F klavye madalya önerisi ve ABD'li şirketin temasları

F klavye madalya önerisi ve ABD'li şirketin temasları
18 Mart 2013 11:25

CHP Antalya Milletvekili Av. Gürkut Acar, F klavyenin Türkiye’ye kazandırılmasına katkı sağlayanlara, “Devlet Üstün Hizmet Madalyası” verilmesini öngören kanun teklifi hazırladı.

 

 

 

 

 

 

Acar, “Türkiye kendi standardını korumalıdır. Türkçe bir yandan yabancı kelimelerle yozlaştırılırken, çocuklarımıza, gençlerimize Q klavye kullandırılarak bu sürece su taşınması kabul edilebilir değildir” dedi.

 

 

 

CHP’li Acar, 2933 sayılı Madalya ve Nişanlar Kanunu’na geçici madde eklenmesini öngören kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu. Teklifi ile F klavyenin hazırlanması ve Türk Standardı olarak kabul edilmesinde katkıları olan İhsan Sıtkı Yener ile Bakanlıklararası Standardizasyon Komitesi üyelerine “Devlet Üstün Hizmet Madalyası” verilmesi öngörüldü.

 

YOZLAŞMAYA SU TAŞINMAMALI

 

CHP’li Acar, teklifin gerekçesinde yazı makinelerinin ortaya çıkmasının ardından, yazım hızının artırılmasına yönelik olarak her dilin özelliklerine uygun klavyeler geliştirilmeye başlandığını,  Türkiye’de de Öğretmen İhsan Sıtkı Yener’in bu konuda çalışmalar yaptığını hatırlattı. Türkçe kelimeler incelenerek hazırlanan klavyenin  20 Ekim 1955’te Bakanlıklararası Standardizasyon Komitesi tarafından “Standart Türk Klavyesi” olarak adlandırıldığını hatırlatan Acar, “F klavye olarak adlandırılan klavyenin yararı, kullanımı yaygınlaştıkça daha çok görülmüştür. Türkçe’ye en uygun klavye olan F klavye ile Türk yarışmacılar on parmakla bakmadan yazma metodunda Dünya Daktilografi yarışmalarında çok sayıda şampiyonluk kazanmış, rekorlar kırmışlardır” dedi.

 

Son yıllarda klavye tartışmaları yeniden gündeme geldiğini, Türkiye’nin kendi standardını korumak yerine, Türkçe’ye uygun da olmayan Q klavyenin bilgisayarlarla birlikte yaygınlaşmasına seyirci kalındığını vurgulayan Acar, şöyle devam etti:

“Türkçe bir yandan yabancı kelimelerle yozlaştırılırken, çocuklarımıza, gençlerimize Q klavye kullandırılarak bu sürece su taşınması kabul edilebilir değildir. F klavyeyi Türkiye’ye kazandıran İhsan Sıtkı Yener bir çok ödül kazanmıştır. Ancak, böylesine önemli bir başarının devlet tarafından da ödüllendirilmesi gereklidir.”

 

İhsan Sıtkı Yener ve Bakanlıklararası Standardizasyon Komitesi üyelerinin “Devlet Üstün Hizmet Madalyası’ ile ödüllendirilmesi,  bir yandan ülkesine hizmet edenlerin onurlandırılması bir yandan da F klavyenin öneminin yeniden hatırlanmasına ve yaygınlaşmasına katkı sağlayacaktır.”