Eulex, Dubrava cezaevindeki katliamın araştırılmasına karar verdi

Eulex, Dubrava cezaevindeki katliamın araştırılmasına karar verdi
26 Ağustos 2013 10:35

Kosova’da  görev yapan AB misyonu EULEX  14 yıl sonra  Dubrava cezaevindeki  katliamın araştırılmasına karar verdi.

 

 

1999 yılında NATO tarafından Kosova’daki Miloseviç güçleri  bombalanırken, Sırplar Priştine yakınlarındaki Dubrava cezaevinde tutuklu bulunan 120 Kosovalıyı öldürdü, yüzlerce kişiyi yaraladı. 14 yıldır Dubrava Katliamının araştırılması ve zanlıların adalet önüne çıkarılması istendiği halde ne BM misyonu UMNİK ne de Lahey mahkemesi girişimde bulunmadı.

 

Katliam zanlılarının bulunması için Kosova’daki partiler ve  Dubarava Katliamını yaşayan kişiler topluluğu Kosova’daki AB misyonu EULEX’e Dubrava Katliamı’nın  araştırılması için baş vuruda bulundu. EULEX savcıları iki aylık bir araştırmadan sonra Dubrava Katliamının araştırılmasına dair karar aldı. EULEX sözcüsü Blerim Krasniçi, yaptığı açıklamada EULEX savcılarının en kısa zamanda  Dubrava Katliamını araştırmak için görgü tanıklarıyla görüşeceklerini, Sırbistan’dan, Dubrava Cezaevinde öldürülen kişilerin listesini isteyeceklerini bildirdi. Blerim Krasniçi  yapılacak araştırmalardan sonra dünyanın odağında olacak  duruşmaya başlanılacağını ifade etti.

 

EULEX’in  bu kararı Kosovalılar  tarafından memnuniyetle karşılandı. Özelikle 1999 yılında sözü edilen ceza evinde öldürülen kişilerin alileri karara sevindi. Dubrava Cezaevi Katliamından sağ kurtulanlar ve siyasi analistler, Hitler döneminde ceza evlerinde yada kamplarda yaşanların aynısının Dubrava Cezaevinde yaşandığını söylüyor.