumaları için önerilen eserin yasaklanması, AKP iktidarının sansürü ve bilim dışı uygulamalarının son örneğidir. Geçmiş dönemde İl Mili Eğitim Müdürlüğü okulların ana sınıflarına, yüzebildiği için şükreden ördekler, tanrıya dua eden tavuklar kitaplarının dağıtılmasında hiçbir salanca görmemiştir. Bu gidişle AKP iktidarı edebi değeri olan kitapların tamamını yasaklayacak, kendi dünya görüşüne göre kindar ve dindar bir nesil yetiştirmek için kitaplar dağıtmaya, var olan kitapları yasaklamaya daha yaygın şekilde devam edecektir.”